Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uchodźcy,problemy,kontrole -granice,autostrady?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jan ostrzycki
Croentuzjasta
Re: Uchodżcy,problemy,kontrole -granice,autostrady?

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan ostrzycki » 05.02.2016 21:31

walp napisał(a):Wolę, aby ten kraj (i całe Bałkany) należały do UE, niż znalazł się w strefie wpływów Rosji.

No i tu jest problem. Bo Rosja ma sporo militarnego złomu i nie waha się go użyć, a UE ma trochę militarnego złomu, ale waleczne narody Europy nie chcą i boją się go użyć.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 05.02.2016 22:15

Panie Janie, ja jestem peacemaker, mnie żaden złom militarny nie interesuje, ani ten wielki, ani mniejszy. A co do bojaźliwych narodów Europy, to jak będzie trzeba, to nawet Gwardia Szwajcarska chwyci za broń.

Rosja - Panie Janie - to dla mnie tak samo odrażająca cywilizacja, jak cywilizacja muzułmańska ze swoją tradycją. Rosja to cywilizacja turańska, a właściwie mieszanka turańszczyzny i bizantynizmu, które zetknąwszy się na Rusi i w późniejszej Rosji, zrodziły dwie kultury: moskiewską i kozacką.

Zgodnie z charakterystyką cywilizacji F. Koniecznego, widać to wyraźnie i dzisiaj. Tam jedynowładztwo jest normą i nie ma znaczenia, czy to jest chan, car, pierwszy sekretarz, czy prezydent. Władca jest tym bardziej kochany, im jego władza jest bardziej wolna od ograniczeń. Musi jednak być zwycięzcą.
Turańczycy nie akceptują władcy, który przegrywa, dlatego musi on stale udowadniać, że jego władza i wpływy nieustannie rosną.
Tak było za cara Mikołaja II, tak było za Stalina i tak jest teraz. Były jakieś nadzieje za Michaiła i Borysa, ale "car" znowu powrócił i Rosja wróciła do "normalności".
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 06.02.2016 12:39

walp napisał(a):A co do bojaźliwych narodów Europy, to jak będzie trzeba, to nawet Gwardia Szwajcarska chwyci za broń.

Naprawdę w to wierzysz ? 8O
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 06.02.2016 13:13

Kiepura napisał(a):
walp napisał(a):A co do bojaźliwych narodów Europy, to jak będzie trzeba, to nawet Gwardia Szwajcarska chwyci za broń.

Naprawdę w to wierzysz ? 8O

Oprócz pełnienia funkcji reprezentacyjno - honorowych, mają w statucie zapisane "pro custodia palatii nostrii".
Nieraz przyszło płacić im wysoką cenę, jak choćby w roku 1527, podczas "Sacco di Roma" (złupienie i zdobycie Rzymu).

Wiem, wiem, inne czasy i brzmi to trochę jak historical fiction. :wink:
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 06.02.2016 13:28

No dobra OK. Gwardia Szwajcarska... Akurat jestem w stanie uwierzyć, że oni coś tam...

Ale mnie chodziło nie o Gwardie tylko o bojaźliwe narody (to skrót myślowy, nie chce mi się rozpisywać o wydrenowanych z jakichkolwiek wartości społeczeństwach itd...), czy myślisz, że ktokolwiek tam jest w stanie zaproponować i zrobić coś innego niż działanie które go symbolem jest propozycja "trzymania się kobiet na odległość ramienia" ?
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 06.02.2016 18:36

Kto zgadnie, co to za miasto?
14072465.jpg
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 06.02.2016 19:16

To było w ubiegłym roku, w Moskwie.
Zakończenie miesiąca postu Ramadan.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 07.02.2016 09:46

Kiepura napisał(a):Ale mnie chodziło nie o Gwardie tylko o bojaźliwe narody (to skrót myślowy, nie chce mi się rozpisywać o wydrenowanych z jakichkolwiek wartości społeczeństwach itd...), czy myślisz, że ktokolwiek tam jest w stanie zaproponować i zrobić coś innego niż działanie które go symbolem jest propozycja "trzymania się kobiet na odległość ramienia" ?

No cóż, użyty przeze mnie zwrot: "Europa chwyci za broń" można by rozpatrywać dwojako. W znaczeniu dosłownym, mówimy tutaj o sytuacji,
która, mam nadzieję, nigdy nie nastąpi, bo nie będzie takiej konieczności. Odpowiadając jednak na Twoje pytanie, powiem wprost: tak, wierzę.

Problem jednak polega na tym, że obecnie walka nie toczy się na polu bitwy. Dotyczy pewnych aspektów życia publicznego i tutaj już moja wiara jest słabsza,
bo metody takie jak: Armlange - czyli "na odległość ramienia", rzeczywiście nie wystarczą.

Muzułmanie wiedzą, że Zachód jest przesiąknięty kulturą poprawności politycznej. Wiedzą, że Europa zapędziła się w swoistą pułapkę liberalnej demokracji,
w której odmowa = dyskryminacja. I żądają, żądają ... a my im dajemy ... coraz więcej i więcej. Mają tu wielką przewagę, na skutek naszej niefrasobliwości.

Mówią, że ataki terrorystyczne nie mają nic wspólnego z islamem. Trudno mi w to uwierzyć. Wiem, że nie każdy muzułmanin to terrorysta, ale większość terrorystów, to wyznawcy Allacha. W czym mają kolejną przewagę? Są zmotywowani i zdeterminowani, a przy tym nie boją się ryzykować swojego życia ani zdrowia dla idei, w które wierzą. Dla świata Zachodniego, to obce cechy. My wyznajemy kult ciała, pragniemy żyć jak najdłużej w zdrowiu. Boimy się tego, czego oni się nie boją.

W demografii też wygrywają - ich nieustannie przybywa. Jeśli nie zmienią się tendencje demograficzne np. w Austrii, to szacuje się, że w 2050 roku islam będzie wyznawać 50% młodych ludzi do 15 roku życia.

Kryzys tożsamości, o którym wspomniałem, dotyczy również tożsamości chrześcijańskiej. Były prymas Czech, powiedział kiedyś:
„Pod koniec średniowiecza i na początku czasów nowożytnych islamowi nie udało się podbić Europy za pomocą broni. Chrześcijanie ich pobili.
Ale dziś, gdy walka toczy się za pomocą broni duchowej, której Europie brak, podczas gdy muzułmanie są doskonale uzbrojeni, na horyzoncie rysuje się upadek Europy”.
Smutne, ale trudno się z tym nie zgodzić.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 08.02.2016 20:55

A tymczasem u przyjaciół Moskali......

Grupa 51 uchodźców postanowiła wybrać się na dyskotekę w Murmańsku oraz urządzić sobie podobną imprezkę jak ich koledzy w Kolonii. Zaczęli obmacywać i napastować jakąś Boga ducha winną Rosjankę.

Jednak tu, bez zaskoczenia chyba dla nikogo oprócz napastników, pojawiła się dużo bardziej stanowcza reakcja obywateli aniżeli w "tolerancyjnych krajach zachodnich". Grupa Rosjan postanowiła "wyjaśnić" imigrantom, że Kolonia jest 2.500 kilometrów na południe.

W skrócie - uchodźcy próbowali uciekać, no ale "niestety" nie powiodło im się. Dostali manto, przyjechała policja i jeszcze dołożyła im od siebie, a na koniec aresztowała 33 z nich. Czemu 33? Ponieważ 18 było w tak złym stanie, że trafili do szpitala.

Dodatkowo służby mundurowe uznały, że w zasadzie nic się nie stało i nie wszczęły żadnego postępowania wobec Rosjan.
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 08.02.2016 22:15

A skąd się wzięli uchodźcy w Murmańsku? :D Zacząłem szukać i okazuje się że zostali oni "wyrzuceni" z Norwegii. Chyba nie przemysleli sprawy przenosząc się do Rosji.
Swoją drogą czy to nie swoisty "chichot historii", że to Rosja wyrasta na obrońcę europejskich wartości? Co za czasy...
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 08.02.2016 22:34

walp napisał(a):
Problem jednak polega na tym, że obecnie walka nie toczy się na polu bitwy. Dotyczy pewnych aspektów życia publicznego i tutaj już moja wiara jest słabsza,
bo metody takie jak: Armlange - czyli "na odległość ramienia", rzeczywiście nie wystarczą.

Muzułmanie wiedzą, że Zachód jest przesiąknięty kulturą poprawności politycznej. Wiedzą, że Europa zapędziła się w swoistą pułapkę liberalnej demokracji,
w której odmowa = dyskryminacja. I żądają, żądają ... a my im dajemy ... coraz więcej i więcej. Mają tu wielką przewagę, na skutek naszej niefrasobliwości.

Mówią, że ataki terrorystyczne nie mają nic wspólnego z islamem. Trudno mi w to uwierzyć. Wiem, że nie każdy muzułmanin to terrorysta, ale większość terrorystów, to wyznawcy Allacha. W czym mają kolejną przewagę? Są zmotywowani i zdeterminowani, a przy tym nie boją się ryzykować swojego życia ani zdrowia dla idei, w które wierzą. Dla świata Zachodniego, to obce cechy. My wyznajemy kult ciała, pragniemy żyć jak najdłużej w zdrowiu. Boimy się tego, czego oni się nie boją.

W demografii też wygrywają - ich nieustannie przybywa. Jeśli nie zmienią się tendencje demograficzne np. w Austrii, to szacuje się, że w 2050 roku islam będzie wyznawać 50% młodych ludzi do 15 roku życia.

Kryzys tożsamości, o którym wspomniałem, dotyczy również tożsamości chrześcijańskiej. Były prymas Czech, powiedział kiedyś:
„Pod koniec średniowiecza i na początku czasów nowożytnych islamowi nie udało się podbić Europy za pomocą broni. Chrześcijanie ich pobili.
Ale dziś, gdy walka toczy się za pomocą broni duchowej, której Europie brak, podczas gdy muzułmanie są doskonale uzbrojeni, na horyzoncie rysuje się upadek Europy”.
Smutne, ale trudno się z tym nie zgodzić.

Generalnie się zgadzam z tym co napisałeś. Tylko nie mogę zrozumieć jak możesz na podstawie takich tez wysnuć jakiekolwiek pozytywne wnioski. Europą zachodnią bym się już nie turbował. Jej już nie ma. Historycznie rzecz biorąc Europę zachodnią przed islamem bronili Polacy a trafniej żywioł słowiański i Hiszpanie. Teraz zostali zaatakowani bezpośrednio. Choroba toczy ich od dawna. Są bez szans, bo wcześniej pozbyli się wartości które były jej kręgosłupem i podwaliną. Jeżeli teraz ktoś mówi o wartościach europejskich to co przychodzi na myśl. Łapówkarstwo ? Eutanazja ? Adopcja dzieci przez pary homo ? Poprawność polityczna ? Czy ktoś będzie chciał za to umierać ? Czy na tym można cokolwiek zbudować ?

Teraz chodzi tylko o to by uratować u nas co się da.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 09.02.2016 00:39

Kiepura, i tu się z Tobą zgadzam.

Rozbawiła mnie ta chęć obrony poprawności politycznej, a zwłaszcza wizja pierdyliona ochotników chętnych do obrony tejże.
euromissile
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) euromissile » 09.02.2016 18:43

anakin napisał(a):A tymczasem u przyjaciół Moskali......

Grupa 51 uchodźców postanowiła wybrać się na dyskotekę w Murmańsku oraz urządzić sobie podobną imprezkę jak ich koledzy w Kolonii. Zaczęli obmacywać i napastować jakąś Boga ducha winną Rosjankę.

Jednak tu, bez zaskoczenia chyba dla nikogo oprócz napastników, pojawiła się dużo bardziej stanowcza reakcja obywateli aniżeli w "tolerancyjnych krajach zachodnich". Grupa Rosjan postanowiła "wyjaśnić" imigrantom, że Kolonia jest 2.500 kilometrów na południe.

W skrócie - uchodźcy próbowali uciekać, no ale "niestety" nie powiodło im się. Dostali manto, przyjechała policja i jeszcze dołożyła im od siebie, a na koniec aresztowała 33 z nich. Czemu 33? Ponieważ 18 było w tak złym stanie, że trafili do szpitala.

Dodatkowo służby mundurowe uznały, że w zasadzie nic się nie stało i nie wszczęły żadnego postępowania wobec Rosjan.

domniewam ze u nas mogłoby to wygladać podobnie. z tym ze władzepewnie znalazlaby innych winnych ;)
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 09.02.2016 19:38

Kiepura napisał(a):Generalnie się zgadzam z tym co napisałeś. Tylko nie mogę zrozumieć jak możesz na podstawie takich tez wysnuć jakiekolwiek pozytywne wnioski.

Cieszę się, że generalnie się zgadzamy, ale musimy jeszcze coś wyjaśnić.

Primo
Zawsze odnosiłem się krytycznie do „poprawności politycznej” oraz zasad liberalnej demokracji. Napisałem, że obecnie w Europie walka z islamem toczy się w przestrzeni publicznej i tę walkę stopniowo przegrywamy. Wskazałem zagrożenia i stwierdzam, że nie widzę na razie żadnych mechanizmów obronnych, żadnego przeciwdziałania.

Jak widzę, było to mało ekspresyjne. To teraz, żeby było jasne: Uważam, że nie będzie żadnego pospolitego ruszenia z „pierdylionem ochotników”, nie będzie żadnej nowoczesnej krucjaty. Nikt nie będzie umierał za polityczną poprawność, ani za:
Kiepura napisał(a):... Łapówkarstwo ? Eutanazja ? Adopcja dzieci przez pary homo ?

I nie mam niestety, żadnych pozytywnych wniosków dotyczących tej materii.

Secundo
W bardzo dużym uproszczeniu, dżihad ma dwa wymiary. Pierwszy jest związany z wewnętrzną walką człowieka. Drugi aspekt to walka fizyczna z ciemiężcą.
W ostatnim roku swego życia Mohamed apelował: "zabijajcie bałwochwalców, tam gdzie ich znajdziecie" .

Kto dziś może zapewnić, że samozwańczy kalif Abu Bakr al-Baghdadi, który powtarza, że „Islam nigdy nie był religią pokoju, ale zawsze jest religią wojny”,
nie poprowadzi ku Europie hordy dżihadystów, fanatycznie oddanych sprawie?

Moje przekonanie co do obrony, kiedy pisałem, że wierzę, iż Europa chwyci za broń, dotyczyło wyłącznie ewentualnego konfliktu zbrojnego.

Papież nie powoła nowej Świętej Ligii, jednak uważam, że w takiej sytuacji, żaden kraj europejski dotknięty konfliktem, nie pozostanie bierny. Poza tym, nie miałem tutaj na myśli ochotników, nawet w liczbie „pierdyliona”, ale regularne siły zbrojne sojuszu. Nie wyobrażam sobie, że do Europy wkraczają szeregi dżihadystów z organizacji terrorystycznej zwanej Państwem Islamskim, a Europa stoi (albo leży) i patrzy.
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 09.02.2016 19:47

anakin napisał(a):A tymczasem u przyjaciół Moskali......

Jakie to słodkie :):)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Uchodźcy,problemy,kontrole -granice,autostrady? - strona 40
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone