Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uwaga na drogę przez Maribor!!!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 06.07.2007 10:25

Artykul jest z lutego 2004 :)

Janusz chyba dobrze rozkminiles.
Z tego co rozumiem, wtedy z programu budowy autostrad do 2013 zostaly usuniete (so iz nacionalnega avtocestnega programa črtali) niektore planowane szybkie drogi, w tym dokonczenie odcinka z Mariboru do granicy chorwackiej. Ale do konca kwietnia tamtego roku (2004) mialy byc rozpatrzone zmiany w programie, umozliwiajace ponowne wlaczenie tych odcinkow.

Od tamtego czasu moglo sie jeszcze 10 razy pozmieniac :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.07.2007 10:48

asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 06.07.2007 10:50

Janusz Bajcer napisał(a):Kamerki na Słowenii

Janusz, konsekwentnie: jeżeli W Chorwacji, to tak samo W Słowenii ;) :twisted: :P

Pozdrawiam
Rafał
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.07.2007 10:58

:oops: Już się poprawiam - jeszcze jedne kamerki w Słowenii :lol:

http://www.ceste.si/default1.asp?l=2&n=67&p=content

Ps. Ale jest praca na Słowenii :wink:

http://www.pracuj.pl/kariera-praca-za-g ... ia.htm#top
Ostatnio edytowano 06.07.2007 11:19 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.07.2007 11:16

zawodowiec napisał(a):Artykul jest z lutego 2004 :)

Janusz chyba dobrze rozkminiles.
Z tego co rozumiem, wtedy z programu budowy autostrad do 2013 zostaly usuniete (so iz nacionalnega avtocestnega programa črtali) niektore planowane szybkie drogi, w tym dokonczenie odcinka z Mariboru do granicy chorwackiej. Ale do konca kwietnia tamtego roku (2004) mialy byc rozpatrzone zmiany w programie, umozliwiajace ponowne wlaczenie tych odcinkow.

Od tamtego czasu moglo sie jeszcze 10 razy pozmieniac :D

Wg tej mapy na stronie to jednak trzeba poczekać, bo chyba sami Słoweńcy nie wiedzą kiedy oddadzą odcinek najbardziej interesujący Polaków Austriaków, Czechów, Słowaków jadących do Dalmacji

http://www.avtoceste.si/?id=80276
saviok
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) saviok » 06.07.2007 11:42

Witam

Naczytałem się ostrzeżeń i poszukałem na IGO cieawych skrótów i taką oto trasę wyznaczyła mi mapa:

Graz ->A2 w kierunku Lublijany do Sankt Andra - >dalej zjazd na B80 (4) do Velenje i Celje - > Do granicy za Brezice i do Zagrzebia....

Czy ktoś jechał takimi skrótami?
Mam jechać w sobotę i bedę w Grazie po 14 więc pewno w mariborze będą największe korki :)
adam_cro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adam_cro » 06.07.2007 19:30

saviok napisał(a):Witam

Naczytałem się ostrzeżeń i poszukałem na IGO cieawych skrótów i taką oto trasę wyznaczyła mi mapa:

Graz ->A2 w kierunku Lublijany do Sankt Andra - >dalej zjazd na B80 (4) do Velenje i Celje - > Do granicy za Brezice i do Zagrzebia....

Mam jechać w sobotę i bedę w Grazie po 14 więc pewno w mariborze będą największe korki :)

chyba w Graz`u lub Gracu, nie w Grazie, Gracie

:-)
pozdrav
adam_cro[/u]
wojtek51
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek51 » 06.07.2007 19:47

adam_cro napisał(a):

pozdrav
adam_cro[/u]

Jeśli nie powyższe to także nie pozdrav a pozdrawiam
adam_cro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adam_cro » 06.07.2007 19:54

wojtek51 napisał(a):
adam_cro napisał(a):

pozdrav
adam_cro[/u]

Jeśli nie powyższe to także nie pozdrav a pozdrawiam

dlaczego?
pozdrav - znajdziesz tłumaczenie na polski,
jak będziesz w miejscowości Ołomuniec(Olomouc), to napiszesz w Ołomuńcie czy w Ołomuńcu(Olomoucu)??
pozdrav/pozdrawiam
adam_cro
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 06.07.2007 20:16

adam_cro napisał(a):

pozdrav
adam_cro[/u]

Może właśnie tam zrelaksujecie się przed następnym odcinkiem wytyczonej trasy. Noclegi w Grazu są dość przyzwoite..
http://www.oekotel.com/index_pol.php :papa:
stafid
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) stafid » 07.07.2007 21:05

W tej chwili w Macelj na przejściu pusto !!!
saviok
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) saviok » 07.07.2007 22:06

Dziękuję za wskazówki gramatyczne :)

Słuchajcie, wyjeżdżam za tydzień, jadę pierwszy raz do Chorwacji i prosiłbym o poradę czy lepiej objeżdżać Maribor czy nie?

Do Chorwacji planuje wjeżdżać pomiędzy 12 a 14 w przyszłą sobotę.

Pozdrawiam
Saviok
micz43
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) micz43 » 08.07.2007 08:37

peesy napisał(a):Słyszałem od kolegi o innym rozwiązaniu. A mianowicie:
1. jeszcze przed wjechaniem do Maribor nie jedzie się obwodnicą (autostradą) tylko pchać się trzeba przez centrum.
2. Przecina się drogę Maribor-Klagenfurt i jedzie równolegle do autostrady Maribor-Ljubliana.
3. W Bistricy skręca się na południe do drogi Celje-Krapina.
4. potem w lewo na chorwacką Krapinę
5. albo dalej na pd - są malutkie przejścia.
Nie słyszałem aby ktoś to testował. Znajomi w czerwcu widzieli korek do Mariboru. Może to jest jakieś rozwiązanie. Popatrzyłem na mapę i widzę coś takiego. Droga może być jakościowyum koszmarem, ale wolę to niż spędzić kilka godzin w korku.

Jechałem raz tym przejściem. W nocy. Straznik patrzył na mnie jak na wariata. Dwa szlabany i budka. jedzie sie waskimi drozkami przez powojenne obszary...i zjezdza się kolo Rijeki
piweczko
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) piweczko » 09.07.2007 09:28

Witam
Planuje jechać do CRO (Makarska) 3 sierpnia (piątek około 17:00) w piątek, chcę jechać przez Austrię i Maribor . Zastanawiam się tylko czy nie będzie korków na granicy Słowenii i CRO.
W tamtym roku jechałem przez Węgry drogą 86 ale już nie mam ochoty przedzierać się wąskimi drogami, po za tym złapała nas policja i jechało się powoli.
Jeszcze mam pytanie czy w Polsce kierować się na Cieszyn przez Żory czy standardową drogą- lub czy jechać na Zwadroń.
Będę wdzięczny za odpowiedź.
adam_cro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adam_cro » 09.07.2007 09:57

piweczko napisał(a):Witam
Planuje jechać do CRO (Makarska) 3 sierpnia (piątek około 17:00) w piątek, chcę jechać przez Austrię i Maribor . Zastanawiam się tylko czy nie będzie korków na granicy Słowenii i CRO.
W tamtym roku jechałem przez Węgry drogą 86 ale już nie mam ochoty przedzierać się wąskimi drogami, po za tym złapała nas policja i jechało się powoli.
Jeszcze mam pytanie czy w Polsce kierować się na Cieszyn przez Żory czy standardową drogą- lub czy jechać na Zwadroń.
Będę wdzięczny za odpowiedź.

No to możemy pognać razem :-) jadę z Katowice.

pozdrav
adam_cro
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Uwaga na drogę przez Maribor!!! - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone