Po pierwsze ktoś tu napisał, a jak nie tu to gdzie indziej
A teraz co nieco o proroctwach co do najbliższych wakacji. Bo tylko o proroctwach można mówić. Nie najlepiej dla mnie wyglądają wypowiedzi nowego ministra spraw wewnętrznych Hr. Takie z cyklu wszystko jest pod kontrolą, wypełniamy zobowiązania itd. Przez Chorwację od 16 września przeszło 615 tysięcy islamskich osadników. Jeżeli Chorwacja nie będzie ograniczać wjazdu a zaczną odbijać się od granicy słoweńskiej może być nieciekawie.
Zgodzę się ze zdaniem jakie tu padło, że część turystów zrezygnuje z niepewnych krajów na rzecz Chorwacji. Nie zgodzę się ze zdaniem, że to ma sens. Otóż moim zdaniem jeżeli np. władzę tureckie będą trzymać państwo w ryzach to pobyt w tamtejszym hotelu AI może być przyjemniejszy niż w Chorwacji (o ile ktoś lubi AI). Nie chodzi mi tutaj o zagrożenia bezpieczeństwa na dużą skalę, choć na pewno przypadki zapewne nieodosobnione, gdy osadnicy będą chcieli dać ulgę swym zbolałym jądrom czy też podreperować stan budżetu przed dalszą wędrówką będą. Bezkarność po wydarzeniach w Kolonii jest tylko zachętą. Niebezpiecznie może być w rejonach przejść granicznych czy obozów.
Chodzi o coś innego. O psychozę. O urok miejsca, który może już nie powrócić. Gdzie tkwił urok Chorwacji ? Ano w tym, że jedziemy do apartamentu, niekoniecznie domu położonego w gęstej zabudowie, że korzystamy z małych ustronnych plaż często niekoniecznie dbając o kompletność odzienia, spacerujemy późnym wieczorem wzdłuż wybrzeża, że w apartamencie można wieczorem imprezować na tarasie a nikt nie nie trudzi się zamykaniem drzwi i okien na noc. Wystarczy jednak, że w okolicy zobaczymy kilku osadników, może czasami kompletnie niewinnych i to wszystko pryśnie. Zawsze już będzie to tkwiło z tyłu głowy.
I można sobie powtarzać, że to strach ma wielkie oczy itd. Prawda jest jednak taka, że jest to strach uzasadniony.
Powyższe są tylko moimi opiniami i nie zależy mi na tym by ktoś się z tym zgadzał. Kiedyś miliony lat temu w odległej galaktyce miałem okazję ubogacać się kulturowo (bez skojarzeń proszę
Dlatego pewne rzeczy mnie teraz może zaskakują ale żadne nie dziwią.

.png)
.png)
.png)

.png)