To ja tez sie podzielę swoja opinią.
Byłem pierwszy raz w Chorwacji i na pewno kiedyś tam wrócę! Zauroczył mnie ten kraj, kultura, jedzenie, alkohole i pyszne winko z lodem no i ciepłem morze choć troszke za słone, wspaniali i gościnni ludzie i wiele innych wspaniałych rzeczy.
Jako że jechałem poraz pierwszy i w nocy to jechałem najlepsza droga czyli z Wielkopolski przez Wrocław, Boboszów, Olomuc, Brno, Wiedeń ale omijając Bratysławę, Graz, Maribor, Ljubjana, Koper, Porec.
Jechałem wszystkimi płatymi drogami czyli Czechy 330 koron, Austraia 7,70 E, Słowenia 2x 15E i Chorwacja 7kun. Trasa poza polskimi drogami i kawałkiem w Czechach znakomita, Jestem pod wrażenie Słoweńskich autostrad bo jedzie sie albo tunelem albo mostem, fascynujące budowle, tak samo w Chorwacji.
Paliwo... ja leje diesla i ogólnie najtaniej w Polsce póxniej Austrii, Chorwacji, Czechach i Słowenii ale paliwem najmniej sie przejmowałem bo paliwo wyniosło mnie ok 400zł, średnie spalanie 3,4litra/100km ON
Co do samego Poreca to jest tam super, jedzenie wyśmienite przyjaźni ludzie. Ja proponuje jeździć na plaze kilka km za miasto wtedy jest mniej ludzi a plaze sa ładniejsze jesli wbijemy sie na jakas hotelową.
Apartament to mieliśmy drogi bo znaleziony w ostatniej chwili przez neta za 63 euro od osoby 2xsypialnia + duża kuchnia + duzy taras + klima+ sejf + blisko centrum + darmowe warzywa
Warto spróbować winka młodego i ich "bimbru" z gruszek, miodu czy z winogron jak dla mnie to było bardzo pyszne!
Ja nie mam żadnych zastrzeżeń co do Chorwacji (no moze oprócz wysokich cen jedzenia) na pewno kiedyś jeszcze wróce do Chorwacji!!
Koszt mojego urlopu w 2009 w Chorwacji był tylko o 500zł większy niz koszt urlopu nad Bałtykiem w 2008 o podobnych standardach w tym, że w Chorwacji była pogoda i ciepłe morze
Jakieś pytania? Chetnie odpowiem