Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Teneryfa, La Gomera i delfiny

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 05.06.2025 06:48

Pamiętam Loro Park. Na nas zrobił bardzo pozytywne wrażenie :proszedzieki:
My z Puerto de La Cruz jechaliśmy takim darmowym "pociągiem" traktorowym ;) Niby jest tylko dla osób jadących do Loro i z powrotem ale ludzie nim jeżdżą np, na plaże w tych okolicach :chytry: :oops:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 05.06.2025 07:46

megidh napisał(a):Loro Park powstał w grudniu 1972 roku na powierzchni 13000 m2. Na początku przebywały w nim tylko papugi. Jednak od tamtego czasu bardzo się zmienił. Obecnie znajduje się w nim sporo zwierząt i ptaków. Ale tym, co najbardziej interesuje ludzi, są pokazy orek i delfinów. Są jednak tacy, którzy mocno sprzeciwiają się tym pokazom. Temat jest bardzo kontrowersyjny. (...)A już pokazy, które są tam organizowane, są nikczemne. (...)Zwierzęta uczestniczące w tych pokazach są zestresowane.
Ja jestem z tych na NIE. O ile byłoby to typowe zoo (ochrona zagrożonych gatunków) to nie mam nic przeciwko, ale jeśli są tam w małej przestrzeni organizowane pod publikę pokazy orek i delfinów, które potrzebują dużej przestrzeni do życia to bojkotuję takie miejsca. Może kiedyś się w takim miejscu pojawię, ale tylko z wnukami (dla wnuków robi się więcej niż dla dzieci :oczko: , ale do tego czasu jeszcze daleka droga... Może za x lat nie będzie takiego dylematu, bo młodzi będę bardziej świadomi...

megidh napisał(a):Warto obejrzeć ten film (link do filmu "Blackfish"), aby zgłębić problem wykorzystywania orek.
Nie kojarzę czy ten film oglądałam, ale inne o podobnej tematyce już tak oraz te pokazujące wspaniałość i inteligencję tych zwierząt żyjących na wolności jeszcze mocniej mnie utwierdziły w przekonaniu, że takie pokazy powinny był zakazane i ja nie będę uczestniczyła w tych barbarzyńskich pokazach....
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 05.06.2025 18:54

Bardzo się cieszę, że Cię zmobilizowałam i kontynuujesz :tak: . Nie planuję odwiedzać Loro Parku, gdyż raz byłam na pokazie delfinków, z małymi wówczas dziećmi i podobnie jak Beata, jeśli pojadę kolejny raz to z wnukami (jak będę miała :mg: ).
Temat uatrakcyjniania sobie, przez człowieka, monotonii życia z wykorzystaniem zwierząt, to temat rzeka i jestem przeważnie na nie. Nie należę jednak do osób, które biednego pajączka lub innego wielonoga, łapią w pudełeczko i wynoszą na zewnątrz :oops: . Cóż, dzieciństwo moje przypadło na okres, kiedy dzieci widziały skąd bierze się kura na rosół i pomagały przy skubaniu. Póki nie wiemy co się dzieje za kulisami, nie zdajemy sobie sprawy, to nie boli, ale niewiedza nie jest usprawiedliwieniem, dlatego dobrze, że są filmy i publikacje uwrażliwiające na krzywdę zwierząt.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 05.06.2025 19:24

majkik75 napisał(a):Pamiętam Loro Park. Na nas zrobił bardzo pozytywne wrażenie :proszedzieki:
Bo sam park jest bardzo fajny.
majkik75 napisał(a):My z Puerto de La Cruz jechaliśmy takim darmowym "pociągiem" traktorowym ;) Niby jest tylko dla osób jadących do Loro i z powrotem ale ludzie nim jeżdżą np, na plaże w tych okolicach :chytry: :oops:
Widzieliśmy te "pociągi". Już przejazd tymi pojazdami ulicami Puerto de la Cruz jest atrakcją, szczególnie dla dzieci.

piekara114 napisał(a): Ja jestem z tych na NIE.
wiola2012 napisał(a):Temat uatrakcyjniania sobie, przez człowieka, monotonii życia z wykorzystaniem zwierząt, to temat rzeka i jestem przeważnie na nie.
Też nie popieram organizowania tych pokazów, ale pomimo tego poszliśmy je obejrzeć.

wiola2012 napisał(a):Nie planuję odwiedzać Loro Parku, gdyż raz byłam na pokazie delfinków, z małymi wówczas dziećmi i podobnie jak Beata, jeśli pojadę kolejny raz to z wnukami (jak będę miała :mg: ).
Ja nigdy na takich pokazach nie byłam. To był pierwszy i zarazem ostatni raz, bo nigdy więcej nie zamierzam w nich uczestniczyć.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 05.06.2025 19:36

wiola2012 napisał(a):Nie należę jednak do osób, które biednego pajączka lub innego wielonoga, łapią w pudełeczko i wynoszą na zewnątrz :oops: . .
Ja tak samo .. choć nam w pracy koleżanki, które okna otwierają i wyganiają much, a pająki wynoszą na papierze na zewnątrz.... Dla mnie pająk a delfin to jednak inne zwierzę.... A przy okazji inteligencji zwierząt polecam świetny film Czego nauczyła mnie ośmiornica
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 05.06.2025 19:52

Flagi Wysp Kanaryjskich i Teneryfy.jpg

Po odebraniu mapki szliśmy ścieżką, przy której mogliśmy zobaczyć duże klatki z ptakami.

20241114_111027.jpg

20241114_111032.jpg

Ścieżka ta doprowadziła nas do goryli.

20241114_111039.jpg

Goryle mają wydzielony fajny zakątek, do którego można zajrzeć przez szybę. We wrześniu 1993 roku odwiedził to miejsce Michael Jackson, o czym informuje wywieszony obok szyby plakat.

20241114_111526.jpg

DSC00970.jpg

DSC00962.jpg

DSC00966.jpg

DSC00973.jpg

DSC00974.jpg

DSC00976.jpg

Do goryli można zajrzeć także z innego miejsca kawałek dalej. Nie ma tam szyby, ale goryle widać ze sporego oddalenia.

20241114_111103.jpg

DSC00990.jpg

DSC00992.jpg

DSC00995.jpg

Na przeciwko goryli znajduje się spory, bardzo zielony teren, na którym rosną palmy. Fantastycznie to wygląda.

20241114_111152.jpg

20241114_111159.jpg

DSC00981.jpg

DSC00987.jpg

DSC00988.jpg
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 05.06.2025 19:55

piekara114 napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Nie należę jednak do osób, które biednego pajączka lub innego wielonoga, łapią w pudełeczko i wynoszą na zewnątrz :oops: . .
Ja tak samo .. choć nam w pracy koleżanki, które okna otwierają i wyganiają much, a pająki wynoszą na papierze na zewnątrz.... Dla mnie pająk a delfin to jednak inne zwierzę....

Ja pająki też wynoszę, ale to z uwagi na przesądy :lol:

piekara114 napisał(a):A przy okazji inteligencji zwierząt polecam świetny film Czego nauczyła mnie ośmiornica

Oglądałam, świetny film.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 05.06.2025 20:25

Na terenie parku znajdują się świetne oznaczenia kierunków, więc bez problemu można wszędzie trafić.

DSC00997.jpg

DSC00999.jpg

Następnie udaliśmy się do pawilonu z pingwinami,

DSC01005.jpg

do którego wjeżdża się ruchomym chodnikiem.

DSC01003.jpg

Pingwiny mają tutaj super warunki.

DSC01006.jpg

DSC01007.jpg

DSC01013.jpg

Myślałam, że pingwiny już obejrzeliśmy, ale się myliłam. Weszliśmy bowiem do wielkiego pomieszczenia, w którym znajduje się spore akwarium, w którym pingwiny mają warunki, jak w ich środowisku naturalnym. Wokół tego akwarium znajduje się kolejny ruchomy chodnik, który przesuwa się bardzo powoli, dzięki czemu można dokładnie obejrzeć to, co dzieje się w akwarium. A dzieje się sporo.

DSC01015.jpg

DSC01018.jpg

DSC01021.jpg

DSC01022.jpg

DSC01024.jpg

Zdjęcia nie oddają tego, co wyprawiają te pingwiny. Niby są niezdarne, chodzą kołysząc się z nogi na ngę, ale gdy wskoczą do wody, to stają się bardzo energiczne. Pływają bardzo szybko, wykonują niezłe figury akrobatyczne. Fajnie się to ogląda.
W akwarium pod wodą widzieliśmy też pracownika parku, który czyścił skały. Pingwiny go znają, więc jego obecność nie by la dla nich żadnym problemem.
Zresztą nie ma co opowiadać. Zobaczcie to na filmiku.

megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 05.06.2025 20:34

Wychodząc z pawilonu z pingwinami musimy zejść w dół po schodach ciągnących się wokół olbrzymiej szklanej tuby wypełnionej wodą, w której pływają ryby. Jest to bardzo widowiskowy spektakl, od którego nie można oderwać wzroku.

DSC01045.jpg

DSC01046.jpg

DSC01048.jpg

majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 05.06.2025 20:58

Goryle widzę ciągle w apatii :oczy: U nas było identycznie, też siedział tyłem i nic się nie ruszał w sumie :nie:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 06.06.2025 13:35

piekara114 napisał(a):A przy okazji inteligencji zwierząt polecam świetny film Czego nauczyła mnie ośmiornica

Chętnie obejrzę, podobno jest na Netfliksie
megidh napisał(a):Wychodząc z pawilonu z pingwinami musimy zejść w dół po schodach ciągnących się wokół olbrzymiej szklanej tuby wypełnionej wodą, w której pływają ryby. Jest to bardzo widowiskowy spektakl, od którego nie można oderwać wzroku.

:hearts: Pięknie. Dobrze, że wstawiłaś link do filmiku, zdjęcie, chociaż świetne, nie oddaje wszystkiego.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 10.06.2025 20:28

majkik75 napisał(a):Goryle widzę ciągle w apatii :oczy: U nas było identycznie, też siedział tyłem i nic się nie ruszał w sumie :nie:
To są skutki niewoli :(.

wiola2012 napisał(a):

Chętnie obejrzę, podobno jest na
Jeszcze jest, więc oglądaj.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 10.06.2025 20:42

Kolejnym miejscem, do którego trafiliśmy, był basen, w którym odbywają się pokazy orek.
Usiedliśmy na trybunach i oczekując na rozpoczęcie pokazu rozglądaliśmy się po tym miejscu.

DSC01055.jpg

DSC01056.jpg

DSC01058.jpg

Osoby siedzące w rzędach krzeseł znajdujących się najbliżej basenu, są narażone na zmoczenie wodą. Ostrzegają o tym stosowne napisy. My nie chcieliśmy być zmoczeni, więc siedliśmy w rzędzie znajdującym się dalej od basenu.
Ale sporo ludzi siadało w rzędach przy basenie. Niektórzy się rozbierali a inni zakładali na siebie płaszcze przeciwdeszczowe. Takie płaszcze można kupić w cenie 3 euro.

DSC01062.jpg

DSC01064.jpg

DSC01069.jpg

Po kilkunastu minutach oczekiwania pokaz się rozpoczął i wstyd się przyznać, ale podobał nam się występ orek.
Ale więcej na taki pokaz nie pójdę. To był pierwszy i ostatni raz. Bardzo mi żal tych zwierząt i chciałabym, żeby te pokazy zostały zakazane.

piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 13.06.2025 07:41

megidh napisał(a):
majkik75 napisał(a):Goryle widzę ciągle w apatii :oczy: U nas było identycznie, też siedział tyłem i nic się nie ruszał w sumie :nie:
To są skutki niewoli :(.

:plusone:

megidh napisał(a):(...)i wstyd się przyznać, ale podobał nam się występ orek.
Nie dziwię się, że się podobał... ale....

megidh napisał(a):Ale więcej na taki pokaz nie pójdę. To był pierwszy i ostatni raz. Bardzo mi żal tych zwierząt i chciałabym, żeby te pokazy zostały zakazane.
:plusone:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 14.06.2025 13:08

Nie do końca Was rozumiem , Dziewczyny , co z rybkami w akwarium , co z fretkami , chomikami i szczurkami , kolorowymi i pięknie śpiewającymi ptakami w klatkach , wężami w terrariach , kotkami i pieskami oraz innymi zwierzątkami żyjącymi w naszych domach :?: :idea:

Pozdrawiam
Piotr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hiszpania - España

Teneryfa, La Gomera i delfiny - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone