Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uchodźcy,problemy,kontrole -granice,autostrady?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
klerjeser
zbanowany
Re: Uchodżcy,problemy,kontrole -granice,autostrady?

Nieprzeczytany postnapisał(a) klerjeser » 03.02.2016 21:33

baunty napisał(a):Jeszcze nie tak dawno, nawet spora grupa forumowiczów o emigrantach wypowiadała się "powściągliwie i poprawnie politycznie -były nawet porównania do naszej emigracji z okresu II WŚ- a część standardowo "nie wyraża zdania" :(
Jak widać, obecnie coraz więcej ludzi zaczyna dostrzegać jak duże jest to niebezpieczeństwo.

Jest niebezpieczeństwo, jest problem. Nikt tego nie neguje.

Natomiast jest różnica między racjonalną dyskusją na temat i reagowaniem na zagrożenie, a czerstwymi dowcipasami o "ciapatych", "brudasach", rozjeżdżaniu samochodami i strzelaniu do celu. I jestem tu jak najdalej od politpopu.

Może to wyświechtany argument, ale przodkowie tej "dziczy" tworzyli cywilizacje, kiedy przodkowie wesołków luzowali ogony i spadali z rodzinnych drzew :D

Ukochani Chorwaci też mają sporo za uszami, nie trzeba sięgać do II wojny i Jasenovaca, wystarczy 20 lat wstecz i poczytać w obiektywnych źródłach co się działo w Krajinie. I broń Boże nie wybielam tu drugiej strony.

Tak więc nie używajmy argumentów "dzicz/cywilizacja" bo szczególnie Bałkany przykładem tu nie świecą :/
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 03.02.2016 21:46

klerjeser napisał(a):Natomiast jest różnica między racjonalną dyskusją na temat i reagowaniem na zagrożenie, a czerstwymi dowcipasami o "ciapatych", "brudasach",

Ale tu się dyskusja i żarty już skończyły. Jest tylko jeden cel. Nie dopuścić w Polsce i innych krajach do tego, co ma obecnie miejsce w Europie Zachodniej.

A jeśli chodzi o poziom cywilizacyjny, to opóźnienie wg. mnie wynosi co najmniej epokę. I nie chodzi o poziom rozwoju technicznego, ale mentalnego, o poziom postrzegania rzeczywistości.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 03.02.2016 22:05

jara napisał(a):
klerjeser napisał(a):Natomiast jest różnica między racjonalną dyskusją na temat i reagowaniem na zagrożenie, a czerstwymi dowcipasami o "ciapatych", "brudasach",

Ale tu się dyskusja i żarty już skończyły. Jest tylko jeden cel. Nie dopuścić w Polsce i innych krajach do tego, co ma obecnie miejsce w Europie Zachodniej.

Mniej więcej... Podyskutować to można czy jedziemy w tym roku na wywczas do Egiptu czy do Turcji. Czy lepiej dać się wysadzić czy może zarżnąć. Ale tu i teraz jest czas na reakcję a nie dyskusję i zastanawianie się czy przypadkiem kogoś nie obraziliśmy. Właśnie na naszych oczach odbywa się inwazja i jeśli ktoś tego nie powstrzyma to obudzimy się z ręką w nocniku.
klerjeser
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) klerjeser » 03.02.2016 22:10

jara napisał(a):

A jeśli chodzi o poziom cywilizacyjny, to opóźnienie wg. mnie wynosi co najmniej epokę. I nie chodzi o poziom rozwoju technicznego, ale mentalnego, o poziom postrzegania rzeczywistości.

Nie ryzykowałbym twierdzeń o zapóźnieniu czy epokach. To po prostu zupełnie inna cywilizacja z jej wszelkimi wadami i zaletami.

Co do zapobiegania zagrożeniom i negatywnym skutkom zalewu migrantów pełna zgoda. Tylko bez mowy nienawiści i głupawych wyzwisk czy dowcipasów. Ponoć w Niemczech wciąż wielu uważa, że każdy Polak to złodziej, walczymy ze stereotypami na nasz temat, ale sami tworzymy je w stosunku do innych.
klerjeser
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) klerjeser » 03.02.2016 22:12

greenrs napisał(a):
jara napisał(a):

Mniej więcej... Podyskutować to można czy jedziemy w tym roku na wywczas do Egiptu czy do Turcji. Czy lepiej dać się wysadzić czy może zarżnąć. Ale tu i teraz jest czas na reakcję a nie dyskusję i zastanawianie się czy przypadkiem kogoś nie obraziliśmy. Właśnie na naszych oczach odbywa się inwazja i jeśli ktoś tego nie powstrzyma to obudzimy się z ręką w nocniku.

Bierz kosę i stawaj na granicy :D

Zarżnąć w Turcji? Można się dać zarżnąć i w Norwegii...
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 03.02.2016 22:18

klerjeser napisał(a): To po prostu zupełnie inna cywilizacja z jej wszelkimi wadami i zaletami.

Inna to była cywilizacja starożytna na przykład. Zrobił się postęp i dlatego nazywa się starożytna. A asymilując te zalety, o których wspomniałeś, jesteśmy na dobrej drodze, aby tę starożytność przeżyć ponownie. Chociaż jestem pełen wątpliwości czy przy tych założeniach osiągnelibyśmy jej poziom.
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 03.02.2016 22:18

Wyobraźcie sobie katolików w kraju muzułmańskim, którzy chcą wprowadzać "swoje porządki " - tak jak muzułmanie w Europie . Pewnie spotkał by ich ogólny aplauz .
W Europie nie tylko są próby wprowadzania "własnych porządków " , ale też wszechobecna agresja. Ja tego nie chcę, i nie chodzi o "leczenie skutków , ale "leczenie przyczyn" "choroby".
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 03.02.2016 22:24

klerjeser napisał(a):Bierz kosę i stawaj na granicy :D

A znasz jakiś inny sposób? Przeciwstawienie się zalewowi emigrantów to jest takie stanie z kosą na granicy.
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 03.02.2016 22:37

klerjeser napisał(a):
Nie ryzykowałbym twierdzeń o zapóźnieniu czy epokach. To po prostu zupełnie inna cywilizacja z jej wszelkimi wadami i zaletami.

Co do zapobiegania zagrożeniom i negatywnym skutkom zalewu migrantów pełna zgoda. Tylko bez mowy nienawiści i głupawych wyzwisk czy dowcipasów. Ponoć w Niemczech wciąż wielu uważa, że każdy Polak to złodziej, walczymy ze stereotypami na nasz temat, ale sami tworzymy je w stosunku do innych.

Powiedz mi czy ty czasem nie jesteś jakoś spokrewniony z nimi ?, masz tam rodzinę czy coś podobnego że bronisz ich tak zawzięcie ?, fochy stroisz na słowo ciapaty itp. rozumiem że te 7 tys. przywitasz chlebem i solą na granicy ?, zgłosiłeś się na ochotnika aby wziąć kilku młodych byczków pod swój dach ?. Ciekawe jak będziesz gadał jak ci chlew zrobią pod domem.... naiwni jesteście że oni się zmienią, wychowani w kulturze dla mnie dzikiej bez żadnych zasad moralnych szacunku dla życia i kobiet, odrąbujący głowy publicznie i cieszący się z tego (mówię o niedawnych egzekucjach w arabi saudyjskiej gdzie ciała bez głów pięknie sobie były eksponowane), tak wiem dla ciebie to inna cywilizacja... musimy ich zrozumieć, być wyrozumiali bo oni tak robią, trzeba im na to warunki zapewnić. Tyle że ja wole nazywać to po imieniu i dla mnie to dzikusy i nie zgadzam się na "importowanie" tej dziczy do Polski. Z dzikich rzeczy to toleruje... lisy, wilki itp. inne nasze rodowite zwierzęta :). P.S szkoda mi naszych polskich dzików bo ciapaci na bank będą chcieli aby ten gatunek zniknął z Polskich lasów... :)
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 03.02.2016 23:55

klerjeser napisał(a):
jara napisał(a):

[...]

Jakimi zaletami?
W obecnych czasach jedynymi ich zaletami jest ropa naftowa i ewentualnie turystyka, ale to drugie już się skończyło.
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 04.02.2016 00:01

...zawsze twierdziłam i nadal będę twierdzić, przyjmujmy matki, rodziny z dziećmi.
majchrzy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) majchrzy » 04.02.2016 06:28

majeczka napisał(a):...zawsze twierdziłam i nadal będę twierdzić, przyjmujmy matki, rodziny z dziećmi.

Tylko co zrobi taka matka kiedy synek powie " Mamo wysadź mnie pod szkołą" słowa te nabierają nowego znaczenia.
W szeregach ISIS nie są tylko mężczyźni, są tez kobiety i małe dzieci. Moje zdanie jest takie, schronienia powinni szukać w krajach ościennych podobnych kulturowo i religijnie.
My już mamy swoich uchodźców z Ukrainy i może wystarczy.
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 04.02.2016 07:03

klerjeser napisał(a):(...) Może to wyświechtany argument, ale przodkowie tej "dziczy" tworzyli cywilizacje (...)
To jest żaden argument. Bo potomkowie tych przodków dali sobie wyprać mózgi jakiemuś pedofilowi w VII wieku i do dziś są niereformowalni. Możesz tłumaczyć, wyjaśniać, demonstrować... nie! koran wie lepiej.
Nie da się ukryć, że onegdaj dzicz tej samej jakości zamieszkiwała Europę i podbijała Amerykę - różnica była jedynie w tytule książki, na którą się powoływali. Jednak dali się przekonać, zreformować i przestali postrzegać fizyczne zjawiska jako działalność jednego z diabłów z główki szpilki. Choć istnieje między nimi wielu, którzy dalej są niereformowalni, to jednak przestrzegają prawa kraju, w którym żyją. Nie zarżną cię jeśli narysujesz jakąś karykaturę bądź naknocisz na ich "świętą" księgę.

I niestety, jeśli przyjeżdżasz do kogoś w gości, na czyjąś łaskę wręcz, i nie stosujesz się do zasad gospodarza to jesteś dzicz. Zwykła ciemna plebejska dzicz. A jeśli masz dodatkowo ciemniejszą karnację, to jesteś ciapata dzicz. Bez rozróżniania na Syrię, Somalię czy Pakistan.

Może się zdziwisz, ale jestem przekonany, że są wśród tej dziczy jednostki normalne, którym powinno się pomóc, niestety, jak samorodek w kupie kompostu, bardzo trudne do wyłowienia, bo utytłany w gnoju nie błyszczy.

A ponieważ wszelkie święte księgi są dla mnie tylko "beletrystyką", nie podzielam poglądu o "choćby jednym sprawiedliwym".
Mi wystarczy pewność o obecności jednego przebranego wilka w owczarni, aby wygnać całe stado.
Bliższa ciału koszula.
Cmok_Wawelski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cmok_Wawelski » 04.02.2016 08:59

klerjeser napisał(a):

Przez ludzi którzy prezentują taki sposób myślenia, mamy w Europie to co mamy. "Mową nienawiści" jest pochód tych wyrzutków społecznych z bliskiego wschodu i Afryki lekceważących europejskie prawa i cywilizację, którzy zamiast walczyć o swój kraj i swoich bliskich ruszyli do Europy po socjal i łatwe życie. "Mową nienawiści" wobec własnego narodu i społeczeństwa jest żałosny bełkot Tobie podobnych, nazywających krowę koniem, głoszących, że nie wszyscy migranci są przestępcami, żeby nie oceniać ich jedną miarą. I dość tego!
Choćby nie wszyscy byli źli, to tacy wśród nich są i wyfiltrować się ich nie da.
Większość tych ludzi wdzierających się przemocą do Europy to szumowiny i żadne pobożne życzenia tego nie zmienią.
I czy podoba się to osobom Twojego pokroju czy nie, to dramatyczna większość społeczeństwa polskiego nie życzy sobie ich u siebie i tyle w temacie.
I jeszcze, co do postrzegania Polaków przez Niemców jest ono jak najbardziej słuszne.
Zostaliśmy wychowani w systemie w którym kradli wszyscy praktycznie, a wyjątki nieliczne jedynie potwierdzają regułę. Wymaga lat i wymiany pokoleń żeby zmienić opinię o nas.
jan ostrzycki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan ostrzycki » 04.02.2016 11:28

Byłoby dobrze gdyby nie używać w dyskusji sformułowań obelżywych, mowy nienawiści, wyzwisk etc. To samo, równie dosadnie, można powiedzieć inaczej. Nie chcemy imigrantów bo nie wnoszą niczego dobrego do naszego społeczeństwa, kultury i gospodarki. Nie chcemy ich bo nie szanują naszych wartości, demokracji, wolności, szacunku dla słabszych i tolerowania "dziwnych" przedstawicieli społeczeństwa. Nie chcemy ich meczetów, szariatu, obyczajów. Europejczycy przez stulecia dochodzili do konkluzji, że lepiej tolerować odmienność sąsiadów niż się wzajemnie wyrzynać. To odkrycie kosztowało Himalaje trupów. Może muzułmanie powinni dojść do tych samych wniosków podobną drogą? U siebie.

Mnie jest szkoda ofiar wojny, szczególnie rodzin z dziećmi. Ale proces humanitarny musi uwzględniać zapewnienie bezpieczeństwa i spokoju w krajach przyjmujących uchodźców. Jak wpuścisz do domu sąsiada, który stracił dom, to on ma przestrzegać zasad gospodarza, jak nie przestrzega to wypad z chaty.

Największym zagrożeniem nie są teraz imigranci, bo przy zastosowaniu adekwatnych środków kryzys można rozwiązać, choć nie będzie to ładne ani miłe. Zagrożeniem są Niemcy, Francja i Anglia, które wspólnie pełniły rolę liderów UE. I dobrze, bo to dojrzałe społeczeństwa, silne gospodarki i dobre podwaliny pod UE. Problem w tym, że liderzy stali się nieprzewidywalni, chaotyczni i głupi. I próbują swoje szaleństwa narzucić pozostałym krajom.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Uchodźcy,problemy,kontrole -granice,autostrady? - strona 36
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone