My z Puerto de La Cruz jechaliśmy takim darmowym "pociągiem" traktorowym
.png)
Ja jestem z tych na NIE. O ile byłoby to typowe zoo (ochrona zagrożonych gatunków) to nie mam nic przeciwko, ale jeśli są tam w małej przestrzeni organizowane pod publikę pokazy orek i delfinów, które potrzebują dużej przestrzeni do życia to bojkotuję takie miejsca. Może kiedyś się w takim miejscu pojawię, ale tylko z wnukami (dla wnuków robi się więcej niż dla dziecimegidh napisał(a):Loro Park powstał w grudniu 1972 roku na powierzchni 13000 m2. Na początku przebywały w nim tylko papugi. Jednak od tamtego czasu bardzo się zmienił. Obecnie znajduje się w nim sporo zwierząt i ptaków. Ale tym, co najbardziej interesuje ludzi, są pokazy orek i delfinów. Są jednak tacy, którzy mocno sprzeciwiają się tym pokazom. Temat jest bardzo kontrowersyjny. (...)A już pokazy, które są tam organizowane, są nikczemne. (...)Zwierzęta uczestniczące w tych pokazach są zestresowane.
, ale do tego czasu jeszcze daleka droga... Może za x lat nie będzie takiego dylematu, bo młodzi będę bardziej świadomi...Nie kojarzę czy ten film oglądałam, ale inne o podobnej tematyce już tak oraz te pokazujące wspaniałość i inteligencję tych zwierząt żyjących na wolności jeszcze mocniej mnie utwierdziły w przekonaniu, że takie pokazy powinny był zakazane i ja nie będę uczestniczyła w tych barbarzyńskich pokazach....megidh napisał(a):Warto obejrzeć ten film (link do filmu "Blackfish"), aby zgłębić problem wykorzystywania orek.
.png)
. Nie planuję odwiedzać Loro Parku, gdyż raz byłam na pokazie delfinków, z małymi wówczas dziećmi i podobnie jak Beata, jeśli pojadę kolejny raz to z wnukami (jak będę miała .png)
Bo sam park jest bardzo fajny.majkik75 napisał(a):Pamiętam Loro Park. Na nas zrobił bardzo pozytywne wrażenie![]()
Widzieliśmy te "pociągi". Już przejazd tymi pojazdami ulicami Puerto de la Cruz jest atrakcją, szczególnie dla dzieci.majkik75 napisał(a):My z Puerto de La Cruz jechaliśmy takim darmowym "pociągiem" traktorowymNiby jest tylko dla osób jadących do Loro i z powrotem ale ludzie nim jeżdżą np, na plaże w tych okolicach
![]()
piekara114 napisał(a): Ja jestem z tych na NIE.
Też nie popieram organizowania tych pokazów, ale pomimo tego poszliśmy je obejrzeć.wiola2012 napisał(a):Temat uatrakcyjniania sobie, przez człowieka, monotonii życia z wykorzystaniem zwierząt, to temat rzeka i jestem przeważnie na nie.
Ja nigdy na takich pokazach nie byłam. To był pierwszy i zarazem ostatni raz, bo nigdy więcej nie zamierzam w nich uczestniczyć.wiola2012 napisał(a):Nie planuję odwiedzać Loro Parku, gdyż raz byłam na pokazie delfinków, z małymi wówczas dziećmi i podobnie jak Beata, jeśli pojadę kolejny raz to z wnukami (jak będę miała).
.png)
Ja tak samo .. choć nam w pracy koleżanki, które okna otwierają i wyganiają much, a pająki wynoszą na papierze na zewnątrz.... Dla mnie pająk a delfin to jednak inne zwierzę.... A przy okazji inteligencji zwierząt polecam świetny film Czego nauczyła mnie ośmiornicawiola2012 napisał(a):Nie należę jednak do osób, które biednego pajączka lub innego wielonoga, łapią w pudełeczko i wynoszą na zewnątrz. .
.png)
.png)
piekara114 napisał(a):Ja tak samo .. choć nam w pracy koleżanki, które okna otwierają i wyganiają much, a pająki wynoszą na papierze na zewnątrz.... Dla mnie pająk a delfin to jednak inne zwierzę....wiola2012 napisał(a):Nie należę jednak do osób, które biednego pajączka lub innego wielonoga, łapią w pudełeczko i wynoszą na zewnątrz. .
piekara114 napisał(a):A przy okazji inteligencji zwierząt polecam świetny film Czego nauczyła mnie ośmiornica
.png)
.png)
piekara114 napisał(a):A przy okazji inteligencji zwierząt polecam świetny film Czego nauczyła mnie ośmiornica
megidh napisał(a):Wychodząc z pawilonu z pingwinami musimy zejść w dół po schodach ciągnących się wokół olbrzymiej szklanej tuby wypełnionej wodą, w której pływają ryby. Jest to bardzo widowiskowy spektakl, od którego nie można oderwać wzroku.
.png)
To są skutki niewolimajkik75 napisał(a):Goryle widzę ciągle w apatiiU nas było identycznie, też siedział tyłem i nic się nie ruszał w sumie
Jeszcze jest, więc oglądaj.wiola2012 napisał(a):piekara114 napisał(a):A przy okazji inteligencji zwierząt polecam świetny film Czego nauczyła mnie ośmiornica
Chętnie obejrzę, podobno jest na
.png)
.png)
megidh napisał(a):To są skutki niewolimajkik75 napisał(a):Goryle widzę ciągle w apatiiU nas było identycznie, też siedział tyłem i nic się nie ruszał w sumie
.
Nie dziwię się, że się podobał... ale....megidh napisał(a):(...)i wstyd się przyznać, ale podobał nam się występ orek.
megidh napisał(a):Ale więcej na taki pokaz nie pójdę. To był pierwszy i ostatni raz. Bardzo mi żal tych zwierząt i chciałabym, żeby te pokazy zostały zakazane.
.png)