Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uwaga na drogę przez Maribor!!!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
r_s_poland
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) r_s_poland » 03.07.2007 13:09

nie wiem jak to bylo pomyślane ale na nowym odcinku autostardy do Krapiny jest miejsce zwężone jakiez 3 km (droga jednojezdniowa ) z uwagi na tunel chyba 2 km i wiadukt. ale i tak podziwiam ich za ten odcinek i A1 - to cudy inżynieryjne. i reaj jeszcze APELUJE !!!

nie rezerwujcie kwater od soboty !!!!

a wszyscy ci którzy maja być gdzies tam o 14 czy 12 to niech dadzą sobie 6h zapasu

aha jeszcze jedno

WAŻNE!!!

........................PARKINGI NA A1..................... ZAGREB - ZADAR

jadąc okolo 3 , 4 rano na tej trasie w strone zagrzebia , parkingi byly tak zawalone spiącymi Polakami, czechami, i niemcami że niektóre auta wystawaly prawie na pas autostrady.poprostu nie bylo miejsca, to jest niebezpieczne, bo jak kierowcy stoja w korku i jada dlużej o pare godzin niż zakładali i nie mają gdzie stanąc przy autostradzie to staje sie to niebezpieczne bo pełno śpiochów na drodze sie pojawia.

nie dajcie sie zamęczyc i zlapac w pułapkę masowego ruchu na wybrzeże
Korala
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Korala » 03.07.2007 15:01

Lubuszanin napisał(a):
dominika napisał(a):Takich problemow napewno niema na przejsciu granicznym Bregana i Goričan. Komu sie oplaci to mu polecam te przejscia.

Jak z Mariboru kierowac sie na Bregana i Gorican droga przyzwoita?

Kilka razy w sezonie w weekend jechałem przez Bregana.
Z Mariboru na Lubljanę bez problemu autostradą do Celje (trzeba tylko coś zapłacić).
Potem już gorzej, 84 km dość wąską drogą, dużo miejscowości po drodze, trochę pagórków. Szybko się nie da, ale za to nigdy nie stałem w korku. Przejście graniczne Bregana malutkie, bez sklepów, niestety też stoją TIRy i powolna kontrola. Polecam tą trasę tylko w weekendy, wtedy gdy normalna droga przez Słowenię zablokowana. Ta trasa jest dłuższa o okoo 40 km.
peesy
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) peesy » 03.07.2007 16:51

Słyszałem od kolegi o innym rozwiązaniu. A mianowicie:
1. jeszcze przed wjechaniem do Maribor nie jedzie się obwodnicą (autostradą) tylko pchać się trzeba przez centrum.
2. Przecina się drogę Maribor-Klagenfurt i jedzie równolegle do autostrady Maribor-Ljubliana.
3. W Bistricy skręca się na południe do drogi Celje-Krapina.
4. potem w lewo na chorwacką Krapinę
5. albo dalej na pd - są malutkie przejścia.
Nie słyszałem aby ktoś to testował. Znajomi w czerwcu widzieli korek do Mariboru. Może to jest jakieś rozwiązanie. Popatrzyłem na mapę i widzę coś takiego. Droga może być jakościowyum koszmarem, ale wolę to niż spędzić kilka godzin w korku.
Puszcza41
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puszcza41 » 03.07.2007 17:33

dominika napisał(a):
r_s_poland napisał(a):APELUJE: NIE WJEŻDZAJCIE DO CHORWACJI W SOBOTE !!!!!!!

niestety wiekszosc musi jechac w sobote poniewaz wtedy jest zmiana kwater. Ja jade 18.08 do Zatonu i musimy przyjechac w sobote po 16.00 a wyjechac w sobote do 10.00. Tak jest w wiekszosci apartamentow i w hotelach.

Niekoniecznie, ja wyjeżdżam dzień wcześniej, przez Chorwację jadę w piątek (nie ma żadnych korków!), a noc z piątku na sobotę spędzam pod namiotem na kampingu, blisko miejsca docelowego. Polecam takie rozwiązanie, szkoda nerwów i czasu na stanie w korkach. Przecież to wakacje...
sylvi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) sylvi » 03.07.2007 22:20

Wyjeżdżam w piątek i jestem cała przerażona. W zeszłym roku jechaliśmy w drugiej połowie sierpnia też w piątek i byliśmy na miejscu-Brist w niedzielę i nie staliśmy w korku. Jechaliśmy przez Wiedeń, Graz, Maribor, Zagrzeb itd. Nie wiem co mam robić! Już słyszę jak moja mama marudzi!!!
verus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) verus » 03.07.2007 23:23

teraz w CRO można nabawić się psychozy, dlatego zawsze jeżdżę we wrześniu 8)
peesy
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) peesy » 04.07.2007 07:38

sylvi napisał(a):Wyjeżdżam w piątek i jestem cała przerażona. W zeszłym roku jechaliśmy w drugiej połowie sierpnia też w piątek i byliśmy na miejscu-Brist w niedzielę i nie staliśmy w korku. Jechaliśmy przez Wiedeń, Graz, Maribor, Zagrzeb itd. Nie wiem co mam robić! Już słyszę jak moja mama marudzi!!!

Mam nadzieję, że napiszesz jak było. Spróbuj innego przejścia. Ja startuję dopiero w połowie sierpnia.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.07.2007 08:12

verus napisał(a):teraz w CRO można nabawić się psychozy, dlatego zawsze jeżdżę we wrześniu 8)

:wink: Bez przesady PSYCHOZA to ciężka choroba, a wakacje w Chorwacji to CROmania :wink: :papa:
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 04.07.2007 08:33

sylvi napisał(a):Wyjeżdżam w piątek i jestem cała przerażona. W zeszłym roku jechaliśmy w drugiej połowie sierpnia też w piątek i byliśmy na miejscu-Brist w niedzielę i nie staliśmy w korku. Jechaliśmy przez Wiedeń, Graz, Maribor, Zagrzeb itd. Nie wiem co mam robić! Już słyszę jak moja mama marudzi!!!

Pojedz inna trasa ;), wyzej pisalismy ktoredy i tyle ;).Korek w nocy jeszcze idzie wytrzymac, ale w dzien to masakra ;).
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 04.07.2007 09:03

Jak juz sie musi jechac w weekend... to na szczescie nie ma przymusu jazdy przez Maribor, Mala Kapele i Sv. Rok ;)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 04.07.2007 09:38

My zazwyczaj jeździmy w łikend, czyli w sobotę przed 5 rano ruszamy z Wawy.Nocleg tranzytowy w Grazu albo w Słowenii w Mariborze właśnie i jakoś nie pamiętam dramatów. Oczywiście , w środku tygodnia jest lżej. Poza tym , bez przesady ale nawet godzina w korku to jeszcze nie dramat. W Warsiawce godzinę to ja jadę do roboty a mam 17 km. Pamiętam jak przed czasami autocesty jeździłem Stara Drogą, stanie było zawsze i to bite 4h. Pozdrav!
peesy
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) peesy » 04.07.2007 10:53

Sławomir Wocial napisał(a):My zazwyczaj jeździmy w łikend, czyli w sobotę przed 5 rano ruszamy z Wawy.Nocleg tranzytowy w Grazu albo w Słowenii w Mariborze właśnie i jakoś nie pamiętam dramatów. Oczywiście , w środku tygodnia jest lżej. Poza tym , bez przesady ale nawet godzina w korku to jeszcze nie dramat. W Warsiawce godzinę to ja jadę do roboty a mam 17 km. Pamiętam jak przed czasami autocesty jeździłem Stara Drogą, stanie było zawsze i to bite 4h. Pozdrav!

Może to niestety nie być 1h. Czytałem przed chwilą wypowiedź kogoś, który właśnie wrócił z CRO. Napisał: „nie wjezdzaj do chorwacji w sobote ani w niedziele, masakra to co widziałem to SZOK w sobote rano korek 70 km już zaczynał sie w Austrii 5 km przed słoweńska granicą a konczył sie w Krapinie w Chorwacji, wyjedz sobie w niedziele okolo 18 , gwarantuje ze zajedziesz do Splitu w spokojnie w 14 h będą puste drogi”
To już niestety nie będzie 1h. Pozostaje jazda z Graz przez Klagenfurt i Ljublianę.
holm
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) holm » 04.07.2007 10:57

Lubuszanin napisał(a):Dziekuje Janusz raczej wybiore Celja-Brezice ciekawe czy ktos jezdzil ta trasa, jak wyglada stan drog?

W zeszłym roku jechałam tą trasą - z pewnością nie przypomina autostrady, ale jedzie się w miarę przyzwoicie. Jest dłuższa, a na przejściu granicznym i tak trafia się na korek - 1-1,5h (sobota, sierpień)
gaduła
Globtroter
czy ktoś...

Nieprzeczytany postnapisał(a) gaduła » 04.07.2007 12:43

Witam!
Czy ktoś wrócił i jechał do Cro przez Niemcy? Jak sytuacja?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 04.07.2007 12:44

Pozostaje jazda z Graz przez Klagenfurt i Ljublianę.

Szczególnie do Dalmacji-chyba nie za bardzo!! To już lepiej przez przez Węgry i Bośnię. Pozdrav.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Uwaga na drogę przez Maribor!!! - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone