Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uchodźcy,problemy,kontrole -granice,autostrady?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kiepura
Cromaniak
Re: Uchodżcy,problemy,kontrole -granice,autostrady?

Postnapisał(a) Kiepura » 01.02.2016 22:28

Ciekawa dyskusja :mrgreen:

Po pierwsze ktoś tu napisał, a jak nie tu to gdzie indziej :mrgreen: , że wszystkiemu winna mutti M. A nieprawda. Wszystkiemu są winne społeczeństwa głownie zachodnie a mutti jest ich emanacją. Ktoś przecież ją wybrał, ktoś stał tam z tymi transparentami powitalnymi, ktoś witał te pociągi itd. Na forum też można schizofrenie zauwazyć. Z jednej strony olaboga gdzie ja na wakacje pojadę a z drugiej strony poparcie dla przyjmowania albo trafniej poparcie dla tych co przyjmować chcą i będą.

A teraz co nieco o proroctwach co do najbliższych wakacji. Bo tylko o proroctwach można mówić. Nie najlepiej dla mnie wyglądają wypowiedzi nowego ministra spraw wewnętrznych Hr. Takie z cyklu wszystko jest pod kontrolą, wypełniamy zobowiązania itd. Przez Chorwację od 16 września przeszło 615 tysięcy islamskich osadników. Jeżeli Chorwacja nie będzie ograniczać wjazdu a zaczną odbijać się od granicy słoweńskiej może być nieciekawie.

Zgodzę się ze zdaniem jakie tu padło, że część turystów zrezygnuje z niepewnych krajów na rzecz Chorwacji. Nie zgodzę się ze zdaniem, że to ma sens. Otóż moim zdaniem jeżeli np. władzę tureckie będą trzymać państwo w ryzach to pobyt w tamtejszym hotelu AI może być przyjemniejszy niż w Chorwacji (o ile ktoś lubi AI). Nie chodzi mi tutaj o zagrożenia bezpieczeństwa na dużą skalę, choć na pewno przypadki zapewne nieodosobnione, gdy osadnicy będą chcieli dać ulgę swym zbolałym jądrom czy też podreperować stan budżetu przed dalszą wędrówką będą. Bezkarność po wydarzeniach w Kolonii jest tylko zachętą. Niebezpiecznie może być w rejonach przejść granicznych czy obozów.

Chodzi o coś innego. O psychozę. O urok miejsca, który może już nie powrócić. Gdzie tkwił urok Chorwacji ? Ano w tym, że jedziemy do apartamentu, niekoniecznie domu położonego w gęstej zabudowie, że korzystamy z małych ustronnych plaż często niekoniecznie dbając o kompletność odzienia, spacerujemy późnym wieczorem wzdłuż wybrzeża, że w apartamencie można wieczorem imprezować na tarasie a nikt nie nie trudzi się zamykaniem drzwi i okien na noc. Wystarczy jednak, że w okolicy zobaczymy kilku osadników, może czasami kompletnie niewinnych i to wszystko pryśnie. Zawsze już będzie to tkwiło z tyłu głowy.
I można sobie powtarzać, że to strach ma wielkie oczy itd. Prawda jest jednak taka, że jest to strach uzasadniony.

Powyższe są tylko moimi opiniami i nie zależy mi na tym by ktoś się z tym zgadzał. Kiedyś miliony lat temu w odległej galaktyce miałem okazję ubogacać się kulturowo (bez skojarzeń proszę :mrgreen: ).
Dlatego pewne rzeczy mnie teraz może zaskakują ale żadne nie dziwią.
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 01.02.2016 22:31

Lednice napisał(a):W Bolzano i okolicach się kręcą po mieście, sprzedają okulary-podróbki i inny towar podrzucony przez mafię, nie są agresywni, bo mafia im zabrania :roll:
We Włoszech znają swoje miejsce i nie będą fikać :roll:

Jakiś czas temu spotkałem osadników handlujących okularami w Wenecji, w zaułku. Byliśmy większą grupą, ale miło to nie wyglądało.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.02.2016 22:39

Miło to nie wygląda, zachwalają głośno "towar", ale wiedzą, że jak kogoś zaatakują fizycznie, to "chłopaki z miasta" wypróbują na nich, jak jest głęboki kanał w Wenecji.
I raczej nie wypłyną :roll:
Koenig
Cromaniak

Postnapisał(a) Koenig » 01.02.2016 22:50

yzedef napisał(a):
Oczywiście masz rację ale w necie można znaleźć relację z zeszłego roku jak np. ciapaki atakowali autobus na granicy itp.

