Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uchodźcy,problemy,kontrole -granice,autostrady?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
klerjeser
zbanowany
Re: Uchodżcy,problemy,kontrole -granice,autostrady?

Postnapisał(a) klerjeser » 04.02.2016 12:08

jan ostrzycki napisał(a):Byłoby dobrze gdyby nie używać w dyskusji sformułowań obelżywych, mowy nienawiści, wyzwisk etc. To samo, równie dosadnie, można powiedzieć inaczej. Nie chcemy imigrantów bo nie wnoszą niczego dobrego do naszego społeczeństwa, kultury i gospodarki. Nie chcemy ich bo nie szanują naszych wartości, demokracji, wolności, szacunku dla słabszych i tolerowania "dziwnych" przedstawicieli społeczeństwa. Nie chcemy ich meczetów, szariatu, obyczajów. Europejczycy przez stulecia dochodzili do konkluzji, że lepiej tolerować odmienność sąsiadów niż się wzajemnie wyrzynać. To odkrycie kosztowało Himalaje trupów. Może muzułmanie powinni dojść do tych samych wniosków podobną drogą? U siebie.

Mnie jest szkoda ofiar wojny, szczególnie rodzin z dziećmi. Ale proces humanitarny musi uwzględniać zapewnienie bezpieczeństwa i spokoju w krajach przyjmujących uchodźców. Jak wpuścisz do domu sąsiada, który stracił dom, to on ma przestrzegać zasad gospodarza, jak nie przestrzega to wypad z chaty.

Największym zagrożeniem nie są teraz imigranci, bo przy zastosowaniu adekwatnych środków kryzys można rozwiązać, choć nie będzie to ładne ani miłe. Zagrożeniem są Niemcy, Francja i Anglia, które wspólnie pełniły rolę liderów UE. I dobrze, bo to dojrzałe społeczeństwa, silne gospodarki i dobre podwaliny pod UE. Problem w tym, że liderzy stali się nieprzewidywalni, chaotyczni i głupi. I próbują swoje szaleństwa narzucić pozostałym krajom.

Dokładnie. Ale wesołkom tego nie przetłumaczysz.

Dobrze, że wspomniałeś o roli "cywilizowanych liderów" Europy. Wcześniej mieliśmy na Bliskim Wchodzie i w Północnej Afryce szereg krajów autorytarnych, rządzonych przez dyktatorów, a nawet szajbusów, ale jednocześnie kraje te powoli się liberalizowały (Kaddafi) a sami władcy pragmatycznie trzymali za mordę lokalnych islamistów i innych świrów. Można było tam podróżować, turystyka w Egipcie i Tunezji rozwijała się błyskawicznie, a każdy kto zwiedził Syrię, wracał oczarowany. Była jaka tak stabilność i równowaga sił.

Potem zaczęł się od obalenia Husajna, bo amerykański prezio miał misję od Boga (a raczej od koncernów naftowych), rozwalono Libię, a potem Syrię, a tu już główną rolę grała Europa. Ala największym grzechem było to, że zatrzymano się w pół drogi. Kiedy zaczęło się powstanie przeciwko Assadowi, trzeba było interweniować militarnie ,albo przynajmniej słać masowe dostawy broni i sprzętu dla ówczesnej umiarkowanej opozycji. Wtedy była szansa, że nowy rząd syryjski byłby może i znow autokratyczny, ale na tyle silny aby sobie dać radę z ISIS. A tak mamy od 3 lat wojnę pozycyjną.

Ciekawe kto z tutejszych wesołków wytrzymałby 3 lata takiego kotła? No ale ponoć wszyscy stamtąd to "szumowiny", tylko że mam ich w Europie przez naszą własną głupotę i zaniechania...
walp
Weteran

Postnapisał(a) walp » 04.02.2016 18:25

Nieustanne podziały na tym forum, „janusze”, „wesołki”, itd. Sam już nie wiem, kim jestem ... czyżby kryzys tożsamości. :oczko_usmiech:

Ad rem.
Daleki jestem od obrażania kogokolwiek. Mam sąsiada przynależącego do rasy czarnej, pochodzącego z Nigerii. (podobno niepoprawnie jest, nazywać go Murzynem). :lol:
W przychodni w moim miasteczku, pełni dyżury pan doktor Baszar – muzułmanin (żona Polka, przeszła na islam). Porządny człowiek, szanowany lekarz.
Nie uważam tych ludzi za gorszych, nie określam ich „ciapatymi”. Jestem zdania, że wszyscy ludzie są równi, ale .....
.... kultury, w których żyjemy oraz zasady i wartości, które wyznajemy, NIE SĄ :!:

Dlatego nie zgadzam się z hasłami, które rzucają przywódcy, jak np. Barack Obama, kiedy mówił w Egipcie, że „wartości islamu są zupełnie kompatybilne z zachodnimi”. NIE SĄ :!:

Czy się zmienią? Nie sądzę.

Przykładem może być wypowiedź duńskiego imama, Abu Labana, który mówił do liderów religijnych Bliskiego Wschodu: „Musimy udawać, że akceptujemy ich religię i ich wolność osobistą. Ale to jest niemożliwe. Islam nie może zaakceptować kogokolwiek, kto nie uwielbia Allaha".

Z kolei Redouane Ahrouch z belgijskiej Partii Islamu mówił -„Myślę, że musimy uwrażliwić ludzi, sprawić, by zrozumieli zalety posiadania w kraju muzułmanów i islamskiego prawa. A wtedy jego wprowadzenie będzie już całkowicie naturalne i staniemy się państwem islamskim.

I jeszcze jedna wypowiedź. Anjem Choudary, ekstremista muzułmański z Wielkiej Brytanii, w jednym z wywiadów stwierdził:
„Tu się urodziłem i mam takie same prawo jak każdy inny, żeby zmieniać ten kraj na lepsze. Dlatego walczę o wprowadzenie prawa islamskiego.
Nie znaczy to, że wszyscy będą musieli być muzułmanami. Możesz być chrześcijanką, nie ma problemu. Ale szariat obowiązywałby wszystkich”
:!:

Martwi mnie, a właściwie przeraża, wypaczona liberalna demokracja, dodatkowo przesiąknięta kulturą poprawności politycznej.
To prowadzi do absurdów, których ostatecznym efektem będzie dezintegracja europejska i kryzys tożsamości mieszkańców Starego kontynentu.
Czy wiecie, że 30% młodych Francuzów do 20 roku życia, to muzułmanie?

Cytowany wyżej lider Ahrouch mówi: „To będzie długa walka, może trwać dziesiątki lat, ale ruch już się zaczął” :!:
jan ostrzycki
Croentuzjasta

Postnapisał(a) jan ostrzycki » 04.02.2016 19:58

Słowo "murzyn" jest neutralne. Nie jest nacechowane negatywnie i obraźliwe. Tak twierdzą uczeni w piśmie profesorowie: Miodek i Bralczyk. Więc luzik...
Ostatnio edytowano 05.02.2016 08:08 przez jan ostrzycki, łącznie edytowano 1 raz
gunsior
Globtroter

Postnapisał(a) gunsior » 04.02.2016 23:10

Cmok_Wawelski napisał(a):
klerjeser napisał(a):
Co do zapobiegania zagrożeniom i negatywnym skutkom zalewu migrantów pełna zgoda. Tylko bez mowy nienawiści i głupawych wyzwisk czy dowcipasów. Ponoć w Niemczech wciąż wielu uważa, że każdy Polak to złodziej, walczymy ze stereotypami na nasz temat, ale sami tworzymy je w stosunku do innych.

I jeszcze, co do postrzegania Polaków przez Niemców jest ono jak najbardziej słuszne.
Zostaliśmy wychowani w systemie w którym kradli wszyscy praktycznie, a wyjątki nieliczne jedynie potwierdzają regułę. Wymaga lat i wymiany pokoleń żeby zmienić opinię o nas.

Masz rację, nie ma co generalizować, każdy jest inny. Tyle śmierci niewinnych, a najgorsze jest to, że my nie jesteśmy w stanie sprawdzić kto jest zagrożeniem, a kto nie jest. Niestety najwięcej zamętu zawsze robi religia, a ich religia zezwala nawet na kłamstwa, mogą udawać, byle by tylko osiągnąć cel. Lepiej dofinansować Turcję, żeby ich zatrzymali u siebie przynajmniej zostaną w swoich klimatach religijnych, wiem że to niemożliwe, ale pomarzyć można. Europę zgubiła zachłanność.
euromissile
Croentuzjasta

Postnapisał(a) euromissile » 04.02.2016 23:33

no to macie tu maly link ode mnie ;)

http://forsal.pl/artykuly/921011,uchodz ... ywiad.html

Może Polska powinna poszerzyć grupę wyszehradzką: Polska-Czechy-Słowacja-Węgry-Słowenia-Chorwacja? ...i w pi**du zostawić europejską ktora juz za niedługo europejska bedzie tylko z nazwy?
klerjeser
zbanowany

Postnapisał(a) klerjeser » 05.02.2016 08:01

euromissile napisał(a):no to macie tu maly link ode mnie ;)

Może Polska powinna poszerzyć grupę wyszehradzką: Polska-Czechy-Słowacja-Węgry-Słowenia-Chorwacja? ...i w pi**du zostawić europejską ktora juz za niedługo europejska bedzie tylko z nazwy?

Co to znaczy "rozszerzyć o grupę wyszehradzką"?

A co na to grupa wyszehradzka?
jan ostrzycki
Croentuzjasta

Postnapisał(a) jan ostrzycki » 05.02.2016 08:17

Słowenia i Chorwacja weszły do UE trochę na wyrost i w ostatniej chwili. Teraz byłoby to niemożliwe. Dlaczego weszły? Sam nie wiem. Żeby ułatwić obywatelom UE wyjazdy wakacyjne, żeby otworzyć rynek tanich nieruchomości dla bogatych emerytów z UE, żeby zagrać na nosie Rosji? SL i HR będą pierwsze do wywalenia z UE, nie widzę powodu, żeby wchodzić z nimi w sojusze. Oni potrzebują pieniędzy a tego akurat im nie zapewnimy.
klerjeser
zbanowany

Postnapisał(a) klerjeser » 05.02.2016 08:49

jan ostrzycki napisał(a):

Słowenia i Chorwacja weszły do UE trochę na wyrost i w ostatniej chwili. Teraz byłoby to niemożliwe. Dlaczego weszły? Sam nie wiem. Żeby ułatwić obywatelom UE wyjazdy wakacyjne, żeby otworzyć rynek tanich nieruchomości dla bogatych emerytów z UE, żeby zagrać na nosie Rosji? SL i HR będą pierwsze do wywalenia z UE, nie widzę powodu, żeby wchodzić z nimi w sojusze. Oni potrzebują pieniędzy a tego akurat im nie zapewnimy.

Słowenia weszła do UE w 2004 roku jako jeden z najzamożniejszych spośród krajów kandydackich. Od kilku lat jest w strefie euro. Dlaczego "na wyrost"? Czy ty wiesz o czym piszesz?
boboo
zbanowany

Postnapisał(a) boboo » 05.02.2016 08:55

Zadanie dla "nie Janusza" i "nie Wesołka":
W poniższych cytatach znajdź różnicę między nimi i opisz ją własnymi słowami
euromissile napisał(a):poszerzyć grupę wyszehradzką

klerjeser napisał(a):rozszerzyć o grupę wyszehradzką

(można skorzystać z telefonu do przyjaciela, jeśli się takowego ma)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.02.2016 08:56

jan ostrzycki napisał(a): SL i HR będą pierwsze do wywalenia z UE,

Dlaczego i na jakiej podstawie :?: :?:
klerjeser
zbanowany

Postnapisał(a) klerjeser » 05.02.2016 09:23

boboo napisał(a):Zadanie dla "nie Janusza" i "nie Wesołka":
W poniższych cytatach znajdź różnicę między nimi i opisz ją własnymi słowami
euromissile napisał(a):poszerzyć grupę wyszehradzką

klerjeser napisał(a):rozszerzyć o grupę wyszehradzką

(można skorzystać z telefonu do przyjaciela, jeśli się takowego ma)

A coś merytorycznie może? np. Międzymorze ? :D
euromissile
Croentuzjasta

Postnapisał(a) euromissile » 05.02.2016 09:26

klerjeser, jan ostrzycki

nie wiem co na to grupa, po prostu jestem zdania ze bruksela przegina pałe w wielu aspektach a z tymi krajami ktore wymienilem mamy wiecej wspolnego i lepiej/łatwiej byloby nam sie dogadać w wielu kwestiach z korzyscia dla nas i dla nich ;)
klerjeser
zbanowany

Postnapisał(a) klerjeser » 05.02.2016 09:42

euromissile napisał(a):klerjeser, jan ostrzycki

nie wiem co na to grupa, po prostu jestem zdania ze bruksela przegina pałe w wielu aspektach a z tymi krajami ktore wymienilem mamy wiecej wspolnego i lepiej/łatwiej byloby nam sie dogadać w wielu kwestiach z korzyscia dla nas i dla nich ;)

Może zostawmy piękne hasła i pobożne życzenia, tylko skupmy się na konkretach.

jak KONKRETNIE miałoby to wyglądać i jakie problemy rozwiązać?
euromissile
Croentuzjasta

Postnapisał(a) euromissile » 05.02.2016 09:57

klerjeser napisał(a):

ano temat jest w sprawie uchodzców wiec wystarczylaby wspolna mobilizacja postawienie wojska na granicach zewnetrznych wydac rozkaz stawienia oporu i mozliwosci uzycia broni dla tych najodwazniejszych i tyle. wiem ze nie brzmi to pacyfistycznie ale mysle ze nie ma innego wyjscia ;) pozostaje lapanie ich jak kur co wyszły poza zagrode i deportowac tam skad przyszli albo użyc broni i niech wiedza ze tu nic dobrego ich nie czeka wiec wypad do siebie. dla tych co zaraz zaczna krzyczec ze jak tak mozna traktowac kobiety i dzieci zaznaczam ze w niemcowni to nie kobiety i dzieci zabawiały sie w napad na kobiety tylko panowie. w Calais tez to meska chołota pcha sie na ciezarowki zeby uciec do GB ;) tu sa tacy waleczni to niech u siebie walcza. Europa zrobila dla nich ogromny uklon pozwalajac im na przybycie i skoro nie potrafia tego docenic/zaakceptowac ze tu jest inna kultura i ich zafajdanym obowiazkiem jest sie do niej dostosowac i wziac do roboty a nie liczyc na socjal no to niestety ;)
klerjeser
zbanowany

Postnapisał(a) klerjeser » 05.02.2016 10:02

euromissile napisał(a):
klerjeser napisał(a):

ano temat jest w sprawie uchodzców wiec wystarczylaby wspolna mobilizacja postawienie wojska na granicach zewnetrznych wydac rozkaz stawienia oporu i mozliwosci uzycia broni dla tych najodwazniejszych i tyle. wiem ze nie brzmi to pacyfistycznie ale mysle ze nie ma innego wyjscia ;) pozostaje lapanie ich jak kur co wyszły poza zagrode i deportowac tam skad przyszli albo użyc broni i niech wiedza ze tu nic dobrego ich nie czeka wiec wypad do siebie. dla tych co zaraz zaczna krzyczec ze jak tak mozna traktowac kobiety i dzieci zaznaczam ze w niemcowni to nie kobiety i dzieci zabawiały sie w napad na kobiety tylko panowie. w Calais tez to meska chołota pcha sie na ciezarowki zeby uciec do GB ;) tu sa tacy waleczni to niech u siebie walcza. Europa zrobila dla nich ogromny uklon pozwalajac im na przybycie i skoro nie potrafia tego docenic/zaakceptowac ze tu jest inna kultura i ich zafajdanym obowiazkiem jest sie do niej dostosowac i wziac do roboty a nie liczyc na socjal no to niestety ;)

A co ma Bruksela wspólnego z wojskiem?

i gdzie wystawiać wojsko mają Czech, które nie mają granicy zewnętrznej UE?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Uchodźcy,problemy,kontrole -granice,autostrady? - strona 37
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone