Witam wszystkich forumowiczów tych którzy mają przed sobą urlop w Chorwacji i tych którzy go maja za sobą moje osobiste refleksje -
Chorwacja jest przepiękna począwszy od infrastruktury ( drogi Oznakowania drug przez piękne krajobrazy a skończywszy na mieszkańcach i kuchni )
Przed wyjazdem dużo czytałem na forum wariantów na temat drogi do Chorwacji - którędy jechać jaką trasę wybrać i powiem wam że można jechać praktycznie bez mapy oznakowanie jest doskonałe jechałem przez Czechy Austrię i Słowenię bez żadnych problemów, przypominam że jechałem pierwszy raz i to w nocy.
Trasa Sosnowiec - Cieszyn - Olomouc - Brno - Wiedeń - Graz - Maribor - Zagrzeb - Split.
Czas 13 godzin bez przerw na spanie ( adrenalina związana z urlopem )
1256 km
Winieta na Czechy ( Miesięczna ) + Austria ( x 2 po tydzień ) 172 zł kupowane w katowickim PZM i eksperymentalnie Słowenia ( 7 dni ) 15E
Opłaty za Bramki w Chorwacji w stronę Splitu 197 Kun
Wracając nie płaciłem już za winietę w Słowenii przejechałem drogą bezpłatną z pomocą Najprostszej Nawigacji Navigon Nawigacji bez problemów.kwestia zaznaczenia " ignoruj drogi i autostrady płatne "
Może są inne warianty ale ja naprawdę byłem pozytywnie rozczarowany z powodu doskonale oznakowanej trasy i bezproblemowego przejazdu.
Chorwacji niestety nie można zaliczyć do tanich krajów zwłaszcza w sezonie ale nie jest tragicznie.
NA DWIE DOROSŁE OSOBY 13 DNI 950 Euro NA PRZYJEMNOŚCI I JEDZENIE i nie było żle co dziennie obiad w knajpce, wycieczki do Dubrownika, Trogiru , Makarska ,wyspa Bol ( całodniowa wycieczka statkiem 200 Kun 1 osoba )- wino,rakija, 2 x rybka ( makrela grillowana )
pyszne jedzenie i wspaniałe widoki polecam.Naprawdę polecam bo warto.
W wolnej chwili dodam fotki pozdrawiam
[/b]

.png)
.png)
.png)

.png)
.png)
.png)