Czytałem to i pamiętam jakie to wtedy ogromne wrażenie na mnie zrobiło. Ale jakiś miesiąc później przeczytałem, że ten tekst był ściemą. Jak było faktycznie nie wiem, w tej gmatwaninie trudno już dojść co jest prawdą a co nie.
Ale właśnie trafiłem chyba na dobrą informację http://fakty.interia.pl/tylko-u-nas/new ... Id,2138182
Jeśli Niemcy ograniczą napływ imigrantów to jest szansa, że do lata choć trochę się uspokoi.
Natomiast argument, że władze Chorwacji sobie nie pozwolą na zamieszanie jednak słabo do mnie przemawia. Blokowanie kolejnych granic spowoduje próby przedostania się inną drogą. A póki co żadna władza w żadnym kraju sobie z tym problemem nie poradziła. Swoją drogą jestem ciekaw jak to wygląda w tej chwili na Węgrzech.
KrisM
Cromaniak

Postnapisał(a) KrisM » 02.02.2016 10:14

Koenig napisał(a):Natomiast argument, że władze Chorwacji sobie nie pozwolą na zamieszanie jednak słabo do mnie przemawia. Blokowanie kolejnych granic spowoduje próby przedostania się inną drogą. A póki co żadna władza w żadnym kraju sobie z tym problemem nie poradziła. Swoją drogą jestem ciekaw jak to wygląda w tej chwili na Węgrzech.

Jeśli Chorwaci zablokują swoje granice tak jak Węgrzy to będzie oznaczać, że do Chorwacji oni już się nie przedostaną i nie spotkamy ich na granicy Slo/Hr.
Węgry pokazują, że jednak można z nimi walczyć. Naruszenie płotu granicznego i przejście przez granicę Węgier to od niedawna przestępstwo. ostatnio czytałem, że tylko w miniony weekend sąd węgierski skazał około 40 osób za nielegalne przekroczenie granicy. I spotkała bądź spotka ich po prostu deportacja.
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 03.02.2016 06:58

Wklejka od Znajomego:

A tak z inne beczki :
Rozmawiałem dziś z Rodziną z Munchen .
Rozmowa zeszła na sprawy emigrantów .
Dramat , totalna blokada informacyjna mediów .
Standard to molestowania kobiet na siłowniach i basenach , bieganie wieczorem po parkach zamarło . W metrze standardem jest już umawianie się kobiet na wspólne jazdy ( by nie samemu ) ,
Pani dyrektor w szkole ostatnio powiedziała by dziewczynki nie przychodziły w spódniczkach i obcisłych ubraniach . Nie powinno się przynosić również kanapek ze świniną :wall: .
Kradzież rynien w domach jest już standardem ( później pada propozycja odkupu ) .
Policja interweniuje tak by nie interweniować :idea:

Źle to wszytko wygląda , tylko patrzeć jak dojdzie do grubszych zadym .
Społeczny wqurw jest widoczny na każdym kroku .

Tylko patrzeć jak Niemcy będą z powrotem zasiedlać wyludnione NRD .
jan ostrzycki
Croentuzjasta

Postnapisał(a) jan ostrzycki » 03.02.2016 08:47

To są owoce debilnej (a pewnie i zbrodniczej) polityki ostatnich 25 lat. Jugosławia była sporym i nieźle funkcjonującym państwem, ale wmieszali się duzi gracze i rozwalili Jugo. Zamiast jednego państwa, na brzuchu Europy mamy liczne anemiczne, skorumpowane, niesamodzielne mikro państewka, które są naturalnym korytarzem dla inwazji na północ. Do tej pory to był problem mieszkańców tych państewek, a teraz będzie to problem północy Europy. Do tego żadnej refleksji, że USA + sojusznicy z UE i Bliskiego Wschodu zrobili krwawy burdel po drugiej stronie Morza Śródziemnego, i ten bajzel przyszedł właśnie do EU. Płoty z drutu nie pomogą. Płoty można przejść. Karanie za przełażenie przez płoty nie pomoże, każdy będzie liczył, że akurat jego nie złapią. Deportacje nie pomogą. Jak odesłać 2 mln osób? I gdzie je odesłać? Aż mnie ciarki przechodzą na myśl jakie są teoretyczne warianty rozwoju sytuacji. A skoro już nieraz okazało się, że najgorsze i najbardziej fantastyczne warianty się sprawdzają to...
anakin
Legenda_mistrz LM

Postnapisał(a) anakin » 03.02.2016 16:04

Z chęcią poczytam co będą mieli do powiedzenia za jakiś czas wszelkiej maści obrońcy praw człowieka tudzież inni samarytanie, jeszcze kilka miesięcy temu szeroko otwierający ręce w geście miłosiernego przygarniania bliźnich.
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 03.02.2016 16:21

anakin napisał(a):Z chęcią poczytam co będą mieli do powiedzenia za jakiś czas wszelkiej maści obrońcy praw człowieka tudzież inni samarytanie, jeszcze kilka miesięcy temu szeroko otwierający ręce w geście miłosiernego przygarniania bliźnich.

Alahakbar Będą najgorliwszymi wizytatorami meczetów.

Zapomnijcie o Europie zachodniej. Jej już nie ma. Choć przedśmiertne konwulsje będą trwały przez następne pół wieku.
Chyba, że nastąpi gwałtowne przebudzenie

Lednice napisał(a):Miło to nie wygląda, zachwalają głośno "towar", ale wiedzą, że jak kogoś zaatakują fizycznie, to "chłopaki z miasta" wypróbują na nich, jak jest głęboki kanał w Wenecji.
I raczej nie wypłyną

Być może ale nie w moim przypadku. Jak pisałem wcześniej milion lat temu w innej galaktyce miałem okazję się ubogacać kulturowo i to tak mówiąc młodzieżowo po bandzie. Mając doświadczenie z wizytacji licznych suków i medyn odróżniam kiedy mam do czynienia zapalczywością handlową a kiedy ktoś chce mnie skroić.

A jeśli chodzi o ewentualne utrudnienia na granicach warto pamiętać o tym przy planowaniu urlopu.

Przed i w trakcie światowych Dni Młodzieży, które odbędą się w lipcu br. w Krakowie Polska przywróci kontrole na granicach. Zapowiedział to dzisiaj Jarosław Zieliński, wiceminister spraw wewnętrznych i administracji nadzorujący służby mundurowe.

http://niezalezna.pl/75763-w-lipcu-polska-przywroci-kontrole-na-granicach
klerjeser
zbanowany

Postnapisał(a) klerjeser » 03.02.2016 20:45

krakuscity
Koneser

Postnapisał(a) krakuscity » 03.02.2016 21:07

... tak, tak masz rację czyli tak jak na naszym forum. ... . :mrgreen:
baunty
Cromaniak

Postnapisał(a) baunty » 03.02.2016 21:07

Jeszcze nie tak dawno, nawet spora grupa forumowiczów o emigrantach wypowiadała się "powściągliwie i poprawnie politycznie -były nawet porównania do naszej emigracji z okresu II WŚ- a część standardowo "nie wyraża zdania" :(
Jak widać, obecnie coraz więcej ludzi zaczyna dostrzegać jak duże jest to niebezpieczeństwo.
Ostatnio edytowano 03.02.2016 21:09 przez baunty, łącznie edytowano 1 raz
Z
Cromaniak

Postnapisał(a) Z » 03.02.2016 21:08

klerjeser napisał(a):Każdy ma prawo do swoich poglądów, ale polecam wesołkom ku przestrodze

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19577450,radio-zet-prokuratura-sprawdzi-czy-pudzianowski-grozil-uchodzcom.html#Czolka3Img

Nie ma się z czego cieszyć,chory kraj
walp
Weteran

Postnapisał(a) walp » 03.02.2016 21:16

Co innego "mowa nienawiści", debilne wypowiedzi celebrytów, a co innego "poprawność polityczna" tych,
którzy mają realny wpływ na kształtowanie świata, w którym żyjemy. "Poprawność" posunięta do granic absurdu. :(
anakin
Legenda_mistrz LM

Postnapisał(a) anakin » 03.02.2016 21:19

klerjeser napisał(a):Każdy ma prawo do swoich poglądów, ale polecam wesołkom ku przestrodze

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Uchodźcy,problemy,kontrole -granice,autostrady? - strona 35
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone