Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

wyspy w okolicach Dubrownika

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
babaa
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) babaa » 28.04.2007 01:13

Od 4 godzin próbuję znaleźć ofertę dla siebie skanując to forum ale im dalej w las tym... :cry:
Czego szukam?
Szukam extra miejsca-bazy dla mojej rodziny(2+2),skąd :
-mógłbym pojechać na wycieczkę do Dubrownika
-najlepiej wychodząc rano z apartamentu wychodziłbym na piaszczystą plażę z łagodnym 50 m zejściem do wody(dzieci w wieku 3 i 5 lat)
-wsiadając rano do samochodu mógłbym podjechać do 5-10 km na inne dzikie plaże

Zastanawiam się nad Korculą lub Hvarem ale nie potrafię jednoznacznie zdecydować.Dodam,że wcześniej byłem na Istri w Prementurze(Kamienjak-super) oraz na wyspie Rab (Lopar),gdzie dziewicza przyroda i dzikie kamieniste oraz piaszczyste plaże po prostu powalały :D
Pomóżcie proszę .
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 28.04.2007 09:16

Jeśli rozważasz Korčulę i Hvar, to o piaszczystej plaży raczej zapomnij. Zresztą, nawet kiedy już je tu znajdziesz, to gwarantuję, że Ci się nie spodobają.
Poza tym o Hvarze naprawdę cieżko powiedzieć, że jest "okolicą Dubrovnika". Może powinienieś zastanowić się nad Półwyspem Pelješac
Podrawiam
babaa
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) babaa » 28.04.2007 17:47

Mam wrażenie,że gdzieś czytałem ,że w okolicy Vela Luka są piaszczyste plaże ale może się myle...Zreasztą drobny żwirek też byłby do zaakceptowania.Ważne żeby zejście do wody było bardzo łagodne.Na Rabie były takie plaże ,że nawet 100 m od brzegu woda była po pas :P

Jeśli nie Hvar i nie Korcula to czy na półwyspie Pelješac znajdę to czego szukam? :?:
velo_12
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) velo_12 » 29.04.2007 15:01

babaa napisał(a):Mam wrażenie,że gdzieś czytałem ,że w okolicy Vela Luka są piaszczyste plaże ale może się myle...Zreasztą drobny żwirek też byłby do zaakceptowania.Ważne żeby zejście do wody było bardzo łagodne.

Obok Vela Luki jest mała wysepka Proizd, gdzie plaże są z otoczaków a zejścia do wody są łagodne, są też półki skalne z równie łagodnymi zejściami do wody :D

PS: mój avatorek prezentuje plażę z Proizdu :D

Pozdro :hut:
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 29.04.2007 18:53

Przyjazne dla małych dzieci plaże znajdziesz w Zupie Dubrowackiej (Mlini-Srebreno), a i do Dubrovnika z tamtąd rzut beretem :D :D
Pozdrav.
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 30.04.2007 18:46

babaa napisał(a):Mam wrażenie,że gdzieś czytałem ,że w okolicy Vela Luka są piaszczyste plaże ale może się myle...Zreasztą drobny żwirek też byłby do zaakceptowania.Ważne żeby zejście do wody było bardzo łagodne.Na Rabie były takie plaże ,że nawet 100 m od brzegu woda była po pas :P

Jeśli nie Hvar i nie Korcula to czy na półwyspie Pelješac znajdę to czego szukam? :?:

Ja nie polecam Korculu jako wyspy /miasto to rewelacja i nie mozna go nie zaobczyc/
Jeśli wybireać z tych dwóch to Hvar - wyspa marzenie, warto zobaczyć.

Ale jeśli chcesz mieć w poblizu Dubrovnik to zacznij od Pele=jesacu, stamtad jest jakies 80km.Jest to dobry pomysl bo mozna zwiedzi i Korcule /kursuja stateczki do starego miasta z Orebica/ a i Dubrovnik a po drodze np. Ston, Trsteno, Mostar.

Ostatnio na forum pojawiła się taka stronka...
http://www.sladenovici.info/
babaa
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) babaa » 03.05.2007 22:57

Postanowiłem postawić na Orebic :) Myślę ,że będzie to dobry wybór,chociaż obawiam się ,że nie znajdę tam małych dzikich zatoczek ,do których trzeba byłoby dojść/dojechać przez piniowy lasek. :(
Napiszcie proszę czy znajdę coś takiego w okolicy.
I jeszcze jedno:czy istnieje możliwość dopłynięcia do Dubrownika promem z Orebica podobnie jak na Korculę?A jeśli tak to czy warto przeprawiać się bez samochodu aby zwiedzić Dubrownik?
:?:

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone