Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wróciłem wczoraj z Chorwacji ( Byłem Pierwszy Raz !!! ...)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
aaa
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) aaa » 30.07.2009 14:56

witam,
podzielam zdanie Mieci. W tym roku domek na 4 osoby w Międzywodziu, 150 m do plaży kosztował 250 zł za dobę. Właśnie wróciliśmy z rodzinką z Chorwacji, ze Slatine na wyspie Ciovo i za apartament 50 m, 2 sypialnie, kuchnia + aneks, nie wspominając o tarasie z widokiem na Zatokę Kasztelańską płaciliśmy 45 Euro. Oczywiście trzeba dodać koszty podróży i jedzenia niestety droższego niż u nas, ale...... pogoda i ciepły Adriatyk...
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 30.07.2009 15:07

andy5000 napisał(a):Ja wróciłem przedwczoraj, w niedzielę. Też byłem w Chorwacji pierwszy raz. Myślę, że ten jeden raz mi wystarczy. Wydaje mi się, że Chorwacja, choć żyje z turystyki, to tak naprawdę ma jeszcze wiele do nadrobienia w jej organizacji.

Gdybyś nie był z Sopotu to bym Ci powiedział co mają do nadrobienia nad polskim Bełtykiem :twisted:

:wink:
Ela50
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ela50 » 30.07.2009 16:57

A ja z rodzinka jadę już 10-ty raz. Wcześniej byliśmy 2 razy w Grecji ( w tym raz Kreta ), 2 razy w Hiszpanii, raz we Francji, raz we Włoszech, ale po pierwszym pobycie w Chorwacji zakochaliśmy się wszyscy w tym kraju. Liczymy dni do wyjazdu ( zostało jeszcze 20 dni ) i tym razem do Cavtatu.
Poznaliśmy ten uroczy kraj od Poreca, Rovnij, Puli i innych miejscowości na Istrii przez północną i środkową Dalmację, półwysep Peljesacz i wyspy: Krk,Brac,Hvar, Korcula. Tyle piękna ile jest w tym kraju nie ma ani w Hiszpanii, ani Grecji, ani Włoszech, choć to nad tym samym Adriatykiem.
Do tego wspaniali ludzie o słowiańskich duszach i pięknie śpiewają, a w słowach każdej piosenki jest wyrażona wielka miłość i przywiązanie do morza, swojego kraju i oliwek.
Od 10-ciu lat jestem zauroczona tym krajem i wciąż nie mam dość, choć w tym roku planujemy przejazd przez BiH i 2 dniowy pobyt; Jajce, Mostar, Kravica, a także 2 dniowy wypad do Czarnogóry.
Przez cały rok sercem jesteśmy w Chorwacji, słucham również ich radia, Pozdrawiam wszystkich zakochanych w Chorwacji i Bałkanach.
maddalena
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) maddalena » 30.07.2009 20:47

Ja myślę, że wypocząć można wszędzie, trzeba tylko chcieć i mieć odpowiednie nastawienie. A w Chorwacji miłemu wypoczynkowi towarzyszą jeszcze piękne widoki, ciepłe i czyste morze oraz przemili ludzie, dlaczego nie skorzystać?
Ostatnio edytowano 01.08.2009 11:44 przez maddalena, łącznie edytowano 1 raz
Jarko1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarko1 » 01.08.2009 03:45

Hrvatska to widoki, jedzonko, ludzie ale nade wszystko CIEPŁA i czysta woda. Może ktoś poczuje się urażony, ale Rodacy na wakacjach nie sa nam niezbędni, szczególnie gdy jedyne autko które MUSI stać na plaży, ma polską rejestrację . Taplanie się w zimnej wodzie nawet na najpiekniejszym piasku, po kilku latach staje się mało atrakcyjne.
A specjalistom od textów o słomie polecam lustereczko.
baca1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) baca1 » 08.08.2009 02:34

andy5000 napisał(a):Ja wróciłem przedwczoraj, w niedzielę. Też byłem w Chorwacji pierwszy raz. Myślę, że ten jeden raz mi wystarczy. Wydaje mi się, że Chorwacja, choć żyje z turystyki, to tak naprawdę ma jeszcze wiele do nadrobienia w jej organizacji.

podaj pare przykladow bo nie znam a chetnie poznalbym:)
PiotrK7
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) PiotrK7 » 08.08.2009 14:01

To ja tez sie podzielę swoja opinią.
Byłem pierwszy raz w Chorwacji i na pewno kiedyś tam wrócę! Zauroczył mnie ten kraj, kultura, jedzenie, alkohole i pyszne winko z lodem no i ciepłem morze choć troszke za słone, wspaniali i gościnni ludzie i wiele innych wspaniałych rzeczy.
Jako że jechałem poraz pierwszy i w nocy to jechałem najlepsza droga czyli z Wielkopolski przez Wrocław, Boboszów, Olomuc, Brno, Wiedeń ale omijając Bratysławę, Graz, Maribor, Ljubjana, Koper, Porec.
Jechałem wszystkimi płatymi drogami czyli Czechy 330 koron, Austraia 7,70 E, Słowenia 2x 15E i Chorwacja 7kun. Trasa poza polskimi drogami i kawałkiem w Czechach znakomita, Jestem pod wrażenie Słoweńskich autostrad bo jedzie sie albo tunelem albo mostem, fascynujące budowle, tak samo w Chorwacji.
Paliwo... ja leje diesla i ogólnie najtaniej w Polsce póxniej Austrii, Chorwacji, Czechach i Słowenii ale paliwem najmniej sie przejmowałem bo paliwo wyniosło mnie ok 400zł, średnie spalanie 3,4litra/100km ON 8)

