Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wielka Prośba do Cro Maniaków!!!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gajos1902
Podróżnik

Postnapisał(a) gajos1902 » 16.06.2007 14:19

Jadę po raz pierwszy w połowie sierpnia do Cro. Wyjeżdżam z Warszawy pod namioty najpierw Wiedeń potem Liubljana potem Posnojnsk Jama następnie Krk potem odpoczynek następnie Plitvickie Jeziora i dalej do Dalmacji i powrót. Mam kilka pytań:
1 Ile kasy wymienić i gdzie najlepiej na korony, kuny i euro by mieć na winietki i gaz bądź paliwo? Bo nie chce w Cro zostać z np z połową kasy w koronach.
2 Czy moja trasa jest dobra czy macie jakieś uwagi co do niej jak na pierwszy wyjazd?
3 Czy dowód plastikowy na pewno wystarczy na samo przekraczanie granic przez te państwa?
4 Ile na osobę wziąć pieniędzy i czy to wszystko gotówka w euro? (planuje mieć około 1000 złoty na osobę)
5 Płacenie w tych krajach przejazdowych i Chorwacji kartą debetową jest powszechne i ilu cyfrowe piny sie tam wpisuje?
6 Czy Celnicy czepiają sie jak sie wiezie dużo swego suchego prowiantu?

Prosił bym o konkrety bo na forum jest mnóstwo nieuregulowanych i chaotycznych informacji wiec gorąco proszę o jakiś ład.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.06.2007 14:32

gajos1902 napisał(a):Jadę po raz pierwszy w połowie sierpnia do Cro. Wyjeżdżam z Warszawy pod namioty najpierw Wiedeń potem Liubljana potem Posnojnsk Jama następnie Krk potem odpoczynek następnie Plitvickie Jeziora i dalej do Dalmacji i powrót. Mam kilka pytań:
1 Ile kasy wymienić i gdzie najlepiej na korony, kuny i euro by mieć na winietki i gaz bądź paliwo? Bo nie chce w Cro zostać z np z połową kasy w koronach.
2 Czy moja trasa jest dobra czy macie jakieś uwagi co do niej jak na pierwszy wyjazd?
3 Czy dowód plastikowy na pewno wystarczy na samo przekraczanie granic przez te państwa?
4 Ile na osobę wziąć pieniędzy i czy to wszystko gotówka w euro? (planuje mieć około 1000 złoty na osobę)
5 Płacenie w tych krajach przejazdowych i Chorwacji kartą debetową jest powszechne i ilu cyfrowe piny sie tam wpisuje?
Prosił bym o konkrety bo na forum jest mnóstwo nieuregulowanych i chaotycznych informacji wiec gorąco proszę o jakiś ład.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Podpucha_internetowa :wink: :lol: :wink: :lol: :wink:
Piots
Odkrywca

Postnapisał(a) Piots » 16.06.2007 14:34

gajos1902 napisał(a):Jadę po raz pierwszy w połowie sierpnia do Cro. Wyjeżdżam z Warszawy pod namioty najpierw Wiedeń potem Liubljana potem Posnojnsk Jama następnie Krk potem odpoczynek następnie Plitvickie Jeziora i dalej do Dalmacji i powrót. Mam kilka pytań:

1. Trudno powiedzieć ile. Zasada jest taka, że najtaniej jes płacić w walucie kraju przez który jedziesz. Weź korony na winiente, tankowanie i coś do zjedzenie. Zawsze pozostaje karta, więc nie przesadzaj z kasą, a nawet jak trochę koron zostanie to sprzedasz w Polsce , przy małej kwocie to nie będzie specjalna strata:)
2. Trasa mysle, że optymalna, ale tu nie będę specjalnie się wypowiadał bo jede woli przez Czechy drugi przez Słowacje , a trzeci przez Węgry itd.

3. TAK. Wszystkie kraje UE bez problemu, a Chorwacja - wg informacji z ambasady tęż akceptuje sam dowód w sezonie turystycznym.

