Tarasy widokowe to jest to
Pozdrawiam
Piotr
.png)
Dzięki takiej deszczowej pogodzie studnie zapełnią się wodąwiola2012 napisał(a):Pada jeszcze mocniej niż przed południem.
Idziemy w stronę mostu Rialto. Mijamy po drodze różne mostki i placyki, studnie, o których czytałam u Megidh.
.Nie miałam pojęcia o istnieniu takiej Galerii a byliśmy tak blisko niej.wiola2012 napisał(a):Z pomocą nawigacji docieramy do Galerii Fondaco dei Tedeschi.
Wjeżdżamy na najwyższe piętro. Chcielibyśmy wyjść na taras widokowy.
Niestety dzisiaj jest zamknięte z powodu deszczu. Poza tym, żeby wejść na taras, trzeba się zapisać na określona godzinę, korzystając z tego linku: dfs.bookingbug.com
Zapisujemy się więc na kolejny dzień.
Wygląda ciekawie, zapewne organizują w tym miejscu sporo takich imprez.wiola2012 napisał(a):Na ostatnim piętrze znajduje się wystawa zdjęć przedstawiających panoramę Wenecji. Jest bardzo interesująca.
.png)
wiola2012 napisał(a):ZAQ_12 napisał(a):Kurna..... ja zawsze coś przegapię.....a tu proszę Wenecja uwielbiana przeze mnie, niedoceniona przez męża mego![]()
Witaj Agnieszko! Nic nie przegapiłaś, dopiero minął pierwszy, na dodatek deszczowy dzień.
To, że Ty uwielbiasz Wenecję, to zrozumiałe, a dlaczego mąż niedocenia? Był i mu się nie spodobała, czy nie chce jechać?
ZAQ_12 napisał(a):Dziś za oknami we Wrocku taka sama pogoda, jak w Twoje relacji
No niestety, wiosna nas nie rozpieszcza. Teraz jednak u mnie świeci słońce ( w mojej relacji też zaświeci)
.png)
megidh napisał(a):Dzięki takiej deszczowej pogodzie studnie zapełnią się wodą.
wiola2012 napisał(a):Z pomocą nawigacji docieramy do Galerii Fondaco dei Tedeschi.
…
megidh napisał(a): Nie miałam pojęcia o istnieniu takiej Galerii a byliśmy tak blisko niej.
.png)
ZAQ_12 napisał(a):Byliśmy dwukrotnie.... ja zachwycona architekturą, kulturą i otaczającą nas romantyczną atmosferą, a mąż.... cóż, jakbym mu pozwoliła wędki ze sobą wziąć i coś tam zarzucić, to pewnie byłoby supera tak, tylko zabytki i zabytki
nuuuuda
?.png)
.png)
kseby napisał(a):Witam
podepnę się z tematem. W tym roku na początku lipca planuję pobyt w Fazanie (lub okolicach) i jednodniową wycieczkę do Wenecji. Plan jest taki:
1. Rannym ptaszkiem trasa przez Słowenię (opłaty za autostrady Cro i Slo - bo ominąć chyba ciężko)
2. Przejazd przez centrum Triestu i autostradą do Wenecji
3. Parking na Isola Nuova
4. Rejs tramwajem Canal Grande do przystanku przy placu św. Marka - to zagwozdka czy linia 2 płynie w jednym kierunku (najpierw Canal Grande a następnie "pod" Dorsodulo, a może w przeciwnym kierunku?) czy z przystanku obok parkingu można płynąć w obie strony?
5. Powrót "z sandała" uliczkami Wenecji do Piazzale Roma
6. Przejazd kolejką do parkingu.
7. Powrót do Cro.
Wszelkie uwagi mile widziane
.png)
wiola2012 napisał(a):ZAQ_12 napisał(a):Byliśmy dwukrotnie.... ja zachwycona architekturą, kulturą i otaczającą nas romantyczną atmosferą, a mąż.... cóż, jakbym mu pozwoliła wędki ze sobą wziąć i coś tam zarzucić, to pewnie byłoby supera tak, tylko zabytki i zabytki
nuuuuda
To męża - rybaka zabrałaś nad wodę bez sprzętu wędkarskiego? I to dwukrotnie?
Chyba niewielu jest mężczyzn, którzy bardzo, bardzo lubią zabytki. Mój mąż zwiedza ze mną, ale lubi przerywniki …zresztą sama też lubię przerywniki
.png)
empire13 napisał(a):Nie wiem czy ja bardzo, bardzo lubię zabytki. Na pewno lubię. Jedne bardziej, inne mniej
ZAQ_12 napisał(a):wiola2012 napisał(a): Mój mąż zwiedza ze mną, ale lubi przerywniki …zresztą sama też lubię przerywniki
Tak, tak przerywniki są najważniejsze
.png)
p_majer napisał(a):kseby napisał(a):3. Parking na Isola Nuova
Osobiście wprowadziłbym drobną modyfikację - Jeśli chodzi o parking polecam parkingi w Mestre, Via dei Petroli, rozsądne ceny parkowania, następnie dojazd autobusem miejskim (w pobliżu przed mostem jest przystanek), dojazd na Piazzale Roma.
.png)
kseby napisał(a):Witam
podepnę się z tematem. W tym roku na początku lipca planuję pobyt w Fazanie (lub okolicach) i jednodniową wycieczkę do Wenecji. Plan jest taki:
1. Rannym ptaszkiem trasa przez Słowenię (opłaty za autostrady Cro i Slo - bo ominąć chyba ciężko)
2. Przejazd przez centrum Triestu i autostradą do Wenecji
3. Parking na Isola Nuova
4. Rejs tramwajem Canal Grande do przystanku przy placu św. Marka - to zagwozdka czy linia 2 płynie w jednym kierunku (najpierw Canal Grande a następnie "pod" Dorsodulo, a może w przeciwnym kierunku?) czy z przystanku obok parkingu można płynąć w obie strony?
5. Powrót "z sandała" uliczkami Wenecji do Piazzale Roma
6. Przejazd kolejką do parkingu.
7. Powrót do Cro.
Wszelkie uwagi mile widziane
.png)
wiola2012 napisał(a):Z parkingów nie korzystałam więc się nie wypowiem. Na pewno parkowanie w Mestre będzie bardziej ekonomiczne. Cena dojazdu z Mestre do Piazzale Roma to 1,5€. Jesli kupisz jednodniowy bilet na vaporetto to przejazdy z i do Mestre też są wliczone.
Canal Grande przemierzaliśmy w obydwie strony linią 1.
Czy linia 2 płynie w dwie strony Kanałem ? Nie wiem. Na stronie visit-venice-italy.com napisane jest: „ Linia vaporetto 2 ma dwie bardzo różne trasy, jedną przez Canal Grande, a drugą przez wyspę Giudecca. Obie te trasy prowadzą do Piazzale Roma, albo przez Canal Grande, albo przez kanał Giudecca.
Istnieje również linia 2 "corsa bis", która pozwala przejechać z Piazzale Roma do Rialto z jednym przystankiem lub bez przystanków z Ferrovii (dworzec kolejowy) i Rialto. To najszybsza linia vaporetto w Wenecji na tej trasie.”
.png)