Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uwaga na drogę przez Maribor!!!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Zbyszek_Nik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbyszek_Nik » 23.07.2007 11:46

Pawełka napisał(a):Ponieważ w tym roku odpoczywaliśmy na Istrii skorzystaliśmy z drogi przez Klagenfurt i Lublanę. Sybko i sprawnie. Zastanawiam się czy nie można ominąć drogę Maribor - Krapina - Zagrzeb tak, by zamiast stać kilka godzin w korku jechać spokolnie, może boczną drogą i wjechać na autostradę w Karlovacu czy okolicach Bosiljeva?

Witam. Mianowicie jadę na Istrie i przeważnie do Slo wjeżdząłem od strony Klagenfurtu (droga E652) w tym roku zastanawiam się czy nie pojechać jeszczek kawałek do zjazdu na A11 i dalej autostradą H1/A2 w Słowenii. Z wyliczeń wychodzi ok 50 km więcej. Co o tym myślicie może ktoś jechał?
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 23.07.2007 15:05

Zbyszek_Nik napisał(a): Mianowicie jadę na Istrie i przeważnie do Slo wjeżdząłem od strony Klagenfurtu (droga E652)

Czyli drogą przez Loiblpass.

Zbyszek_Nik napisał(a): zastanawiam się czy nie pojechać jeszczek kawałek do zjazdu na A11 i dalej autostradą H1/A2 w Słowenii. Z wyliczeń wychodzi ok 50 km więcej. Co o tym myślicie może ktoś jechał?

To jest droga przez tunel Karawanken (płatny 6,5 EUR). Zaleta - mniejsze pochylenia, od strony Austrii dojazd jest drogą dwujezdniową, od strony Lublany 2 lata temu trwała przebudowa drogi szybkiego ruchu na autostradę. Zajrzyj na www.dars.si ile tej autostrady jest gotowe.
Ruch przez tunel jest większy, większe prawdopodobieństwo korka.
jacirg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacirg » 26.07.2007 15:20

Basman napisał(a):Temat korków w weekendy był nieraz poruszany, moje zdanie jest takie albo ma się szczęście i nie ma korków, albo pecha i stoi się w korkach.
Można tylko nieznacznie pomóc szczęściu.
Strony z kamerkami w Cro to chyba wszyscy znają dodam stronę z kamerami w słoweni gdzie można sobie posledzić jak to się wszysto układa.
www.promet.si
strona się szybko odświerza także można znajomym pomachać.
Z obserwacji kamer i analizy forum nasunęły mi się wnioski.
1.Większość wyjeżdża w piątek ( ci z południa wieczorem z północy rano)
tak że na granicy Slo-Cro są ok 2-4 w sobotę (największe korki)
2.Austiacy wyjeżdżają na weekend 15-17 ( w piatki pracują krócej)
3.0d godz.6-7 korki tworzą się w LUCKO i w tunelach.
4.Rozsądnie byłoby w tym czasie być poza tymi miejscami
W tym roku mam plan aby wyjechać wcześniej ( z południa polski) ok 11.00
- zmieścić się przed austiakami
-być przed całą wschodnią i zachodnią europą na przejściu Slo-Cro
- przejechać Tunele
-za tunelami kimonko
- a potem to już mine .....
zobaczymy co z tego wyjdzie

... dzięki za rzeczową analizę ... warto wziąć pod uwagę ...
... w ubiegłym roku jechaliśmy nocą z Cz/Pt w połowie sierpnia i faktycznie nie było korków na przejściach granicznych i przed tunelami ... złapał nas tylko przedpołudniem korek w Omisu na 1h (w g. 10-11) ...

... w tym roku jedziemy tak samo i mam nadzieję, że sytuacja się powtórzy (oczywiście poza Omisem ze względu na nowy odcinek autocesty).
pozdr.
Jacek
rentier
Globtroter
korek w Maribor

Nieprzeczytany postnapisał(a) rentier » 05.08.2007 20:35

Ponawiam pytanie do szanonych forumowiczów :D Czy ktoś ostatnio przejeźdzał przez Maribor?Jak wygląda sytuacja z tzw "korkami".Będe przejeżdzał przez to miasto w sobotę 18tego ok gdz. 10.00-11.00
Z góry dziękuję. :wink:
dePtak
Autostopowicz
Re: korek w Maribor

Nieprzeczytany postnapisał(a) dePtak » 05.08.2007 22:19

Przejechaliśmy właśnie trasę Poznań-Wiedeń-Graz-Maribor-Zagreb-Sestanowac-Makarska-Orebic w obie strony, jednym ciągiem. Wyjazd w piątek 20.07 około 20.00. Polska i Czechy sprawnie (po za sarną, która rozbiła samochód jadęcy przed przed Boboszowem). Granica CZ-A bez żadnej kolejki, Wiedeń 4-5 rano puściutki. Przed ranicą A-SLO już korek. Łącznie przejazd z granicy i przez Maribor w korku (plus wypadek w Mariborze, który zatrzymal ruch na prawie 30 minut) ok 2-3h! Dodatkowo ubarwiony wymiotami córki po frytkach w McD...
Dalej powoli, wjazd do CRO powolny ale płynny, na autostradzie stała 130km/h. Ok 20 km przed tunelem Sv Rok zaczęło się gesto i powlona jazda 40-60 km/h (poźniej okazało się, że policja cro formuje kolumny aut i pilotuje je powoli do tunelu). zakorkowało cię całkowicie ok 10 km przed tunelem. Tunel był "wahadłowy" - cały ruch szedł dwoma pasami w jednym kierunku. Starciliśmy tam łącznie ok 4 godzin. Dalej było już płynnie i w miare szybko. Cała trasa zajęła nam 30 godzin! Koszmar
Powrót - wyjazd w piątek (3.08)ok 14.00. Przed sv Rokiem (ok 19.00) 2 km korka, ok 40 minut czekania. Przed końcem autostrady w CRO długa kolejka do bramki płatniczej, później zakorkowan granica i wyluźniło się ok 10 km za granicą SLO. Maribor płynny (ok 1.00). Dalej luźno i swobodnie. Łączny czas powrotu 24h.
Konkluzje - jadąc do CRO trzeba unikać sobotnich poranków i godzin wczesno popołudniowych w SLO i w tunelach. Wyjazd do domu dzień wcześniej gwarantuje mniejszy ruch. Ciało po 30h w samochodzie pachnie w dziwny sposób. Frytki w McD Maribor powodują odruch wymiotny u 3latek
Sorki za przydługi post - temat świeży w głowie - nie życzę nikomu takiej zabawy
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 06.08.2007 08:58

Czy ktoś ostatnio nie jechał w weekend i może potwierdzić, że wtedy jest OK. Zamierzam wyjechać ze Śląska w niedzielę rano i dojechać do Zagrzebia.
jotbe
Autostopowicz
Re: korek w Maribor

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotbe » 08.08.2007 06:32

rentier napisał(a):Ponawiam pytanie do szanonych forumowiczów :D Czy ktoś ostatnio przejeźdzał przez Maribor?Jak wygląda sytuacja z tzw "korkami".Będe przejeżdzał przez to miasto w sobotę 18tego ok gdz. 10.00-11.00
Z góry dziękuję. :wink:

Jechaliśmy 20 lipca z Polski - Częstochowa, nocleg w Bratysławie, wieczorem zwiedzanie. Wyjazd 21 lipca rano 4.30 Austria pusta, szybko i sprawnie. Całą Słowenię mieliśmy straszne korki (trasa przez Maribor od Graz'u). Razem to było około 3 godzin jazdy 20/h. Upał był 40'C a auto bez klimy czyli katastrofa.
Moja rada: wybrać boczną ale pustą trasę przez Słowenię - wolniejsza, teren zabudowany, ale bez korków !!!
W Chorwacji do Zagrzebia korek. Prędkość ok. 60/h.
Dalej na autostradzie sprawnie i pusto. Za to przed tunelem Sv. Rok 13 km kolejki (3 godziny korka - dwustronny ruch wahadłowy), nadal +40'C, prędkość 0-20/h. Co bystrzejsi krajanie zaczęli uciekać z autostrady i wybierali objazdy, mam GPS'a i wiem, że tak trzeba było zrobić ! Ale byłem niepotrzebnie uparty i się pchałem. Nie róbcie tego, macie info o korku - uciekać z autostrady i omijajcie tunel. Od Sv. Rok'a do Sestanowaca - koniec autostrady - wszystko OK!
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 08.08.2007 13:48

Jak ja lubie tych , kierowców podróżujących przez Austrie i Słowenie.
Obserwuje te tematy od 3 lat i zaczynam sie strasznie śmiać.
Bo cały przejazd przez Węgry zajmuje 3 godz. I brak jakichkolwiek korków. No cóż my polacy nie potrafimy uczyc sie na własnych błędach. Może to i dobrze, bo droga przez Węgry spokojna, nawet trochę senna.
Specjalne pozdrowienia dla wszystkich autostradomaniaków.
Justy01
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Justy01 » 09.08.2007 09:34

Dokladnie popieream kolege wyzej, jezdzimy do Chorwacji rok w rok juz od 6 lat i nigdy nie trafilam na korek ktory by nam zabral wiecej czasu niz 10 min ..Raz tylko pojechalismy autostrada ale to byl raz i wiecej nie zamiarzam...taki tlok i stanie przy bramkach co chwila jest bezsennsu...Roszamy do Zivogosca 23 i chyba i tym razem wybiezemy stara trasa ..przynajmniej sa puste parkingi gdzi emoznna na chwile sie zdrzemnac ....bo na autostradzie zapchane a jak juz jest miejsce to ktos z boku jak nei krzyczy bo sie juz zbieraja to trzaskaj co chwila drzwiami i nici ze spania ;-))))
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 09.08.2007 10:58

Jak wyzej,ja od kilku lat wypoczywam w Chorwacji i tylko raz jechalem przez Austrie i Slowenie.Staram sie leciec na Bratyslawe i zachodnie Wegry,spokoj,cisza.W tym roku,dla odmiany jechalem przez Budapeszt,ktorego sie juz nie boje,bo mam juz nawigacje i przelecialem to miasto z "zamknietymi oczami".Ta trasa tez sie robi bardzo atrakcyjna od Budapesztu,praktycznie do samego Splitu lece autostrada.Male trzy przerwy na Wegrzech w okolicach Balatonu,ale mysle,ze w przyszlym roku juz bedzie OK.
ka.rad
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ka.rad » 15.08.2007 21:06

wyjeżdzamy już jutro 16.08 w godzinach wczesnowieczornych (ok. 16.00) spod Bielska Białej i jak tak czytam posty to ta trasa przez SK-HU-SLO jakoś coraz bardziej mnie przekonuje...
jeżdżę raczej przepisowo tylko czy aby ta "przyjazność" bratanków madziarskich nie jest zbyt przejaskrawiona?
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 16.08.2007 06:40

Fakt, jadąc przez Węgry niegdy nie natrafiłam na korki takie jak te w Chorwacji i Słowenii.
W tym roku jedziemy we wrześniu i zastanawiam się, którą opcję wybrać. Co do zasady wolę drogę przez Słowenię bo poprostu lepiej ją znam ale ewentualne korki odstraszają....
adriada
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) adriada » 16.08.2007 06:47

Jechalismy w poniedzialek przez Austrie i Slowenie i nie bylo ani jednego korka, nawet 10-minutowego :) Ale kiedy wracalismy w sobote... koszmar. Konkluzja: nigdy nie jechac w weekend :)
sufka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sufka » 16.08.2007 21:43

Jezeli chcemy wyjechac w niedziele 2 wrzesnia nad ranem ta trasa i wrocic chyba w czwartek czy srode okolo 18 wrzesnia to mamy szanse na duzy korek?

A jak to wyglada finansowo, drozej wychodzi przez slowacje i wegry?
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Uwaga na drogę przez Maribor!!! - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone