Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rower - kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ACandrzej
Cromaniak
Re: Rower. Kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje.

Postnapisał(a) ACandrzej » 10.09.2019 19:19

Z całym szacunkiem, ale trudno mi sobie wyobrazić, jakie wielkie niebezpieczeństwo mogą spowodować state opony w rowerze.
Chyba złapanie kapcia i pchanie sprzętu do domu. Mowa oczywiście o rekreacyjnych przejażdżkach, a nie o zjazdach z prędkością kilkadziesiąt km/h. Chociaż i przy takiej prędkości guma w rowerze raczej nie wystrzeli. Wiadomo, stara guma jest twarda i ma gorszą przyczepność, ale dla zwykłego rowerzysty to też nie ma wielkiego znaczenia.
Z racji wykonywanej pracy mam natomiast dość duży przegląd, na jakich oponach jeżdżą ludzie samochodami. Włos się czasem jeży (a raczej druty z opon). Ale wracajmy do rowerów. U mnie gumy się nie zestarzeją, bo odnoszę wrażenie, że te rowerowe to jakoś szybko się ścierają. Parę tys. km i bieżnika w nich nie ma.
greenrs
Koneser

Postnapisał(a) greenrs » 10.09.2019 22:30

bluesman napisał(a):
greenrs napisał(a):Mimo wszystko rower to jednak nie samochód. Nie bardzo mogę sobie wyobrazić, co mogłoby mi się stać gdyby rozsypała mi się opona na płaskiej, leśnej ścieżce przy prędkości 15 km/h. Gdybym jeździł bardziej wyczynowo to jednak inna bajka.

hm i co by Ci tu powiedzieć, moim zdaniem mogłoby się jednak stać, to dość duża prędkość.
Mnie za to brakuje wyobraźni jak można jeździć na tak starych oponach i to nie kwestia ich wieku ale bezpieczeństwa. Guma parcieje, podejrzewam, że jak spuściłbyś powietrze to zobaczyłbyś szczeliny z boku. Swoja drogą musisz niezwykle mało jeździć skoro ich nie przetarłeś ...

Przebieg to około 1500-2000 km rocznie czyli będzie ponad 30 000.
To mój staruszek :) Może dasz radę ocenić stan opon? :mrgreen:

IMG_20190904_132212998_HDR-2.jpg

ACandrzej napisał(a):Z całym szacunkiem, ale trudno mi sobie wyobrazić, jakie wielkie niebezpieczeństwo mogą spowodować state opony w rowerze.
Chyba złapanie kapcia i pchanie sprzętu do domu. Mowa oczywiście o rekreacyjnych przejażdżkach, a nie o zjazdach z prędkością kilkadziesiąt km/h. Chociaż i przy takiej prędkości guma w rowerze raczej nie wystrzeli. Wiadomo, stara guma jest twarda i ma gorszą przyczepność, ale dla zwykłego rowerzysty to też nie ma wielkiego znaczenia.

I właśnie to próbowałem przekazać :D
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.09.2019 04:59

Jakby się dziadek na tych lysych oponach wyglebił na rondzie, to czyja to wina? Że ktoś zasypal drogę piaskiem? Morał z tego taki, że im bardziej pyskujesz policji tym gorzej dla ciebie. Zaś jak ktoś nie doczytał - gliniarz oglądał rower po zatrzymaniu dziadka jak już skończył na rondzie skrecac "w lewo".

PS: po cytacie widzę, że muszę sie przychylić do wypowiedzi Bluesmana...
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 11.09.2019 07:16

greenrs napisał(a):Przebieg to około 1500-2000 km rocznie czyli będzie ponad 30 000.
To mój staruszek :) Może dasz radę ocenić stan opon? :mrgreen:

Może nie zauważyłeś ale to nie ja jestem od oceniania cudzych opon tym bardziej na zdjęciu :)
Powinieneś napisać do producenta jak niezwykłe opony posiadasz może podeślą Ci nowe ? :)

Znowu konkluzja jak badziewiackie rzeczy kupuję skoro wytrzymują półtora do 2 sezonów :(

Tak z ciekawości podeślij info jaki to model opony i jakiego producenta :)

pääkäyttäjä napisał(a):Jakby się dziadek na tych lysych oponach wyglebił na rondzie, to czyja to wina? Że ktoś zasypal drogę piaskiem? Morał z tego taki, że im bardziej pyskujesz policji tym gorzej dla ciebie....

Odpowiem Ci pomijając dręczonego tu dziadka, są opony typu slick czyli łyse i wówczas wywrotka może być spowodowana wysypanym piaskiem tudzież zbyt duża prędkością najazdu nań :papa:
Ostatnio edytowano 11.09.2019 07:25 przez bluesman, łącznie edytowano 1 raz
greenrs
Koneser

Postnapisał(a) greenrs » 11.09.2019 07:25

bluesman napisał(a):Tak z ciekawości podeślij info jaki to model opony i jakiego producenta :)

Jak będę na wsi to sprawdzę bo nie pamiętam. Na zdjęciu widać tylko rozmiar.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.09.2019 07:55

bluesman napisał(a):
Odpowiem Ci pomijając dręczonego tu dziadka, są opony typu slick czyli łyse i wówczas wywrotka może być spowodowana wysypanym piaskiem tudzież zbyt duża prędkością najazdu nań :papa:

No ale łyse opony to nie to samo, co slicki AFAIK 8) :mrgreen: Mnie slicki kojarzą się wyłącznie z szosówką. A na piasku wyjechałem się kiedyś na semi-slickach więc nie czepiajmy się każdego detalu :D
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 11.09.2019 08:23

Diabeł tkwi w szczegółach :) w dwóch rowerach tzw góralach szosowych używamy slicków czyli 26x 1.0' Jak znajdę chwilę czasu zrobię zdjęcia :)

p.s. co ciekawe... jadąc na asfalcie, w zakręcie prędzej wyglebisz się na górskich oponach niż na slickach :)

znikam na rower cza swoje odbębnić, bo po południu drugi wyjazd z małżonką :)
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 11.09.2019 10:09

40-stka zrobiona :)

ACandrzej napisał(a):Z całym szacunkiem, ale trudno mi sobie wyobrazić, jakie wielkie niebezpieczeństwo mogą spowodować state opony w rowerze.

Stare czy starte ? bo nie wiem ? Z całym szacunkiem... wie kolega, że są opony rowerowe z np. kevlarowym bokiem ? (są tzw zwijanki) i jeżeli one zostaną przetarte i złapie się kapcia nawet przy niskiej prędkości ale nie daj Boże na zakręcie ta właśnie opona po prostu zejdzie z obręczy ? i co wtedy ?

Przy zjazdach z prędkością kilkadziesiąt km/h guma w rowerze raczej nie wystrzeli... to niemożliwe ? np. 30 km /h w terenie to nie mała prędkość. Jeżeli guma tzn. opona nie wystrzeli to może dętka wyjdzie bokiem ?
Skąd kolega ma taką wiedzę na temat opon rowerowych ? praktyczna czy teoretyczną ? :mrgreen:

Oczywiście, każdy jeździ jak uważa :) ja tam uważam jak jeżdżę i jak widzę, swoimi zuzytymi wg. mnie oponami mogę obdarować rzeszę kolegów. Bo nie wyobrażam sobie jechać w góry bez pewnej opony z odpowiednią wysokością klocków. Wstyd byłoby mi się chwalić jak niektórzy druciarze, że zjechali klocki do 0 i dalej jeżdżą :)

Możecie powiedzieć, że jestem cykorant ale może się zdażyć ta jedna w życiu sytuacja, kiedy od stanu mojego sprzętu czyli między innymi opon będzie zależeć moje zdrowie i życie :) zabrzmiało patetycznie ? Może :papa:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.09.2019 11:34

O, zgadzam się, aczoklwiek niechętnie, z przedmówcą :lol: :mrgreen: :papa:
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 12.09.2019 20:19

a jednak kolega P. podczytuje uważnie temat :mrgreen:
lew
Cromaniak

Postnapisał(a) lew » 12.09.2019 21:11

.....czytam i naszła mnie refleksja -to kolega nigdy nie jeździł na felgach? :lol:
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 13.09.2019 09:22

lew napisał(a):.....czytam i naszła mnie refleksja -to kolega nigdy nie jeździł na felgach? :lol:

nie miałem tego szczęścia :) chyba, że licząc 2 m jak zeszła mi opona :) czyżby kolega miał takie doświadczenie ?.
lew
Cromaniak

Postnapisał(a) lew » 13.09.2019 14:29

........oczywiście w dzieciństwie wielokrotnie takie zachowania uskutecznialiśmy
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 14.09.2019 07:44

jaasne :mrgreen: z życia płodowego też pewnie kolega ma jakieś rowerowe wspomnienia, bo ja nie :( :mrgreen:
lew
Cromaniak

Postnapisał(a) lew » 14.09.2019 21:00

....z życia płodowego nie, ale jeździłem bez kółek bocznych już w wieku 2 lat :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Rower - kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje - strona 144
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone