Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Soczi 2014/Pjongczang 2018/Pekin 2022

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
anakin
Legenda_mistrz LM
Re: Soczi 2014/ Kraków 2022?

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 17.02.2014 21:53

wtorek, 18 lutego

8:00 - narciarstwo alpejskie, slalom gigant - Karolina Chrapek, Martyna Gąsienica-Daniel
10:30 - short track, 1000 m, kwalifikacje - Patrycja Maliszewska
10:30 - kombinacja norweska, skoki narciarskie na skoczni K125 - Adam Cieślar
11:00 - narciarstwo alpejskie, slalom gigant - Karolina Chrapek, Martyna Gąsienica-Daniel
13:00 - kombinacja norweska, bieg na 10 km - Adam Cieślar
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 17.02.2014 21:57

anakin napisał(a):Mnie osobiście bardzo cieszy "tylko" srebro Austriaków. :mrgreen:
Może wreszcie to im usiadomi, że w Soczi byli po prostu słabi.
Choć, może i wiatr był zły, sędziowie się mylili na ich niekorzyść...któż to wie? :mrgreen:

ale było im łyso jak się Niemcy cieszyli, szybko się wycofali z pola widzenia kamer...
za dużo pewności siebie i przyzwyczajenia do wygrywania, szczególnie Pan Schlieri...
swoje już wygrali, teraz czas przyszedł na innych i trzeba to umieć uszanować
Ostatnio edytowano 17.02.2014 21:58 przez te kiero, łącznie edytowano 1 raz
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 17.02.2014 21:57

Klasyfikacja medalowa po 10. dniu:
Rosja, USA - 18
Holandia - 17
Kanada, Norwegia - 15
tabela
przemo99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemo99 » 17.02.2014 22:03

Janusz Bajcer napisał(a):
przemo99 napisał(a):Niestety taki jest sport już 2 medale mieliśmy dzięki szczęściu teraz szczęście dało medal Japońcom - zasłużyli, wszyscy równo skakali.

W indywidualnych konkursach Kamil był najlepszy :idea: :idea:

Kamil był najlepszy ale nawet najlepszemu musi pomóc szczęście jak w drugim konkursie, 1,3pkt - minimalna korekta wiatru i było by srebro.
Niestety w skokach nie zawsze wygrywa najlepszy, nam się udało :mrgreen:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 17.02.2014 22:07

przemo99 napisał(a):Kamil był najlepszy ale nawet najlepszemu musi pomóc szczęście jak w drugim konkursie, 1,3pkt - minimalna korekta wiatru i było by srebro.

W Austrii mieszkasz?
Czy w Holandii? :mrgreen:
przemo99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemo99 » 17.02.2014 22:11

W Polsce:) Nawet mu bardzo kibicuje, ale miał chłopak farta. Nawet sam powiedział że spieprzył drugi skok. ALE ZWYCIĘZCÓW SIĘ NIE SĄDZI więc może zakończmy:)

A i żeby była jasność jestem POLAKIEM nie śląskiem :mrgreen:

liczycie jeszcze na jakiś medal? bo jak narazie jesteśmy przed Austriakami błachahchhchcha
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 17.02.2014 22:18

Oczywiście żal, że medalu brak. Ale nie ma co narzekać, wynik dobry a ogólny obraz występów naszych skoczków na duży plus.

A teraz krótko i chronologicznie ad vocem o IO 2022 r.

anakin napisał(a):Rozumiem Twój optymizm, ale go niestety w tej kwestii nie podzielam.
Nie chcę "rozpisywać" tutaj zakopianki na odcinki do zmodernizowania, ale wiesz doskonale, że to co napisałeś to tylko kropla w całym wiadrze potrzeb związanych z tą drogą.

Głównym problemem będzie odcinek Nowy Targ - Zakopane. Ale i tu trwają prace przygotowawcze do modernizacji. A poza tym tam nie będzie mszy papieskiej tylko trzy konkursy skoków, biathlon i biegi. Łykamy teraz PŚ w skokach to IO też łykniemy.

arkona napisał(a):Tak gorąco wierzysz, że 800 mln wystarczy? To mogę się z Tobą założyć o wszystko co chcesz, że 800 mln ulegnie zwielokrotnieniu. Stadion Narodowy w Warszawie miał kosztować 600 mln na początku, a na ilu się skończyło każdy wie. Ale co tam Warszawa jesteś z Krakowa to dobrze wiesz ile miała kosztować modernizacja stadionu miejskiego, a ile finalnie kosztował? Zgaduję, że wioska olimpijska będzie zbudowana po kosztach, jakieś pole namiotowe czy coś w tym stylu, bo nijak nie mogę znależć tej pozycji w kosztach o których piszesz. Norwegowie w Oslo 2022 chcą zrobić tanie Igrzyska za 4,5 mld euro, a Ty bajki piszesz o 800 mln złotych. Norwegowie już dziś mają o wiele lepszą infrastrukturę, a jednak już dziś mówią o kosztach ponad dwudziestokrotnie wyższych niż Ty. Następnie nic nie wspominasz ile będzie kosztować organizacja samych igrzysk, jaki ma być budżet i jaki będzie zysk z całej imprezy. Dobrze wiemy, że żadnego zysku nie będzie. Będzie podobnie jak w przypadku Euro 2012 wszystkie zyski zgarnie Miedzynarodowy Komitet Olimpijski, a koszty poniesie organizator. Może warto sprawdzić jak na organizacji ZIO wyszły miasta, które je organizowały, ile stracilo Vancuover, Turyn. I ostatnia kwestia, kto będzie utrzymywał tą całą infrastrukturę po Igrzyskach, bo to, że będzie trzeba do tego dokładać to jest sprawą oczywistą.

Oczywiście, ze wydatki na obiekty sportowe się zwiększą. Nie jestem naiwny. Tyle tylko, że to ma się nijak do miliardów o których mówią przeciwnicy.

Co do reszty. Czytanie ze zrozumieniem się kłania. Pisałem o wydatkach na dodatkowe obiekty sportowe (co wytłuściłem, żeby nie było wątpliwości) a nie kosztach organizacji całej olimpiady.

Pewnie, że trzeba zbudować wioskę olimpijską. Będzie kosztować. Wyburzą ją ? Mieszkania w świetnej lokalizacji w centrum Krakowa pójdą jak świeże bułeczki.

jara napisał(a):
jara napisał(a):Wszystko ok, ale co ze smogiem, przed którym, jak czytałem, już w Zakopanem powinni ostrzegać. Nie mówiąc o Krakowie.

Mogę prosić o opinie na ten temat, zanim wydacie wszystkie pieniądze na infrastrukturę.

Dużo by pisać by odwrócić różne krążące mity.
Powiem tak, Kraków ma obok Warszawy najdłuższą średnią życia w Polsce (wśród dużych miast).
Zapraszamy wszystkich :D

kaszubskiexpress napisał(a):
Kiepura napisał(a):Rozumiem, w mediach królują bajki o setkach miliardów lansowane przez przeciwników, ale...

Kiepura napisał(a):Obiekty infrastruktury, zresztą nieporównanie mniejsze niż przed Euro, (Zakopianka, kolej do do Zakopanego itd.) i tak powstaną więc liczenie ich w kosztach jest problematyczne jak dla mnie.

Niech pomyślę. Nie Ty podczas dyskusji o kosztach EURO 2012, którego byłeś zaciekłym przeciwnikiem, do kosztów organizacji wliczałeś budowę dróg, koszenie trawy, serwis ToiToi-ów itd. 8O

No nie poznaję kolegi.

Raczej nie wliczałem toi toi. :lol: Natomiast byłem zdecydowanym przeciwnikiem Euro, co zresztą tutaj już przypomniałem. Główne ostrze mojej krytyki szło w dwóch kierunkach: (choć różne poboczne watki też były obiektem polemiki)
1. złego doboru stadionów, że szczególnym uwzględnieniem budowy kompletnie niepotrzebnego stadionu narodowego,
2. wymuszonego przez Euro 2012 przyspieszenie budowy autostrad i kosztów jakie poniesiemy w związku z tym. Po dwóch latach moje prognozy się sprawdziły, zapaść branży, 150 tysięcy bezrobotnych wynikłych z tego przyspieszenia i 11 miliardów sporów sądowych. Można było ostatnio poczytać.

Co do problematycznego liczenia kosztów, to chodzi o koszty inwestycji i tak planowanych do realizacji.
Teraz skala :
drogi i koleje z budżetu centralnego to jakieś 5 miliardów,
drogi w Krakowie (czyli w większości za kasę Krakowa) to około 3,5 miliarda.
Do realizacji w 8 lat.

Dla porównania - budżet na autostrady w samym 2012 roku to 30 miliardów.

No nie poznaję kolegi.

Wciąż jestem taki sam. W kwestii IO2022 stoję na stanowisku chłodnej akceptacji i widzę korzyści płynące z tego. Tutaj wychodzę na entuzjastę bo wyjaśniam i prostuje.

Kiepura napisał(a):Wg najnowszych danych obiekty sportowe które trzeba zbudować i które po IO będą służyć polskim sportowcom to 800 milionów złotych.

Gdy pomyślę optymizm zobaczę Ciebie.

Już pisałem o tym. To koszty inwestycji których nie ma. Wielu liczy na przykład do kosztów IO 350 milionów za Arena Kraków a ona już jest !

To się przekłada na kasę.

Każda taka impreza to promocja kraju, bez względu gdzie będzie zorganizowana a takie opinie...
Kiepura napisał(a):Największym wrogiem IO w Krakowie nie jest Oslo a lobby warszawsko-wrocławsko-gdańskie.

...głoś jak będziesz stać obok tego gościa od papryki.

Chociaż nie, z nim już też pojechali, już go nie potrzebują.

Nie czaję o jakiej papryce piszesz 8O Nie jest tajemnicą, że te trzy miasta dzięki układom politycznym bardzo ostatnio skorzystały jeśli chodzi o inwestycje z budżetu centralnego i ewentualne igrzyska w Krakowie rzeczkę zamieniłyby w strumyk. Stąd sprzeciw.

Z opinią przeciętnego mieszkańca, taka jak Twoja nie ma to nic wspólnego.
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 17.02.2014 22:27

Prawie nic nie stoi na przeszkodzie aby te igrzyska zorganizować, ale chyba układów potrzeba aby dostać prawo do organizacji....
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 17.02.2014 22:37

baunty napisał(a):Prawie nic nie stoi na przeszkodzie aby te igrzyska zorganizować, ale chyba układów potrzeba aby dostać prawo do organizacji....

Platiniego w MKOL-u :smo:
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 17.02.2014 22:53

jara napisał(a):
baunty napisał(a):Prawie nic nie stoi na przeszkodzie aby te igrzyska zorganizować, ale chyba układów potrzeba aby dostać prawo do organizacji....

Hrihorija Surkisa ;) i jego pieniądze i igrzyska nasze...;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.02.2014 23:26

sviva napisał(a):
jara napisał(a):

Hrihorija Surkisa ;) i jego pieniądze i igrzyska nasze...;)

Jak najbardziej ktoś na miarę Surkisa, bo Platini był za Euro w Italii :)
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 18.02.2014 09:21

Kiepura napisał(a):Główne ostrze mojej krytyki szło w dwóch kierunkach: (choć różne poboczne watki też były obiektem polemiki)
1. złego doboru stadionów, że szczególnym uwzględnieniem budowy kompletnie niepotrzebnego stadionu narodowego,
2. wymuszonego przez Euro 2012 przyspieszenie budowy autostrad i kosztów jakie poniesiemy w związku z tym. Po dwóch latach moje prognozy się sprawdziły, zapaść branży, 150 tysięcy bezrobotnych wynikłych z tego przyspieszenia i 11 miliardów sporów sądowych. Można było ostatnio poczytać.

1. Uważam, że stadiony budowane, lub modernizowane na EURO stoją w odpowiednich miejscach, są blisko centrów miast. Trudno, żeby w stolicy dużego kraju nie było stadionu z prawdziwego zdarzenia, dopłacają do obiektów, bo jest to pokłosiem poziomu piłki w kraju. Zaczniemy grać jak ludzie, stadiony się wypełnią.

2. W wielu krajach odrzuca się najtańsze i najdroższe oferty z automatu, w Polsce tak bardzo boją się podejmować decyzje, że akceptują najtańsze oferty. Potem płacz i ręka wyciągnięta po kasę, ale wcześniej rauty na zarządzie, premie za zdobycie kontraktu !
Problem nie polegał przecież na tym, że im nie płacono, ale na tym, że nie płacono za niewykonane prace.

Potem pokazywano kolesia w koparce, który nie dostał kasy, ale on powinien stać pod dyrekcją swojej firmy.

Kiepura napisał(a):Wciąż jestem taki sam. W kwestii IO2022 stoję na stanowisku chłodnej akceptacji i widzę korzyści płynące z tego. Tutaj wychodzę na entuzjastę bo wyjaśniam i prostuje.

Czy ta chłodna akceptacja miałaby taką samą siłę, gdybyśmy rozmawiali o innej lokalizacji ? :wink:
Taki żarcik. :mrgreen:

Kiepura napisał(a):lobby warszawsko-wrocławsko-gdańskie.

Nie zawsze nam po drodze, ale uważam Cię za łebskiego gościa.

Postaraj się stanąć ponad "to"

Spróbuję Cię przekonać, że jesteś w błędzie.

NAJWIĘKSZE PROJEKTY W POLSCE:
Na liście 10 największych inwestycji realizowanych z dotacji unijnych w ramach programu Infrastruktura i Środowisko na lata 2007 – 2013 znajduje się siedem inwestycji drogowych. W sumie warte są 47,3 mld zł. Wkład unijny to 25,14 mld zł.

1. Metro w W-wie ok 6 mld
2. A1 Pyrzowice-Sośnica ok. 6 mld
3. A1 Toruń-Stryków 0o. 5,6 mld
4. S8 Walichnowy-Łódź ok 5 mld
5. A4 Tarnów- Rzeszów 5,3 mld
6. A4 Rzeszów- Korczowa 4,8 mld
7. S2 Warszawa 4,3 mld
8. Świnoujście-terminal gazowy 3,5 mld
9. S17 Kurów-Lublin 3,5 mld
10. Kraków-Rzeszów kolej 3 mld

Tutaj szczegółowo.

Jak widzisz poza metrem ( chyba zgodzisz się, że dwumilionowa stolica powinna mieć metro ) i S2 w stolicy ( która tak naprawdę łączy centrum z Autostradą, więc jest koniecznością, w końcu to droga łącząca stolicę Polskim i Niemiec ) wszystkie największe inwestycje są poza miastami wskazanymi przez Ciebie jako lobby.

Mało tego z zaplanowanych pierwotnie inwestycji wypadła na dwa, lub trzy lata S7 łącząca Warszawę z Gdańskiem 8O To mocno podważa Twoją teorię, nie sądzisz ?

Sorry za ot, ale w sumie to pochodna sportu :wink:

Kiedy biegnie Kowalczyk na 30 km ?
GSM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) GSM » 18.02.2014 09:23

Ja jestem przeciwnikiem organizowania kolejnych dużych "imprez"(ME powinny wystarczyć wszystkim na dłuuugo).To tylko przyspieszy rozpad,bankructwo państwa.Takie imprezy się nie zwracają finansowo,a wydać trzeba dużo.Skąd taka kasa się weźmie?...z kolejnych kredytów w internacjonalnych instytucjach.Organizacja połowy ME 2012 kosztowała nas z tego co podaje wiele źródeł w okolicach 100 miliardów złotych.Oczywiście część idzie na infrastrukturę,ale trzeba kalkulować
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 18.02.2014 10:10

kaszubskiexpress napisał(a):2. W wielu krajach odrzuca się najtańsze i najdroższe oferty z automatu, w Polsce tak bardzo boją się podejmować decyzje, że akceptują najtańsze oferty. Potem płacz i ręka wyciągnięta po kasę, ale wcześniej rauty na zarządzie, premie za zdobycie kontraktu !
Problem nie polegał przecież na tym, że im nie płacono, ale na tym, że nie płacono za niewykonane prace.

Nawet, jak zapłacono za wykonane, to oferta złożona do przetargu była tak niska, że wynagrodzenie nie pokrywało kosztów.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 18.02.2014 10:19

kaszubskiexpress napisał(a):Kiedy biegnie Kowalczyk na 30 km ?

Sobota 10:30
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.