Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa Radom - Hvar

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 12.05.2013 23:16

Skalite-Svrcinovec - ten kawałek lubię - taka prawdziwa Słowacja.
Poza tym - Pszczyna - Zwardoń "robię" po wyjeździe z McDonalda raczej w nocy - więc jest luźno
Marcyk27
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcyk27 » 13.05.2013 11:18

Witam. Z 26 na 27 czerwca jade do Breli z okolic Oświęcimia. Jedziemy na dwa samochody. Każdy z dwójka dzieciakłów 5-6 lat.Jaką trasą radzicie jechać bo zdania jak czytam to podzielone są.Mysle nad trasa przez Czechy i Austria z ominięciem autostrady na Słoweni.Wy jazd planujemy o 20 w środę by być w czwartek rano tam. Jaki realny czas tej trasy jest i którą najszybciej. Dzięki
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 13.05.2013 11:51

Marcyk27 napisał(a):Witam. Z 26 na 27 czerwca jade do Breli z okolic Oświęcimia. Jedziemy na dwa samochody. Każdy z dwójka dzieciakłów 5-6 lat.Jaką trasą radzicie jechać bo zdania jak czytam to podzielone są.Mysle nad trasa przez Czechy i Austria z ominięciem autostrady na Słoweni.Wy jazd planujemy o 20 w środę by być w czwartek rano tam. Jaki realny czas tej trasy jest i którą najszybciej. Dzięki

Na czas przejazdu składa się wiele czynników, ile postojów, jaki ruch na trasie itp. Mi z Raciborza trasa Cz/A/Slo (z ominięciem autostrady) w okolice Trogiru zajmowała 11 do 12 godzin. Też jeździłem w nocy, postoje (przeważnie trzy) tylko na uzupełnienie / oddanie płynów :wink: , tankowanie i zakup winiet.
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 13.05.2013 12:03

Tak się tylko czytając zastanowiłam jaki sens ma pytanie: jaki jest realny czas podróży, pokonania trasy.
No bo co to znaczy realny. Dla mnie realny to np. 20 godzin, a dla kolegi 16. Bo kolega ma:
a) lepsze auto
b) robi mniej przystanków
itp itd
Nawet ja jedną i tą samą trasę robię w czasie od 18 do 26 godzin. Bo jak utknę w korku na słoweńskiej autostradzie na ten przykład do kicha - stoję, a czas leci.
Tego się chyba tak realnie i jednoznacznie zarazem określić nie da.

Co do drogi. Ja tam się nie wypowiadam, od lat zawsze jedna i ta sama, przez Czechy. I prawdę mówiąc nawet nie kojarzę w którym miejscu jadę po tych płytach bo w ogóle nie ma to dla mnie znaczenia :D
Marcyk27
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcyk27 » 13.05.2013 12:37

No tak realny czas to 12 godzin jak korków brak. No 26 godzin to sobie raczej nie wyobrażam bo bym sie złamał i bał drogi powrotnej :)
Ale korek na granicy nie zależy od pory dnia jak i od dnia tygodnia? No nie wspominając czy to sezon czy jeszcze nie.
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 13.05.2013 13:13

Pewnie, że najłatwiej trafić na korek w środku sezonu i w sobotę. Soboty to chyba dni największego ryzyka. Ale stałam już w korku przez wypadek jaki wydarzył się na autostradzie, a tu już chyba sobie nikt dnia i godziny nie wybiera.

Zdarzyło mi się spędzić w trasie 26 godzin. Tyle, że ja mam 1700 km do przejechania. Ale to z krótkim noclegiem po drodze :D
lillylive
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lillylive » 13.05.2013 18:25

Witam.Za pierwszym razem jechałam trasa nr 1 za drugim trasa nr2,dla nas lepsza nr2.Za 4tyg też na Hvar do Vrboskiej ,trasa nr 2,prom ze Splitu,rozważam jeszcze rowery na dachu:) noclegi zaklepane:)odliczam:)
suprnowa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) suprnowa » 26.05.2013 12:42

A może ktoś jechał taka droga jak trasa nr 3 przez BiH?Jakie są koszta autostrad,i jak wyglada przejazd przez BiH bo trochę nie mam dobrych myśli o tym kraju..Trasa krótsza o 200 km niż przejazd standartowy.Tylko jak czasowo...
Załączniki:
image.jpg
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 26.05.2013 12:47

Świetna trasa. Z tego co widzę to trasa przez Osijek, ja bym pojechał w tym przypadku przez Bosanski Šamac a nie przez Gradiškę, bo tak chyba pokazuje trasa. Piękna droga. Jakbym miał jechać przez Gradiške to pojechałbym przez Viroviticę.
BraveSirRobin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 28.05.2013 19:41

Bocian napisał(a):Świetna trasa. Z tego co widzę to trasa przez Osijek, ja bym pojechał w tym przypadku przez Bosanski Šamac a nie przez Gradiškę, bo tak chyba pokazuje trasa. Piękna droga. Jakbym miał jechać przez Gradiške to pojechałbym przez Viroviticę.

Witam. Ja w tym roku planuję właśnie trasę przez Banja Luca, Jajce. W czym trasa przez Zenicę i Sarajewo jest lepsza? Pozdrawiam
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 28.05.2013 19:59

BraveSirRobin napisał(a):
Bocian napisał(a):Świetna trasa. Z tego co widzę to trasa przez Osijek, ja bym pojechał w tym przypadku przez Bosanski Šamac a nie przez Gradiškę, bo tak chyba pokazuje trasa. Piękna droga. Jakbym miał jechać przez Gradiške to pojechałbym przez Viroviticę.

Witam. Ja w tym roku planuję właśnie trasę przez Banja Luca, Jajce. W czym trasa przez Zenicę i Sarajewo jest lepsza? Pozdrawiam

Nie twierdziłem, że jest lepsza. Trasa przez Jajce jest piękna, to dolina Vrbasu. Wg mnie wszystko zależy którędy wjeżdżamy do BiH.
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 28.05.2013 20:20

No wiec jade trasa nr 2, tylko zaszla zmiana - nie 04 lipca a 01 sierpnia. Zjade chyba w Sestanovac do Drvenika.
suprnowa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) suprnowa » 30.05.2013 10:15

Prosilbym o informacje jak ominąć winietki w Słowacji jadąc od Hyze ,ile płaci sie na Węgrzech oraz w Chorwacji jadąc trasa prżez Sarajevo.
Ciekawi mnie ile zaoszczędzi sie na winietkach i jak to wychodzi czasowo bo trasa jest krótsza normalnej przez Austrie i Slowenie o ok 150km.
Z moich wyliczeń wychodzi na to ze Trasa przez Czechy-Austria,Slowenia(tu omijam) i Chorwacja w dwie strony kosztuje ok 400zl plus paliwo i prom Split-Hvar
Ciekawe jak przez BiH.
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 30.05.2013 18:58

PavveL
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) PavveL » 30.05.2013 20:55

Od lipca Chorwacja ma być w UE, więc kolejki na granicy HR-SLO powinny się drastycznie zmniejszyć. Czy może Chorwacja od razu wchodzi do strefy Schengen i kontroli granicznej w ogóle nie będzie?

Ostatnio do Cro jechałem drogą 86 przez Węgry. O ile krócej przejadę przez CZ-A-SLO?

Też jadę na Hvar (do Ivan Dolac), w sierpniu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone