Re: Soczi 2014/ Kraków 2022?
napisał(a) kaszubskiexpress » 19.02.2014 11:14
Kiepura napisał(a):Jak już jesteśmy przy funduszach europejskich.
Lata 2007-2013.
Dotacje do transportu (wyjąłem zakup wagonów dla PKP) czyli to co Kowalskiego najbardziej interesuje.
Miasto Gdańsk : prawie 6 miliardów dotacji.
Miasto Wrocław : 5 miliardów.
Miasto Kraków : 760 milionów.
Jezu Kiepura jak będziesz chciał udowodnić, że coś śmierdzi, to postawisz klocka na trawniku.
Gdańsk 6 mld = efekt argumentu !!!!
A może należy napisać, że to koszt między innymi modernizacji trasy Warszawa-Gdynia, wiem, że nie zabrzmi tak jakbyś chciał.
Chcesz się licytować ? Mam napisać, że jakieś urojone lobby przez lata nie pozwalało budować A1 z Gdańska na płd, bo ważniejsza był autostrada z Krakowa do Katowic, możemy tak bardzo długo.
Kiepura napisał(a):Naprawdę stań ponad "to".
Bajdyłej jak tam budowa tunelu. Coś ponad miliard chyba na to poleciało.
Tak ok miliarda i prawie połowa jest finansowana z budżetu samorządu gdańskiego, reszta to unijne dofinansowanie, to samo dotyczy zalinkowanych poniżej inwestycji, takich jak drogi rowerowe, torowiska tramwajowe, nowe tramwaje itd więc nie powinno Cię boleć.
Kiepura napisał(a):Tylko proszę nie pisz mi, że składaliście fajne dobrze umotywowane projekty, bo zajadów dostanę.
To leć po coś na te zajady.
Ranking, który obejmuje dotacje zdobyte w latach 2007-2012, opublikował specjalizujący się w sprawach samorządu miesięcznik "Forum Samorządowe".
Okazało się, że triumfuje w nim Gdańsk. Wartość wszystkich unijnych dotacji w przeliczeniu na mieszkańca przekroczyła tu 20 tys. zł (w liczbach bezwzględnych to ok. 9 mld zł). Prezydent Gdańska Paweł Adamowicz ma powody do dumy. Chwali się m.in. przebudową dróg, budową Europejskiego Centrum Solidarności, nowych linii tramwajowych i kupnem nowych autobusów. Miasto wybudowało też wiele kilometrów nowych tras rowerowych.
Kiepura napisał(a):Wiadomo jak to się odbywa.
Tradycyjnie na końcu tekst o tym, ze u nas tylko afery, przekręty itd
Ręce opadają.