Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uwaga na drogę przez Maribor!!!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
nowa**
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowa** » 05.07.2007 22:01

a ja wlaśnie wróciłam z chorwacji i teraz już wiem ze dobrze zrobiłam wybierając powrót w niedziele, zadnych korków przy tunelach, jedynie slowenia troche sie ciągnęła....
jacirg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacirg » 05.07.2007 22:14

sylvi napisał(a):Wyjeżdżam w piątek i jestem cała przerażona. W zeszłym roku jechaliśmy w drugiej połowie sierpnia też w piątek i byliśmy na miejscu-Brist w niedzielę i nie staliśmy w korku. Jechaliśmy przez Wiedeń, Graz, Maribor, Zagrzeb itd. Nie wiem co mam robić! Już słyszę jak moja mama marudzi!!!

w ubiegłym roku, w połowie sierpnia, też jechaliśmy (Wrocław-Zivogosce) tą trasą nocą z czwartku na piątek i nie staliśmy w żadnych korkach ... ani na granicach, ani w tunelach ... cały przejazd płynny ...
Przepraszam złapał nas jeden korek, w południe w piątek w Omisu na ok. 1h (standard), ale w tym roku nas to ominie. :) ... Jedziemy w tym samym czasie i tą samą trasą.
Trudno się doczekać. :)
Bolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bolo » 05.07.2007 23:36

Witam. Ja wracałem w tym roku w poniedziałek 2 lipca. Wyjazd ze Sv. Petar n/m o godz. 13.05 trasą Zagrzeb- Macelj- Ptuj-Maribor Sentij-Graz-Wiedeń- Bratysława-Żylina - Cadca - Cieszyn - Zabrze przyjazd pod dom godz. 01.15. Droga rewelacja, zero korków jedynie 10 min. postoju przed tunelem Mala Kapela (nie znam przyczyny straż pożarna zablokowała wjazd na 10 minut). Potem już bez problemów. Słowacy chyba zapatrzyli się na Chorwatów i naprawdę ruszają z autostradą - należą im się gratulacje. Dopiero w Polsce przywitał nas łomot podwozia o cudownie podziurawione drogi krajowe :evil: .Pozdrav.
Jola L-G
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jola L-G » 05.07.2007 23:39

Bolo napisał(a):Witam. Ja wracałem w tym roku w poniedziałek 2 lipca. Wyjazd ze Sv. Petar n/m o godz. 13.05 trasą Zagrzeb- Macelj- Ptuj-Maribor Sentij-Graz-Wiedeń- Bratysława-Żylina - Cadca - Cieszyn - Zabrze przyjazd pod dom godz. 01.15. Droga rewelacja, zero korków jedynie 10 min. postoju przed tunelem Mala Kapela (nie znam przyczyny straż pożarna zablokowała wjazd na 10 minut). Potem już bez problemów. Słowacy chyba zapatrzyli się na Chorwatów i naprawdę ruszają z autostradą - należą im się gratulacje. Dopiero w Polsce przywitał nas łomot podwozia o cudownie podziurawione drogi krajowe :evil: .Pozdrav.

Dobrze się wracało do drogę miałeś "oznakowaną" :wink: :wink: :wink: :wink: :twisted: :twisted: , ale dobrze, że wróciliście szczęśliwie i po udanym urlopie (innej wersji nie przyjmuję :evil: ) :lol: :lol:
Bolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bolo » 05.07.2007 23:48

Jolu jesteśmy Cali i zdrowi tylko powiedz mi czemu tu tak zimno. pierwzy raz od 2 tygodni musiałem założyc długie spodnie. A tak wogóle to trza by się może w końcu spotkac.
Jola L-G
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jola L-G » 06.07.2007 00:05

Bolo napisał(a):Jolu jesteśmy Cali i zdrowi tylko powiedz mi czemu tu tak zimno. pierwzy raz od 2 tygodni musiałem założyc długie spodnie. A tak wogóle to trza by się może w końcu spotkac.

Witam serdecznie, u nas zimno dopiero od wtorku, cały czas były upały, a co do spotkania to wejdź do odpowiedniego posta, bo tam wielu chętnych na to spotkanie.
bez
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bez » 06.07.2007 08:17

fungus napisał(a): Przed wjazdem do Słowenii Chorwaci ciężko pracują przy budowie drogi przed przejściem granicznym. To w konsekwencji powoduje ogromny korek, który po wjeździe do Słowenii ciągnął się, aż do Maribor.

ale korek tworzy się tam na bramce opłat a nie przez budowę autostrady. Korki były 30-ego nie tylko tam, bo ruch ogromny. Przed Żagrzebiem jak zwykle... :? przed tunelem Mali Alan...
Zreszta odcinek Maribor-granica SLO/HR to nie jest mocny odcinek tej trasy.
W przyszłym roku chyba zmuszę się i zpróbuję inaczej jakoś :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.07.2007 08:45

"korkowe" tunele w Chorwacji to Mala Kapela i Sveti Rok.
Po przełęczy Mali Alan chodzili kiedyś Winnetou i Old Shatterhand

http://www.chorwackie.pl/region/content ... zdjec.html

http://mali-alan.de/info.htm

Przez Mali Alan przejeżdżała kiedyś Petris :lol:

wasza.php?id=11
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 06.07.2007 08:48

bez napisał(a):
fungus napisał(a): Przed wjazdem do Słowenii Chorwaci ciężko pracują przy budowie drogi przed przejściem granicznym. To w konsekwencji powoduje ogromny korek, który po wjeździe do Słowenii ciągnął się, aż do Maribor.

ale korek tworzy się tam na bramce opłat a nie przez budowę autostrady. Korki były 30-ego nie tylko tam, bo ruch ogromny. Przed Żagrzebiem jak zwykle... :? przed tunelem Mali Alan...
Zreszta odcinek Maribor-granica SLO/HR to nie jest mocny odcinek tej trasy.
W przyszłym roku chyba zmuszę się i zpróbuję inaczej jakoś :wink:

Czy slowency buduja autostrade Maribor-Macelj, dobrze rozumiem?.To pytanie to raczej do kol. Bolo mialo byc ;).
Bolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bolo » 06.07.2007 09:06

Czy slowency buduja autostrade Maribor-Macelj, dobrze rozumiem?.To pytanie to raczej do kol. Bolo mialo byc ;).[/quote]

Chodziło mi z tą autostradą o Słowaków(odcinek pomiędzy Belusa a Żyliną) nie o Słoweńców. Jeśli o nich chodzi to nie przypuszczam żeby na tym odcinku cokolwiek ruszyło w najbliższym czasie.
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 06.07.2007 09:15

Bolo napisał(a):Czy slowency buduja autostrade Maribor-Macelj, dobrze rozumiem?.To pytanie to raczej do kol. Bolo mialo byc ;).

Chodziło mi z tą autostradą o Słowaków(odcinek pomiędzy Belusa a Żyliną) nie o Słoweńców. Jeśli o nich chodzi to nie przypuszczam żeby na tym odcinku cokolwiek ruszyło w najbliższym czasie.[/quote]

No i wszystko jasne ;), ale sie podniecilem tym kawalkiem autostrady Maribor-Macelj ;) a tu klops ;)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.07.2007 09:26

Kamerki na Słowenii

http://www.promet.si/?x=0&y=0&z=1&nts=0&la=ka|&id=1

http://www.promet.si/?id=25

W piątki o tej porze w Mariborze :wink: nie jest źle :papa:
tomekr
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomekr » 06.07.2007 09:52

:( okres od lipca do końca sierpnia to już niestety smutna tradycja... :(
dlatego ja zawsze bywam albo koniec czerwca lub początek września..
pozdrav..dla wsjech 8)
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 06.07.2007 09:56

Nam w Mariborze w ubiegłym roku o mały włos nie zakończyła się wyprawa na Bałkany. 8O
Dojeżdżamy do skrzyżowania, widzimy że robi się żółte światło więc Krakus hamuje.
Dobrze że popatrzył w lusterko i zobaczył w nim że dostawczak wali na nas z dość dużą prędkością.
Nie wiem jak to zrobił, ale w ostatniej chwili przejechał przez pasy i zjechał lekko na lewa stronę. Ja sie pytam "co robisz" i w tym momencie widzę jak
Słoweniec przejeżdża na czerwonym już świetle.
I tak go widzieliśmy.
Całe szczęście ,że po pierwsze nikt nie przechodził przez przejście dla pieszych, i nic nie stało na lewym pasie, bo w innym nasze auto na pewno byłoby krótsze :devil:
pozdrawiam :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.07.2007 09:57

Jeśli dobrze "podukałem" po słoweńsku, to na porządną drogę z Mariboru do granicy z HR można liczyć po 2013 :cry:

http://www.ptuj-on.net/novice.php?id=1172
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Uwaga na drogę przez Maribor!!! - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone