Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uwaga na drogę przez Maribor!!!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tomb
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomb » 09.07.2007 14:20

[quote="fungus"]Witam serdecznie. W sobotę 30.06 ok. 13.00 wracałem z Chorwacji drogą w kierunku na Ptuj, a dalej na Maribor. Przed wjazdem do Słowenii Chorwaci ciężko pracują przy budowie drogi przed przejściem granicznym. To w konsekwencji powoduje ogromny korek, który po wjeździe do Słowenii ciągnął się, aż do Maribor.

Ale w którą stronę ten korek? Powrotną, w stronę Austrii?? Przez Chorwatów? Chyba jednak w stronę Chorwacji? To nic nowego, korek od Mariboru do samej granicy słoweńsko - chorwackiej gwarantowany. Na szczęście tylko w soboty.
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 09.07.2007 14:39

tomb napisał(a):
fungus napisał(a):Witam serdecznie. W sobotę 30.06 ok. 13.00 wracałem z Chorwacji drogą w kierunku na Ptuj, a dalej na Maribor. Przed wjazdem do Słowenii Chorwaci ciężko pracują przy budowie drogi przed przejściem granicznym. To w konsekwencji powoduje ogromny korek, który po wjeździe do Słowenii ciągnął się, aż do Maribor.

Ale w którą stronę ten korek? Powrotną, w stronę Austrii?? Przez Chorwatów? Chyba jednak w stronę Chorwacji? To nic nowego, korek od Mariboru do samej granicy słoweńsko - chorwackiej gwarantowany. Na szczęście tylko w soboty.

Napisal, ze Chorwaci robia cos przy drodze przed granica ze Slowencami.
saviok
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) saviok » 09.07.2007 15:18

piweczko napisał(a):Witam
Planuje jechać do CRO (Makarska) 3 sierpnia (piątek około 17:00) w piątek, chcę jechać przez Austrię i Maribor . Zastanawiam się tylko czy nie będzie korków na granicy Słowenii i CRO.
W tamtym roku jechałem przez Węgry drogą 86 ale już nie mam ochoty przedzierać się wąskimi drogami, po za tym złapała nas policja i jechało się powoli.
Jeszcze mam pytanie czy w Polsce kierować się na Cieszyn przez Żory czy standardową drogą- lub czy jechać na Zwadroń.
Będę wdzięczny za odpowiedź.

Piweczko mam pytanie...aż tak źle było przez te Węgry...teraz chcę właśnie jechać tą trasą...
piweczko
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) piweczko » 10.07.2007 07:55

Witam
Ja jechałem pierwszy raz w tamtym roku więc trudno mi porównywać z innymi drogami. Natomiast droga przez Węgry jeśli już to chyba w nocy, my jechaliśmy około 12.00 w ciągu dnia i nie było ciekawie. Dużo policji i strasznie dużo ograniczeń prędkości i jeszcze nieoznakowany radiowóz nas złapał za przekroczenie prędkości. Jechaliśmy 80 a było 50. Zapłaciłem 10 euro po dłuższej rozmowie.
Plus trasy przez Węgry to że się nie stoi w korku.

Ja w tym roku spróbuje przez Austrię.
Może ktoś mi napiszę jak z tą drogą do Cieszyna - czy przez Żory czy standardowo jechać
adam_cro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adam_cro » 10.07.2007 08:49

Ja jechałem pierwszy raz w tamtym roku więc trudno mi porównywać z innymi drogami. Natomiast droga przez Węgry jeśli już to chyba w nocy, my jechaliśmy około 12.00 w ciągu dnia i nie było ciekawie. Dużo policji i strasznie dużo ograniczeń prędkości i jeszcze nieoznakowany radiowóz nas złapał za przekroczenie prędkości. Jechaliśmy 80 a było 50. Zapłaciłem 10 euro po dłuższej rozmowie.
Plus trasy przez Węgry to że się nie stoi w korku.

Ja w tym roku spróbuje przez Austrię.
Może ktoś mi napiszę jak z tą drogą do Cieszyna - czy przez Żory czy standardowo jechać

Tylko Katowice-Bielsko-Cieszyn, jak wracałem 01.07 z Cro to jedyny korek jaki się trafił to w Żorach (45 min)

pozdrav
adam_cro
piweczko
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) piweczko » 10.07.2007 13:52

adam_cro napisał(a):
Planuje jechać do CRO (Makarska) 3 sierpnia (piątek około 17:00) w piątek, chcę jechać przez Austrię i Maribor . Zastanawiam się tylko czy nie będzie korków na granicy Słowenii i CRO.
W tamtym roku jechałem przez Węgry drogą 86 ale już nie mam ochoty przedzierać się wąskimi drogami, po za tym złapała nas policja i jechało się powoli.
Jeszcze mam pytanie czy w Polsce kierować się na Cieszyn przez Żory czy standardową drogą- lub czy jechać na Zwadroń.

No to możemy pognać razem :-) jadę z Katowice.

pozdrav
adam_cro

Witam
Ja planuje wyjechać w czwartek w nocy żeby nie jechać przez granicę w sobotę. Możemy pomyśleć żeby jechać razem.
mpapu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mpapu » 10.07.2007 18:29

piweczko napisał(a):
adam_cro napisał(a):

No to możemy pognać razem :-) jadę z Katowice.

pozdrav
adam_cro

Witam
Ja planuje wyjechać w czwartek w nocy żeby nie jechać przez granicę w sobotę. Możemy pomyśleć żeby jechać razem.

Może się spotkamy na trasie my wyjeżdzamy w czwartek wczesnym popołudniem z okolic Łodzi wiec w Cieszynie bedziemy późnym popołudniem
pozdro
sylvi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) sylvi » 20.07.2007 09:33

Witam wszystkich! Wczoraj wróciła i obiecałam że napiszę jak było na trasie: było oki - wszyscy mnie straszyli a nie było żle żadnego korka, a w weekend jadę tą trasą 3 raz i za każdym razem w weekend nie wiem moze to dlatego, że nie jadę jak jest tak zwana wymiana turnusu.
Wyjechaliśmy 06.07.2007 (piątek) o 20.00 z Człuchowa województwo pomorskie, na granicy byliśmy około godziny 3.00 Kudowa Zdrój, póżniej Svitavy, Brno i w Mikullov około godziny 8.00, póżniej wiedeń i Graz, około godziny 14.00 na granicy Austryjacko- Słoweńskiej(ciągle zero korka a jest sobota), pożniej Maribor dalej zero korka, póżniej godzina 17.00 granica Słoweńsko-Chorwacka(zakupy czekolad na bezcłowce) dalej Zagrzeb(teraz już tylko autostrada) ,na wysokości Zadaru, nocleg. Wcześniej stanie przez 5 minut, żeby wjechać do tunelu Sv. Rok???(nie pamiętam jego nazwy, ale ten najdłuższy, zaraz przed Zadarem). Jak się wyspaliśmy to pobudka o 3.00-niedziela) i dale do Bristu- w Briście 6.30- byliśmy na miejscu. Zaznaczam, ze my jeżdzimy bardzo spokojnie, wieć tyle godzin jazdy, ale bez zadneg korka!!! Wieć może warto wybrać weekend, w którym nie ma zmiany turnusu. Pozdrawiam iżyczę szerokiej drogi bez korków. Ja niestety już wróciłam :(
profet
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) profet » 20.07.2007 13:47

powrót z Chorwacji 14 07 wyjazd z Primośtenu 8 rano Św Rok bez korków ale zaraz go zamkneli dla jadących od strony wybrzeża , dalej spokój objazd Małej Kapeli bo puszczali ruch do wybrzeża 10 minut Lucko i do granicy słoweńskoaustryiackiej spokój trochę stsnia przy granicy i di wiednia ruch bezproblemowy choć spory
krzemian
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzemian » 21.07.2007 00:11

Ja jechałem do CRO przez Graz i Maribor w niedzielę 1 lipca, żadnego korka na trasie nie było, przed tunelami zwalniałem ale tylko ze względu na ograniczenie prędkości :D .
Wracałem w piątek 13 lipca, korków niet, największy ruch pomiędzy Żywcem a Bielsko Białą :D
adam_cro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adam_cro » 22.07.2007 21:24

Witam!
Nie narzekajcie na drogę do CRO, wczoraj wróciłem z Pucka (k.Gdyni) do Katowic - czas 15H odległość ok. 560km - po 6h miałem przejechane 150 km, - to kolejny argument by się nie wybierać nad polskie morze - tylko CRO !!! :-)
pozdrav
adam_cro
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 23.07.2007 07:52

adam_cro napisał(a): po 6h miałem przejechane 150 km, - to kolejny argument by się nie wybierać nad polskie morze - tylko CRO !!! :-)

Dokładnie tak, a na dodatek możesz całe 2 tygodnie przesiedzieć owinięty kocem na plaży (z wyjątkiem dni kiedy pada...). A woda może mieć 15st.C...
Pawełka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pawełka » 23.07.2007 08:51

Ponieważ w tym roku odpoczywaliśmy na Istrii skorzystaliśmy z drogi przez Klagenfurt i Lublanę. Sybko i sprawnie. Zastanawiam się czy nie można ominąć drogę Maribor - Krapina - Zagrzeb tak, by zamiast stać kilka godzin w korku jechać spokolnie, może boczną drogą i wjechać na autostradę w Karlovacu czy okolicach Bosiljeva?
Basman
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basman » 23.07.2007 08:56

Temat korków w weekendy był nieraz poruszany, moje zdanie jest takie albo ma się szczęście i nie ma korków, albo pecha i stoi się w korkach.
Można tylko nieznacznie pomóc szczęściu.
Strony z kamerkami w Cro to chyba wszyscy znają dodam stronę z kamerami w słoweni gdzie można sobie posledzić jak to się wszysto układa.
www.promet.si
strona się szybko odświerza także można znajomym pomachać.
Z obserwacji kamer i analizy forum nasunęły mi się wnioski.
1.Większość wyjeżdża w piątek ( ci z południa wieczorem z północy rano)
tak że na granicy Slo-Cro są ok 2-4 w sobotę (największe korki)
2.Austiacy wyjeżdżają na weekend 15-17 ( w piatki pracują krócej)
3.0d godz.6-7 korki tworzą się w LUCKO i w tunelach.
4.Rozsądnie byłoby w tym czasie być poza tymi miejscami
W tym roku mam plan aby wyjechać wcześniej ( z południa polski) ok 11.00
- zmieścić się przed austiakami
-być przed całą wschodnią i zachodnią europą na przejściu Slo-Cro
- przejechać Tunele
-za tunelami kimonko
- a potem to już mine .....
zobaczymy co z tego wyjdzie
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 23.07.2007 09:13

Pawełka napisał(a):Ponieważ w tym roku odpoczywaliśmy na Istrii skorzystaliśmy z drogi przez Klagenfurt i Lublanę. Sybko i sprawnie. Zastanawiam się czy nie można ominąć drogę Maribor - Krapina - Zagrzeb tak, by zamiast stać kilka godzin w korku jechać spokolnie, może boczną drogą i wjechać na autostradę w Karlovacu czy okolicach Bosiljeva?

A moze Lublijna-Novo Mesto-Brezice?-autostrada A2.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Uwaga na drogę przez Maribor!!! - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone