Prośba o wzór "upoważnienia do wyjazdu za granicę"
Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Witam Czy jest tu jeszcze jakaś dobra duszyczka, która posiada ten wzór i byłby w stanie mi go niezwłocznie podesłać? Potrzebuję w języku angielskim i węgierskim. Mój mail: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
podaję wzór: data i miejsce wystawienia, dane właściciela pojazdu, osoba prawna numer KRS, osoba fizyczna Pesel, dane adresowe dane pojazdu,marka numer rejestracyjny, VIN Dane osoby która wyjeżdża za granicę i regułka o upoważnieniu na wyjazd za granicę - kto komu poniżej pieczątki i podpisy. Można przetłumaczyć w tłumaczu internetowym na inny język i gotowe.
Witam Bardzo proszę o przesłanie na mój adres mailowy węgierską wersję upoważnienia. Gdyby ktoś posiadał również wersję bułgarską lub rosyjską również będę wdzięczna. Wyjazd za tydzień (samochodem ojca) i zaczynam panikować.
to jest wersja PL, po pracy dorzucę EN bo mam w domu.
Zawsze na tym jeżdżę, byłem 2 razy w HR, raz w MNE i teraz też jadę na tym do HR. Auto jest na Tatę bo inne zniżki . Nigdy mnie jeszcze nikt nie konrtolował nawet na granicy BiH-HR ani HR-MNE ani nawet na MNE-AL. Co prawda inaczej jest relacja Ojciec-Syn no ale...
Dziś, drążąc temat upoważnienia przez PZM, napisałam do nich maila prosząc o podstawę prawną według której upoważnienie musi być potwierdzone przez PZM (co sugeruje sie na ich stronie) no i dostałam odpowiedź: "Prawo o ruchu drogowym zawiera zapisy o obowiązkowym poświadczeniu prawa do używania pojazdu niebędącego Pani własnością. Dokument wystawiany przez PZM jest honorowany przez władze innych krajów, ale można też załatwić taki dokumenty u notariusza i przetłumaczyć na jęz. obcy. Dokument załatwiany w PZM zatwierdzony na popdsatwie umów klubowych międzynarodowych jest dokumentem dobrowolnym." Tak wiec wystarczy napisać upoważnienie w trzech-czterech językach, jak ktoś chce pieczątkę to poświadczenie podpisu u notariusza kosztuje 20 zł+Vat, w Urzędzie Gminy jeszcze mniej bo 9 zł i do przodu. No i można sobie wypisać to upoważnienie z klauzulą "bezterminowe" a nie 40 zł/2 tyg
W tym tygodniu ruszam na Chorwację przez Słowację i Węgry, mam prośbę czy ktoś może posiada upoważnienie do wyjazdu za granicę pożyczonym autem w języku angielskim i węgierskim. Proszę o przesłanie skanu lub pdf. Zapomniałem cołkowicie o tym a z PZM już nie zdążę tego zabrać. adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Nigdy podczas kontroli za granicą nikt mnie o upoważnienie nie pytał zawsze chcą paszport, prawo jazdy, dowód rejestracyjny, ubezpieczenie (zielona karta) i to tyle. Sprawdzają twoje dane i dane samochodu i wiedzą czy nie jest kradziony itd. Moim zdaniem upoważnienie takie to strata kasy jak już coś to można wydrukować sobie samemu (oczywiście po angielsku).