4. Tyle na ile Cię stać - im więcej tym się będziesz lepiej bawić.
Trudno powiedzieć jakie masz wymagania. Najlepiej mieć kuny, ale zwykle zakup w Polsce nie będzie opłacalny, czy euro czy wypłata z bankomatu to też będzie zależało od aktualnych kursów. Złotówka jest teraz mocna to bankomat może się okazać najlpszy. Przy tysiącu złotych to i tak nie będzie to jakaś kolosalna różnica, obojętnie co weźmiesz.
Ja nie lubię nosić gotówki, więc biorę karty.
5. Pin nie ma nic wspólnego z krajem gdzie płacisz, jest integralną częścią karty. Przy depetowych może być tylko większe ograniczenie jednorazowych wypłat z bankomatu.
6. Jest bardzo mało prawdopodobne, że na Chorwackiej granicy wogóle będą coś sprawdzać. Zawsze mogą sie przyczepić Słowacy, z tym, że bardziej bym się bał mandatu (właściwie wymuszonej łapówki niż tego). Ale nie sądzę, żebyś powinien mieć obawy z powodu jedzenia które wieziesz.
gajos1902
Podróżnik

Postnapisał(a) gajos1902 » 16.06.2007 15:42

Piotrek_B
O co ci konkretnie chodzi z tym linkiem?
kafur
Croentuzjasta

Postnapisał(a) kafur » 16.06.2007 17:36

Piotrek_B napisał(a):

http://pl.wikipedia.org/wiki/Podpucha_internetowa :wink: :lol: :wink: :lol: :wink:
No właśnie? napaliłeś się czegoś? :D :roll: :wink:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.06.2007 20:25

gajos1902 napisał(a):Piotrek_B
O co ci konkretnie chodzi z tym linkiem?

O co mi chodzi ? Słuchaj - takie tematy wałkowane są na tym forum codziennie :!: Jest masa postów dotyczących np;
:arrow: ile kasy wziąc, np -
forum/viewtopic.php?t=13268&highlight=ile+pieni+dzy
:arrow: jaką walutę wziąc, np -
forum/viewtopic.php?t=15368&highlight=jak+walut
:arrow: czy dowód czy paszport , np -
forum/viewtopic.php?t=11490&start=0
więc.....jak widzę każdego dnia nowy post o niemal identycznym brzmieniu to dochodzę do wniosku, że albo ktoś zaczyna sobie robic jaja (stąd link o trollingu) albo jest wygodny i nie chce mu sie nawet sprawdzic czy na któreś z w.w. pytań nie było już odpowiedzi. Aha jakby co, że nie można znaleźc odpowiedzi na wyszukiwarce to te przykładowe 3 linki wkleiłem po wpisaniu w opcji "szukaj" początkowego fragmenu Twoich pytań.
Nie jest to (ZAZNACZAM W TYM MIEJSCU) złosliwośc z mojej strony pod Twoim adresem ale odpowiedź na pytanie (z wczoraj) pewnego nowego usera, który zarzucił, że na forum jest burd..l i trudno sie doszukac czegoś sensownego w milionach postów na ten sam temat. I to ostatnie zdanie pozostawiam bez komentarza :wink:
EOT :papa:
gajos1902
Podróżnik

Postnapisał(a) gajos1902 » 16.06.2007 20:28

Właśnie ale czy to złe pomagać nowym userom w dotarciu do Cro a że przy okazji zostanie uformowany z tego jakiś sensowny tekst a nie 54 strony gadani a o niczym to chyba tylko na korzyść osób które dopiero zaczynają swoją podróż do Cro.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.06.2007 20:36

gajos1902 napisał(a):Właśnie ale czy to złe pomagać nowym userom w dotarciu do Cro .....

Masz rację :!: po to w końcu jest to forum. Ale zrozum (dojdziesz do tego wniosku za jakiś czas) jak komuś pomagasz i okazuje sie, że np nie dociera i za chwile jest taki sam post i takie samo pytanie (to oczywiście nie do Ciebie) to może Cię krew zalac - taki przypadek nie raz miałem, wygłupiasz sie z mejlami, postami itp a temu komuś nawet d... nie chce sie ruszyc, żeby przeczytac czy jest jakaś odpowiedź, tylko zakłada nowy post (bo tak wygodniej). :papa:
Haweł
Cromaniak

Postnapisał(a) Haweł » 16.06.2007 20:39

Po to jest forum,nie kazdy zna sie na zadawaniu pytan i szukaniu odpowiedzi...
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.06.2007 20:47

A wracając do tematu.....
1) nie wymieniaj walut tranzytowych - PO CO ? masz kartę to nią płac a jak koniecznie bedziesz musiał miec np korony to wyciagnij z bankomatu tyle ile Ci potrzeba,
2) moim zdaniem trasa jest OK,
3) odpowiedź w załączonym linku,
4) równowartośc 1000 PLN/osobe spokojnie wystarczy,
5) karty sa powszechnie przyjmowane. Jedyny przypadek kiedy należy się o to zapytac (nawet pomimo emblematów kart na szybie) to tankowanie LPG na Słowacji - nie zawsze za gaz przyjmują karty w przeciwieństwie do etyliny. Miałem taki przypadek (nie raz) że tankując u Pepików etyline i LPG razem za etyline skasowali mi karte, za LPG tylko gotówka. Odniośnie PIN-u masz jeden PIN i nie ma znaczenia gdzie go wstukujesz
6) Odnośnie tego czy celnicy w HR sie czepiają powiem tak - od lat jak jeżdże do HR nie wiem jak wygląda ichni celnik, kontakt mam tylko z policją o ile chce się im wogóle sprawdzic paszport czy dowód
gajos1902
Podróżnik

Postnapisał(a) gajos1902 » 16.06.2007 21:03

Czyli jak mam kartę w Pko Bp to mi sie lepiej opłaca wybierać pieniądze z bankomatów niż wymieniać na granicy tak? Np wjeżdżam do Czech wyjmuje w bankomacie powiedzmy nie wiem 700 koron kupuje winietkę reszta na gaz i mi starczy aż do Austrii.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.06.2007 21:19

gajos1902 napisał(a):Czyli jak mam kartę w Pko Bp to mi sie lepiej opłaca wybierać pieniądze z bankomatów niż wymieniać na granicy tak? Np wjeżdżam do Czech wyjmuje w bankomacie powiedzmy nie wiem 700 koron kupuje winietkę reszta na gaz i mi starczy aż do Austrii.

Nie ma znaczenia z jakiego banku masz kartę bo albo jest ona z systemu Visa albo Mastercard. Najlepiej jakbyś nie wyciagał kasy z bankomatu tylko zapłacił za to wszystko kartą (w końcu tak wygodniej) Tyle, że musisz sprawdzic czy kartą możesz w Czechach płacic za LPG i winiety. Na to pytanie nie odpowiem bo przez Czechy nie jeżdzę (nie podrodze) - może odpowie na to pytanie ktoś kto przez Czechy jeździ. Natomiast w sąsiedniej Słowacji nie zawsze chcą przyjmowac karty za LPG i winiety. Ja jestem zwolennikiem wyciągąnia pieniędzy z bankomatu - bo biore tyle ile mi potrzeba. I nie ma tu znaczenia dla mnie prowizja za wypłatę z bankomatu (nie są to jakieś duże kwoty) i tak jest to lepsze wyjście niż kupowanie np. koron z "górką" i pożniej wydawanie na siłę resztek żeby pozbyc się tej waluty. Oczywiście nie mówimy o wyciaganiu kasy z bankomatu za pomocą KARTY KREDYTOWEJ bo to akurat nie jest dobry pomysł - mam na myśli typowe "debetówki" przypisane do konta typu Visa Classic czy Visa Elektron
gajos1902
Podróżnik

Postnapisał(a) gajos1902 » 16.06.2007 21:25

W sumie masz racje ale przecież nawet w Polsce wiadomo jak jest z płaceniem za LPG mało jest jeszcze stacji gdzie można kartą płacić, więc moje pytanie jest takie lepiej szukać bankomatów i wybierać czy lepiej wymieniać złotówki na granicy?
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.06.2007 21:32

gajos1902 napisał(a):W sumie masz racje ale przecież nawet w Polsce wiadomo jak jest z płaceniem za LPG mało jest jeszcze stacji gdzie można kartą płacić, więc moje pytanie jest takie lepiej szukać bankomatów i wybierać czy lepiej wymieniać złotówki na granicy?

moze przejdziemy na gg ? jestem zalogowany to szybciej sie dogadamy ? Numer masz na pod moim nickiem
gajos1902
Podróżnik

Postnapisał(a) gajos1902 » 05.07.2007 08:33

A mam jeszcze pytanie odnośnie przewozu paliwka. Mam możliwość kupienia paliwa dużo taniej niż to jest na stacjach i chciałbym wlać do pełna bak i zabrać do bagażnika jeszcze z 60 litrów jak to wygląda na granicach mogą się czepiać czy raczej nie?
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone