Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uchodźcy,problemy,kontrole -granice,autostrady?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rysio
Weteran
Re: Uchodżcy,problemy,kontrole -granice,autostrady?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 26.01.2016 10:42

Koenig napisał(a):... ale ceny 120-160€ za sam nocleg dla rodziny 2+2 to jednak jest sporo. ...

114 E płacę za 2 apartamenty pięcioosobowe. Każdy to 2 pokoje, kuchnia, łazienka, klima i tax w cenie + duży taras. W gratisie miejsce do cumowania, wino i figi bez limitu i co kilka dni wspólna z gospodarzami kolacja na zasadzie co wyciągniemy z sieci to zjemy. Czasem muszę wcześniej wstać by sieci pomóc postawić a potem zwinąć.
Krysztalowy
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krysztalowy » 26.01.2016 11:12

A ja słyszałem opinię , że ludzie w obawie przed potencjalnymi przeszkodami na autostradach po drodze do cro zaczynają masowo wykupywać wakacje nad polskim morzem. No ale to jest gdybanie i faktycznie trzeba poczekać do maja czerwca i wtedy się okaże.
black_lord
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) black_lord » 26.01.2016 11:21

Ja przeliczam sobie na złotówki, bo ceny sprawdzam na bookingu.
Czas pobytu = 14 dni

Apartamenty w Promajna:
W lipcu 2015 - apartament 2+2 - 2700 zł
W lipcu 2016 - apartament 2+2 - 4200 zł
(ten sam apartament),
zalazłem kilka innych ofert co podobnie zdrożały.

Celowałem też w Hvar ale...:
W lipcu 2015 - apartament 2+2 - 2800 zł
W lipcu 2016 - apartament 2+2 - 4500 zł
(ten sam apartament)

Takie przynajmniej są cenniki w bookingu.
I to nie są odosobnione przypadki.
To jakiś kosmos cenowy!!!!

Ale są też oferty co podskoczyły tylko 5-10% rok do roku.
Ostatnio edytowano 26.01.2016 15:39 przez black_lord, łącznie edytowano 1 raz
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 26.01.2016 11:26

Czyli sprawdza się moja teoria. Ludzie rezygnują z tanich krajów muslimskich na rzecz Europy i ceny ogłupiały 8)
Krysztalowy
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krysztalowy » 26.01.2016 11:34

Ale czy to nie jest tak że na booking.com ceny są bardzo wygórowane ??? Ponadto znikomy procent właścicieli ogłasza się na tym serwisie, nie ?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 26.01.2016 11:42

Reakcja właścicieli kwater będzie zdecydowanie wolniejsza niż takiego bookinga czy innych biur podróży. Biura natychmiast mają obraz koniunktury jaka się tworzy i regulują to cenami, natomiast prywatny właściciel niekoniecznie zauważy że jego kraj stał się obiektem wzmożonego ruchu turystycznego a rezerwacje już są w dużej mierze poczynione.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.01.2016 11:46

Ceny apartamentu w Breli (kilka pokoi) w którym byłem w 2014 roku nie zmieniły się w roku 2015.
maj, czerwiec : wrzesień, październik - 20 euro osoba
lipiec , sierpień - 25 euro osoba
(Klima i taksa w cenie)

Wysłałem z ciekawości zapytanie jakie ceny w 2016 roku.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 26.01.2016 11:50

Rysio napisał(a):Czyli sprawdza się moja teoria. Ludzie rezygnują z tanich krajów muslimskich na rzecz Europy i ceny ogłupiały 8)

Ceny głupieją wprost proporcjonalnie do właścicieli..
A nie...........to się przecie popyt nazywa. :roll:
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 26.01.2016 11:55

Jako ze ja raczej nie negocjuje.... 2014 2+2 50e. 2015 50e na rok 2016 2+2 za 45 euro:-) ciagle te same miejsce bez negocjacji czy jakiegokolwiek pytanie wtedy czy teraz czy da sie taniej pytam o cene taka uzyskalem odpowoedz. Wiec dla mnie 2016 teoretycznie najtaniej bo jade teraz na 16 dni i euro glupieje
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 26.01.2016 12:11

black_lord napisał(a):Ja przeliczam sobie na złotówki, bo ceny sprawdzam na bookingu.

Apartamenty w Promajna:
W lipcu 2015 - apartament 2+2 - 2700 zł
W lipcu 2016 - apartament 2+2 - 4200 zł
(ten sam apartament),
zalazłem kilka innych ofert co podobnie zdrożały.

Celowałem też w Hvar ale...:
W lipcu 2015 - apartament 2+2 - 2800 zł
W lipcu 2016 - apartament 2+2 - 4500 zł

Takie przynajmniej są cenniki w bookingu.
I to nie są odosobnione przypadki.
To jakiś kosmos cenowy!!!!

Z cenami na booking bywa różnie . Zależy kiedy rezerwujesz - jak w styczniu mogą być wyższe a jak miesiąc przed wyjazdem niższe.
W 2015r w styczniu apartament w Dubrowniku kosztował 520euro z 6 noclegów a w sierpniu - miesiąc przed wyjazdem 350euro.

I radzę sprawdzać ceny w euro a nie w złotówkach , bo przez osłabienie złotego ceny w złotówkach będą wyższe. A z Chorwatem rozliczasz się głównie w euro - przynajmniej ja tak robię.

Krysztalowy napisał(a):Ale czy to nie jest tak że na booking.com ceny są bardzo wygórowane ??? Ponadto znikomy procent właścicieli ogłasza się na tym serwisie, nie ?

Ceny są bardzo różne , w zależności od standardu.

Akurat przez booking na Hvarze w mieście Hvar mam zarezerwowany apartament z 1 sypialnią ,klimą, wi-fi i balkonem z widokiem na morze , ok.700m od centrum dla 2 osób za 40euro za noc. Rezerwowałam go w październiku 2015 na wrzesień 2016r.
Nie muszę płacić żadnej zaliczki i mogę bezpłatnie odwołać tą rezerwację 14dni przed przyjazdem.
Bezpłatne odwołanie rezerwacji to też jest pewien komfort - nie sądzisz?

Dla porównania za podobny apartament na Murterze rezerwowany bezpośrednio u właściciela płacę 35euro za noc, ale w styczniu musiałam zapłacić 60euro zaliczki i gdybym zrezygnowała to wątpie czy właściciel oddałby mi zaliczkę :roll:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 26.01.2016 12:28

U matki właściciela do którego jeżdżę spotkałem Polaków. Płacili 55E za pokój + 38E za śniadania i obiadokolacje za 2 osoby z bookinga. Normalnie pokój kosztował tam 35E a śniadania + obiadokolacje 28E też za 2 osoby. Różnica za dobę wychodzi 30E. Też bym nie pobierał zaliczki żeby przyciągnąć ludzi mając taką marżę :mrgreen: :smo:

Ps. Zaliczki też nie płacę. Gospodyni tylko prosiła, że gdyby coś, że nie mogę przyjechać, to żeby dać im jak najszybciej znać.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.01.2016 12:36

Ivo odpisał na zapytanie o ceny w 2016 roku.

cijene su iste kao i do sad
6 i 9 mjesec je 20 € po osobi
a 7 i 8 mjesec je 25 € po osobi

Czyli w Breli (u Ivo) nie ma problemu uchodźców w przełożeniu na ceny.

A w maju i październiku cena 15 euro od osoby.
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 26.01.2016 12:37

Rysio napisał(a):U matki właściciela do którego jeżdżę spotkałem Polaków. Płacili 55E za pokój + 38E za śniadania i obiadokolacje za 2 osoby z bookinga. Normalnie pokój kosztował tam 35E a śniadania + obiadokolacje 28E też za 2 osoby. Różnica za dobę wychodzi 30E. Też bym nie pobierał zaliczki żeby przyciągnąć ludzi mając taką marżę :mrgreen: :smo:

Ps. Zaliczki też nie płacę. Gospodyni tylko prosiła, że gdyby coś, że nie mogę przyjechać, to żeby dać im jak najszybciej znać.

No to pogratulować taniej kwaterki i wyrozumiałej właścicielki :oczko_usmiech:
Większość jednak płaci zaliczki :(
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.01.2016 12:41

travel napisał(a):No to pogratulować taniej kwaterki i wyrozumiałej właścicielki :oczko_usmiech:
Większość jednak płaci zaliczki :(

Stali klienci z gumiakiem :wink: zaliczek nie płacą.
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 26.01.2016 12:53

Janusz Bajcer napisał(a):Stali klienci z gumiakiem :wink: zaliczek nie płacą.

gumiakiem :?: :?: :?:

No niestety ja nigdy nie będę stałym klientem , bo prawie co roku coś innego :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Uchodźcy,problemy,kontrole -granice,autostrady? - strona 29
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone