Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uchodźcy,problemy,kontrole -granice,autostrady?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty
Re: Uchodżcy,problemy,kontrole -granice,autostrady?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.01.2016 00:19

Tylko spokojnie, są gorsze tragedie,
sąsiedzi z Zachodu kilka lat temu taką przeżyli 8)

yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 31.01.2016 10:04

Obejrzałem sobie wczoraj Karbalę, poczytałem również trochę o całej akcji. Jest też fajny artykuł na onecie celebryty Dawida Ozdoby o ostatnim zamachu w hotelu w Egipcie (oczywiście czytając trzeba brać poprawkę na tego kolesia). Polecam wszystkim obejrzenie i przeczytanie. Byłem tam raz i mi starczy... to jest inny świat, zdziczenie tych ludzi i brak szacunku do wielu wartości jest straszne, do nich tylko argumenty oko za oko przemawiają i tak należy do nich podchodzić. Dlatego też trzeba będzie dokładnie analizować sytuację na granicach bo spotkać taką grupkę rozjuszonych na granicy to aż strach pomyśleć.
kadetdudi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kadetdudi » 31.01.2016 11:48

Tym bardziej, gdy jedzie się jeszcze z dwójką małych dzieci jak ja. Kurczę, cały czas się zastanawiam czy jechać. Mamy rezerwację na czerwiec, ale zaliczki nie płaciliśmy - nie musimy. Ale dać znać, że nie przyjedziemy wypadałoby dać odpowiednio wcześniej. Co robić? :)
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 31.01.2016 11:56

Ja płaciłem zaliczki 150 euro we wrześniu, ale jak będzie sytuacja wątpliwa to oczywiście odpuszczę podróż a z Chorwatką będę negocjować. Wszak nasze zdrowie jest duużo więcej warte niż jakiekolwiek pieniądze, od biedy rezerwację można przenieść na inny bliżej nie określony termin.
KrisM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisM » 31.01.2016 12:06

yzedef napisał(a):Dlatego też trzeba będzie dokładnie analizować sytuację na granicach bo spotkać taką grupkę rozjuszonych na granicy to aż strach pomyśleć.

bardzo wątpię by Chorwaci pozwolili sobie na przebywanie tych osobników na granicach. zapewne zdają sobie sprawę, że jeden incydent wystarcza by odstraszyć "tysiące" turystów. a to dla gospodarki chorwackiej może być niebezpieczne
macvw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) macvw » 31.01.2016 13:22

KrisM napisał(a):
yzedef napisał(a):Dlatego też trzeba będzie dokładnie analizować sytuację na granicach bo spotkać taką grupkę rozjuszonych na granicy to aż strach pomyśleć.

bardzo wątpię by Chorwaci pozwolili sobie na przebywanie tych osobników na granicach. zapewne zdają sobie sprawę, że jeden incydent wystarcza by odstraszyć "tysiące" turystów. a to dla gospodarki chorwackiej może być niebezpieczne

Uważam tak, jak Ty. Chorwaci nie pozwolą sobie, aby przez uchodźców tysiące turystów zmieniło plan letniego urlopu na inny kraj. Pozdrav :papa:
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 31.01.2016 13:50

kadetdudi napisał(a):Tym bardziej, gdy jedzie się jeszcze z dwójką małych dzieci jak ja. Kurczę, cały czas się zastanawiam czy jechać. Mamy rezerwację na czerwiec, ale zaliczki nie płaciliśmy - nie musimy. Ale dać znać, że nie przyjedziemy wypadałoby dać odpowiednio wcześniej. Co robić? :)

Nic nie tracisz skoro nie płaciłeś zaliczki, w razie czego napiszesz prawdę w rezygnacji...nie będziesz jedyny...
A możesz zmienić termin urlopu?
klerjeser
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) klerjeser » 31.01.2016 18:28

macvw napisał(a):
KrisM napisał(a):

Uważam tak, jak Ty. Chorwaci nie pozwolą sobie, aby przez uchodźców tysiące turystów zmieniło plan letniego urlopu na inny kraj. Pozdrav :papa:

Grecy też sobie "nie pozwolili" :D
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 31.01.2016 18:45

Nie wiem czy można porównywać te dwa narody...Grecy mają w genach "lenistwo" i luźne podejście do wzystkiego...Chorwaci wg mnie są ich przeciwieństwem...ale to moje zdanie.
KrisM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisM » 31.01.2016 19:28

klerjeser napisał(a):Grecy też sobie "nie pozwolili" :D

to nie są porównywalne sytuacje. grecy mają podobny problem jak włosi. tam uchodźcy dopływają pontonami. sytuacja wydaje się być patowa.
do chorwacji przedostają się oni granicą lądową z Serbią bądź Bośnią. tę łatwiej uszczelnić
petit
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) petit » 31.01.2016 19:44

Ci "janusze" to ciekawe plemię. Nie dość, że forumowym bałwankom zaszkodzili to nawet Hitlerowi dali popalić.
klerjeser
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) klerjeser » 31.01.2016 20:00

KrisM napisał(a):
klerjeser napisał(a):Grecy też sobie "nie pozwolili" :D

to nie są porównywalne sytuacje. grecy mają podobny problem jak włosi. tam uchodźcy dopływają pontonami. sytuacja wydaje się być patowa.
do chorwacji przedostają się oni granicą lądową z Serbią bądź Bośnią. tę łatwiej uszczelnić

No, nie powiedziałbym, teren górzysty na odcinku kilkuset km, u nas kilkadziesiąt km Bieszczadów na granicy z Ukrainą to spore wyzwanie dla SG.

Co do "lenistwa" Greków, to jednak oni bądź co bądź zaciekle walczyli o swój kraj w czasie wojny, w HR wiadomo, było co było, ale to już śliskie tematy polityczne.
kadetdudi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kadetdudi » 31.01.2016 20:38

Sol-Wagon napisał(a):
kadetdudi napisał(a):Tym bardziej, gdy jedzie się jeszcze z dwójką małych dzieci jak ja. Kurczę, cały czas się zastanawiam czy jechać. Mamy rezerwację na czerwiec, ale zaliczki nie płaciliśmy - nie musimy. Ale dać znać, że nie przyjedziemy wypadałoby dać odpowiednio wcześniej. Co robić? :)

Nic nie tracisz skoro nie płaciłeś zaliczki, w razie czego napiszesz prawdę w rezygnacji...nie będziesz jedyny...
A możesz zmienić termin urlopu?

Ale na jaki? Jeździmy poza sezonem. Wrzesień odpada ze względów osobistych. NIE CHCĘ NAD POLSKIE MORZE!:)
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 31.01.2016 20:43

Ale się ludzie nakręcacie..... :roll:

Jestem gotów postawić litrowego JW, jeżeli ktoś wklei tutaj po wakacjach swoje zdjęcie z uchodźcami, zrobione gdzieś na trasie lub w samej Chorwacji.
Musi być koniecznie grupowe... :mrgreen:
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 31.01.2016 20:46

anakin napisał(a):Ale się ludzie nakręcacie..... :roll:

Jestem gotów postawić litrowego JW, jeżeli ktoś wklei tutaj po wakacjach swoje zdjęcie z uchodźcami, zrobione gdzieś na trasie lub w samej Chorwacji.
Musi być koniecznie grupowe... :mrgreen:

A jak ktoś pojedzie specjalnie przez Serbie albo jakiś obóz w Niemczech ?, mówisz oczywiście o JW Blue ?:)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Uchodźcy,problemy,kontrole -granice,autostrady? - strona 33
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone