napisał(a) tranquilo » 09.03.2018 21:40
Gofer83 napisał(a):Ta przez Czechy nie wymaga winiety, wg mnie lepiej. Bo ta opcja co była przedstawiana wcześniej żeby jechać na Brno i potem wpadać do Słowacji i przez Bratysławę, też ciekawa tyle ze w Słowacji robimy jakieś 80km wtedy a winieta potrzebna. No i jedziemy przez CZ, SK i H i wszędzie trzeba winiety. Jak z południa PL to chyba lepiej przez SK i H tylko.
Patrzysz wg siebie, szukając np. opcji najtańszej.
Ja w tamtym roku jechałem na Żywiec, Zwardoń, Cadce i Żyline. I bardzo mnie ten odcinek denerwował, zajął dosyć dużo czasu w stosunku do pokonanych kilometrów i był bardzo męczący praktycznie zaraz na starcie trasy.
A wybierając trasę przez "Brno" Bratysławę i dalej na Węgry, praktycznie cały czas jadę autostradą. Od razu od startu pokonuję szybko kolejne kilometry.
Racja, że w tym przypadku trzeba zapłacić za kolejną winietę, ale bardzo chętnie zapłacę te 70 zł, żeby tylko nie jechać znowu przez Cadce. Jak dla mnie zdecydowanie lepsza jest trasa A1 na Czechy, przez Brno i na Bratysławę.
Dla porównania, żeby pokonać 50km odcinek autostrady A4 z Mysłowic do Krakowa tam i z powrotem, trzeba zapłacić 40zł. Tym chętniej dam za winietę która przyśpieszy u umili mi podróż na urlop:)