Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pytanie - Trasa z Poznania do Makarskiej +zwiedzanie Pragi i

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kuba81
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kuba81 » 20.03.2007 23:25

Witam!!

Mam pytanko co sądzicie o takiej trasie:

Wyjazd w nocy w piatek 07.09.07 z Poznania później - Wrocław - Jelenia Góra - Jakuszyce - Praga dojazd wczesne godziny ranne i zwiedzanie Pragi 8)

Po południu Wyjazd z Pragi w kierunku Ceske Budejovice i tam nocleg dla 10 osób w okolicach tegoż miasta lub bliżej granicy z Austrią.

Następnego dnia Ceskie Budejovice - Linz - Graz - Zagrzeb - Karlovać i w okolicach Plitvickich Jezior kolejny nocleg;) od ranka zwiedzanie i po południu wyjazd na Makarską:D

Założenie jest takie: Spać jak najtaniej i jak najlepiej zwiedzić Pragę i Plitvivkie Jeziora.

Zna może ktoś namiary na jakieś tanie noclegi?

będe wdzięczny za każdą opinię;)

Pozdrawiam
miter
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miter » 21.03.2007 20:25

Jeżeli chodzi o Pragę, polecam stronę http://www.prague-hostels.cz/ Sam dwa lata temu nocowałem w Hostelu Sinkule- tanio, blisko centrum. Oczywiśćie można spać dalej od miasta, na pewno bedzie taniej, ale wówczas kierowca (y) pozna (ją) uroki życia nocnego Pragi w niepełnym wymiarze :)
Rysio
Weteran
Re: Pytanie - Trasa z Poznania do Makarskiej +zwiedzanie Pra

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 21.03.2007 20:40

Kuba81 napisał(a):od ranka zwiedzanie i po południu wyjazd na Makarską:D

Proponuję po drodze się kimnąc bo jak wieczorem wystartujesz to dojedziesz w nocy więc i tak się nie zakwaterujesz i jedź nocą ostrożnie Jadranka nie wybacza błędów :wink:

Jeśli jedziesz 7 wrześnie nie rezerwuj absolutnie niczego, to noclegi znajdą Ciebie :D
darkold
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) darkold » 21.03.2007 21:13

A ja w Pradze polecam www.columbo.pl Można się targować, zwłaszcza cromaniacy. :D
frome
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) frome » 21.03.2007 22:08

Witam,
jeżeli mogę radzic, to na Pragę szkoda czasu, bo nie da się zwiedzac Pragi w pół dnia. Proponuję ominąc i zostawic sobie na długi majowy weekend lub inne kilkudniowe święto a lepiej obejrzec coś, co z Poznania trudno dosięgnąc....
cieglo
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) cieglo » 22.03.2007 06:41

Szczerze mówiąc mam podobny plan na wakacje, ale na Pragę planuję przeznaczyć jeden pełny dzień (lub wielokrotność) - tyle, że raczej w drodze powrotnej z Cro. Znalazłem takie oto namiary na tanie noclegi: http://studentnews.pl/serwis.php?s=5&pok=325 . Schronisko schroniskiem - luksusów nie należy oczekiwać, ale kto zamierza się tylko przechować w nocy a w dzień potupać na moście Karola - w sam raz ;) Widzę też, że jedziesz poza sezonem - ceny będą oczywiście z tych dolnych zakresów, myślę, że bankowo również upust za większą grupę.

Swoją drogą wybieram się na początku sierpnia więc przed swoim wyjazdem pewnie otrzymasz tutaj relację z takiej wyprawy :)
Kuba81
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kuba81 » 26.03.2007 21:16

Dzieki za odpowiedzi!!!

Jakiś nocleg bliżej granicy z Austrią albo w okolicy Plitvickich Jezior? Ma ktoś może namiary ?? tak do 20 km od Plitvickich??

Pozdrawiam
maciej1969
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciej1969 » 26.03.2007 21:33

Kuba81
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kuba81 » 27.03.2007 22:46

maciej1969 napisał(a):https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=11871&highlight=

:!:

dzieki maciej 1969. Zobaczymy może pojedziemy w ciemno jednakże wolałbym coś zaklepać przed wyjazdem. 10 osób w 3 autkach to troszke jest :)

pozdrawiam
Kuba81
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kuba81 » 27.03.2007 22:47

cieglo napisał(a):Szczerze mówiąc mam podobny plan na wakacje, ale na Pragę planuję przeznaczyć jeden pełny dzień (lub wielokrotność) - tyle, że raczej w drodze powrotnej z Cro. Znalazłem takie oto namiary na tanie noclegi: http://studentnews.pl/serwis.php?s=5&pok=325 . Schronisko schroniskiem - luksusów nie należy oczekiwać, ale kto zamierza się tylko przechować w nocy a w dzień potupać na moście Karola - w sam raz ;) Widzę też, że jedziesz poza sezonem - ceny będą oczywiście z tych dolnych zakresów, myślę, że bankowo również upust za większą grupę.

Swoją drogą wybieram się na początku sierpnia więc przed swoim wyjazdem pewnie otrzymasz tutaj relację z takiej wyprawy :)

czekam na relacje cieglo

pozdrawiam i już teraz życze udanych wakacji :lol:
Angie
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Angie » 23.04.2007 13:42

Kuba, tak, jak radził Ci już ktoś wyżej, na Pragę zdecydowanie lepiej przeznaczyć więcej niż kilka godzin, czy nawet jeden pełny dzień zwiedzania. To zdecydowanie za mało. My w tamtym roku jechaliśmy do Chorwacji z Gorzowa oczywiście też przez Czechy. Przekopałam wtedy internet w poszukiwaniu ciekawego miejsca na trasie, które mogłoby być zarówno noclegowym, jak i atrakcyjnym turystycznie. Mogę z czystym sumieniem polecić Ci jednodniowy (choć po pobycie tam, ja mogłabym spędzić tam kilka dni) pobyt w miejscowości Cesky Krumlov. Miasteczko wpisane jest na listę światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Zdecydowanie ładniejsze od Czeskich Budziejowic, choć te też warto odwiedzić. Krumlov leży w bliskiej odległości od Budziejowic, jakieś 20 km od granicy z Austrią. Myślę, że zachwycisz się tym miejscem. Za rekomendację mogą posłużyć Ci nasze zdjęcia :
http://Angie-cro.fotosik.pl/albumy/89391.html
Życzę przyjemnego oglądania :) i zachęcam naprawdę ogromnie.

Pozdrav

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone