Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wrzesień na wyspach/ dla 2 osób

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wawerek
Croentuzjasta
Wrzesień na wyspach/ dla 2 osób

Postnapisał(a) wawerek » 15.04.2010 16:56

Witam.
Wraz z zoną i roczną córeczką planujemy 2 tygodniowy (a moze i 3 tygodniowy) urlop w Chorwacji od początku września 2010 roku.
Chorwacja jak narazie nie jest jeszcze przez nas odkrytym lądem, ale czytając forum chyba warto zwiedzić i tą część Europy.
Przejrzałem bank kwater, ale pomimo tego spróbuję podpytać w tym wątku o jakieś namiary na wolne miejsca dla 2 osób (plus małe roczne) -apartament lu coś mniejszego.
Nasz plan to tydzień na jednej wyspie, drugi tydzień na drugiej i ewentualnie 3 tydzień na kolejnej.
Nie wiemy od jakich wysp zacząć, bo im więcej relacji, opinii tym trudniej wybrać ale może na początek:
Brać/Hvar lub Krk (z wypadem na Cres) /Pag (a moze ktoraś z mniejszych wysepek)
Sam nie wiem co mamy wybrać na pierwszy raz by zakochać się w tym miejscu
Szukamy czegoś w miarę taniego, nie zależy nam na wielkich luksusach bo i tak większość czasu spędzamy poza miejscem noclegowym;)
Z uwagi na brak reklam proszę o informacje na maila adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Nives
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Nives » 15.04.2010 17:01

na pierwszy raz, ja wam od serca polecam 1 tydzien na Hvarze (miasto Hvar), 1 tydzien na Bracu (miasto Bol) i 1 tydzien Split + okolice (blisko do zwiedzania - Trogir, Omis). to wszystko jest blisko jedno drugiego i mozliwe do latwego pokonania (trajekt laczy Split, Brac i Hvar).

po takim urlopie napewno sie zakochasz w Chorwacji bez pamieci - wyspy sa pieknie, ale Split - to dopiero piekno, dla mnie najpiekniejsze miasto na swiecie. :P

kwater we wrzesniu powinno byc sporo, mysle ze bedziecie mogli wybierac.
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 15.04.2010 18:36

Nives napisał(a):1 tydzien na Bracu (miasto Bol)

A czym Ci Wawerek zawinił że Go tam posyłasz :?: 8O
wawerek
Croentuzjasta

Postnapisał(a) wawerek » 15.04.2010 19:04

Rysio napisał(a):
Nives napisał(a):1 tydzien na Bracu (miasto Bol)

A czym Ci Wawerek zawinił że Go tam posyłasz :?: 8O

Hmm no proszę, coś zagadkowego ......
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 15.04.2010 20:03

Ja też Bol odradzam (na Braču jeste wiele fajniejszych miejsc), a i samo miasto Hvar na początku września nie jest chyba najlepszym wyborem w obrębie wyspy.
Pozdrawiam
Nives
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Nives » 16.04.2010 00:58

ja poradzilam tam, gdzie wg. mnie jest najpiekniej. jesli ktos sie nie zgadza, to przydalo by sie / wypadaloby powiedziec jakies argumenty. oraz polecic cos innego.

dla mnie osobiscie bol i hvar sa najlepszym wyborem 8)

bol jest piekny, nie wiem czemu tak zareagowales, Rysiu.
wawerek
Croentuzjasta

Postnapisał(a) wawerek » 16.04.2010 06:19

A macie może jakieś namiary na fajne apartamenty w tamtych stronach? Proszę o info na mail adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 16.04.2010 08:01

Nives napisał(a):bol jest piekny, nie wiem czemu tak zareagowales, Rysiu.

Byłem tam 3 godziny czyli o 2 za dużo. Masa ludzi, plaża tragiczna, spadochrony, motolotnie, windsurferzy, motorówki, żaglówki, stateczki, tłum przewijający się nieustannie od i do portu, nawet lody na promenadzie były kiepskie.

Hvar najlepiej za tunelem Pitvie np Ivan Dolac, Korcula Pristupac, Cres , jeśli to wrzesień to Baska na Krku i wiele wiele innych :)
Nives
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Nives » 16.04.2010 08:06

Rysiu, bierz pod uwage ze bedzie to 2. lub 3. tydzien wrzesnia, kiedy takich tlumow juz chyba nie ma. Miasteczko Bol jest sliczne, plaza Zlatny Rat takze.

Nie wiem, gusta sie roznia. Dla mnie Bol jest piekny (poza szczytem sezonu), a takze okolice (mozna duzo spacerowcac), ale ja nie podrozuje w sezonie tam.
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 16.04.2010 08:20

Być może we wrześniu Bol jest akceptowalny, ja byłem niestety w sezonie i takie odczucia wyniosłem. W Twoim wpisie znalazłem również miasto Split i miasto Hvar a ja nigdy nie zdecydowałbym się na wakacje w mieście, tak więc różnimy się gustem i wymaganiami. Dla mnie ważniejszy jest brak tłumu bo do knajpy i na zwiedzanie zawsze można do większego miasta podjechać, natomiast plażowanie z dojazdem średnio mi odpowiada choć na Cresie zdarzało mi się zwiedzać bardziej odległe miejsca na wyspie.

Obrazek
Nives
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Nives » 16.04.2010 08:27

Rysiu, dla mnie byc w Dalmacji pod koniec wrzesnia, a nie zwiedzic porzadnie Split, jest zbrodnia. Nie z powodu knajp i tlumow (wtedy jest spoko), ale z powodu tego, ze to miasto jest takie sliczne, ma sczegolna atmosfere. Dla mnie napewno najpiekniejsze miasto w Chorwacji.

Wypoczynek mozna miec w Bolu, na Hvarze, starczy czasu. Ze Splitu mozna zwiedzic duzo pieknych miast w bezposredniej okolicy.

Ja nie jestem typem osoby lezacej na plazy przez 3 tygodnie, to co mi laduje baterie, jest zobaczyc takze cos poza plaza. Ale szanuje ze dla Ciebie, na przyklad, plaza jest pryoritetem nr. 1.
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 16.04.2010 08:55

Nie koniecznie priorytetem bo również zwiedzamy i zgadzam się że Split jest piękny, jednak ja osobiście wolę mieszkać (w 2004 np był to Sumpetar) jakieś 20 km od miasta, zwiedzić pospacerować a kiedy zaczynam się czuć zmęczony jego atmosferą uciec na odludzie by się wyciszyć.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 16.04.2010 09:58

O tym, czemu nie Bol i czemu nie Hvar pisaliśmy już tysiące razy i wystarczy przejrzeć tematy istniejące... Bol (a właściwie Zlatni rat, z którego słynie i od czego cała turystyka się tam zaczęła) najpiękniejszy jest z lotu ptaka, poza tym miejscowość zdecydowanie najmniej urokliwa ze wszystkich na Braču, a to przecież wyspa z autentycznym klimatem.. byłaby szkoda.. Miasto Hvar - i owszem, piękne, ale znacznie droższe niż cała reszta wyspy (począwszy od kwater, przez kafeki i restauracje, skończywszy na cenach produktów żywnosciowych w sklepach - o 20% jak nic - to chyba poważny argument).. i jak to w miasteczku oczywiście nie ma się gdzie kąpać...(trzeba albo pływać na Paklene Otoke, albo jak to większośc turystów z miasteczka jeździć do Milnej i Zaraća.. Naprawdę lepiej kilka razy nawet wybrać się do m. Hvar, by go zobaczyć, niż tam stacjonować... to tak w telegraficznym skrócie... (w poszukiwaniu argumentów za i przeciw dla Bolu i m.Hvaru pomoże forumowa wyszukiwarka)
Co do początku września.. fakt , może szczyt sezonu to nie jest, ale też nie totalne pustki...
Pozdrawiam
wawerek
Croentuzjasta

Postnapisał(a) wawerek » 16.04.2010 11:22

Ciekawa dyskusja:) Cieszę się, że cos się dzieje w wątku.

Powiem tak - bez dziecka to pewnie 80% czasu spędzalibyśmy na zwiedzaniu, a 20% na leniuchowaniu na plaży. Wczasy z dzieckiem trochę, a może i poważnie zakłócają ten rytm, więc w miare możliwości i nastroju dziecka - bierzemy pod uwagę krótkie wycieczki samochodowe i spokojne spacerki w celu zwiedzenia ciekawych okolic wysp.

Jedziemy we wrzesniu, więc dzień krótszy, troszke chłodniej, tak myślę. Na dzień dzisiejszy myślimy jednak o wyspach bardziej na południe, stąd też plan zwiedzenia wyspy Krk oddalił się.

Czy jest możliwe bym znalazł apartament na którejś z południowych wysp we wrześniu w granicach 20-22 euro dla dwóch osób?
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 16.04.2010 11:46

wawerek napisał(a):Czy jest możliwe bym znalazł apartament na którejś z południowych wysp we wrześniu w granicach 20-22 euro dla dwóch osób?

Hm..to raczej mało.. będzie ciężko, bez względu na miejsce (czy to południe, czy Krk - który wcale tani nie jest.. myślę, że i na lądzie za tę sumę łatwo nie będzie). Może łatwiej pokój za tyle...App.- 12, 13 e od osoby raczej.
Pozdrawiam
Następna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje