napisał(a) JasioJasio » 01.06.2007 19:59
Ja w tym roku zwiedzałem Wenecję poprzez Punta Sabbioni i obyło się bez żadnych kolejek. Pewnie, że to nei sezon ale "długi łykend" majowy więc i turystów jednak trochę było.
Parking w Punta 7 euro zacałą dobę, miejsca w ciul albo i więcej, przystań zaraz obok a i sklep po drodze, w któym warto się zaopatrzyć. Bilet na tramwaj wodny 6 euro/kurs albo 13 czy 15 euro za bilet całodzienny.
Sama Wenecja jest dość droga, dlatego wspomniałem o sklepie w Punta gdzuie można kupić jakąś bułkę, picie czy słodycze.
Przed zwiedzaniem katedry na San Marco trzeba oddać KAŻDĄ torbę do przechowalni albo podzielić się na grupy i tak zwiedzać. Wewnątrz za dodatkową opłatą można obejrzeć "złoty Ołtarz" - moim zdaniem nie warto.
Gondole - 100 euro za przejażdżakę. Nie skorzystałem, bo lało a to żadna frajda moknąć w łódce.
Kawa na San Marco potrafi kosztować 11 euro, ale za to pupcię można posadzić na krzesłach obitych aksamitami
Może to prozaiczne ale przyfdatne, toaleta znajduje się w lewym górnym rogu placu gdy za plecami mamy katedrę, płatna 1 euro.
Pałac Dożów 12 euro za osobę, warto wejść, choć dokładnie tyle kosztują w Rzymie Muzea Sykstyńśkie do których palazzo się nie umywa jednak. Nie wolno robić zdjęć ani filmować ale sprzętu nei zabierają tylko upominają.
Wjazd na wieżę - Campanilla - 6 euro, dzieci do lat 4 za free jak zresztą w Pałacu Dożów również.
Im dalej od placu tym znośniej w sensie ekonomicznym. Nie jestem zgredem i lubię zjeść w fajnej knajpie czasem, szczególnie na wakacjach, jednak zupa za 160 euro to lekka przesada
PS
otto7 z przejazdem przez Triest żadnych problemów