Co do samego Poreca to jest tam super, jedzenie wyśmienite przyjaźni ludzie. Ja proponuje jeździć na plaze kilka km za miasto wtedy jest mniej ludzi a plaze sa ładniejsze jesli wbijemy sie na jakas hotelową.
Apartament to mieliśmy drogi bo znaleziony w ostatniej chwili przez neta za 63 euro od osoby 2xsypialnia + duża kuchnia + duzy taras + klima+ sejf + blisko centrum + darmowe warzywa :)
Warto spróbować winka młodego i ich "bimbru" z gruszek, miodu czy z winogron jak dla mnie to było bardzo pyszne!
Ja nie mam żadnych zastrzeżeń co do Chorwacji (no moze oprócz wysokich cen jedzenia) na pewno kiedyś jeszcze wróce do Chorwacji!!
Koszt mojego urlopu w 2009 w Chorwacji był tylko o 500zł większy niz koszt urlopu nad Bałtykiem w 2008 o podobnych standardach w tym, że w Chorwacji była pogoda i ciepłe morze :)

Jakieś pytania? Chetnie odpowiem :D
zybi124
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) zybi124 » 08.08.2009 19:16

Chorwacja jest piękna aczkolwiek droga ale myślę że można to przeżyć
Lechu67
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechu67 » 08.08.2009 22:08

PiotrK7 napisał(a):.... średnie spalanie 3,4litra/100km ON .....

Piotrek miej trochę litości, to nie forum samochodowe, gdzie przebijamy się osiągami.
jimmi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jimmi » 09.08.2009 10:44

Lechu67 napisał(a):

Piotrek miej trochę litości, to nie forum samochodowe, gdzie przebijamy się osiągami.

Chyba z żaglem i z przepaści. Nie bądź śmieszny. Jaki to silnik?
anubis2423
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) anubis2423 » 09.08.2009 11:57

Ja powiem tak jade 26.08.09 do Cro .bedzie to drugi wyjazd.nie wyobrazam sobie teraz jechać nad polskie morze.Cały rok człowiek czeka na urlop na wypoczynek,jedzie a tam pogoda przez jeden dzień to krew cię zalewa!Chorwacja daje pogode ładne widoki i ludzie są super.a co do kasy jest drożej ale bez przesady, urlopu nie planuje w czerwcu wiec spokojnie mozna kase odłożyc.pozdro :o
jotem
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotem » 09.08.2009 12:59

Przestańcie się tak podniecać ową nieskazitelnie cudowną pogodą w Chorwacji.
Byli tacy, którzy wrócili i zeznawali, że przez większość pobytu im lało a temperatura była w okolicach 15 stopni.
Byli tez inni, którzy niedawno zaliczyli nadbałtyckie plaże i na tydzień pobytu jeden dzień był...mało plażowy ale ciepły i bez deszczu.
Zatem nieco...umiaru w osądach, a więcej obiektywizmu zamiast powtarzania obiegowych/zasłyszanych opinii. Wiadomo, że każdy wyrabia sobie poglądy przede wszystkim na podstawie własnych doświadczeń i jak komuś lało nad Bałtykiem, to taki obraz może zachować, ale...bądźmy dorośli... :)

Pogoda stała się mało przewidywalna - tyle. Reguły prawdopodobieństwa można stosować, jednak nie wypada na nich ślepo polegać :wink:
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 09.08.2009 13:11

jimmi napisał(a):
Lechu67 napisał(a):

[quote]

Musi to być np. Panda Multijet.... ma takie spalanie. :sm:
marcin35
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin35 » 09.08.2009 13:35

skywalker_01 napisał(a):
jimmi napisał(a):
Lechu67 napisał(a):

Tak,tak według producenta to nawet schodzi poniżej 3L,ale....... to żart :D
jimmi
Croentuzjasta
Spalanie

Nieprzeczytany postnapisał(a) jimmi » 09.08.2009 13:41

marcin35 napisał(a):
skywalker_01 napisał(a):
jimmi napisał(a):
Lechu67 napisał(a):

Tak,tak według producenta to nawet schodzi poniżej 3L,ale....... to żart :D

Już widzę jak ktoś jedzie do Chorwacji 90km/h na autostradzie. Bo tylko przy takich prędkosciach można się zbliżyć do danych producenta które sa osiągane w warunkach testowych
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wróciłem wczoraj z Chorwacji ( Byłem Pierwszy Raz !!! ...) - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone