Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy czy Niemcy?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dr_carlos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dr_carlos » 05.06.2009 12:20

Mosqito napisał(a):
dr_carlos napisał(a):kolego szanowny moze nie dokońca zrozumieliście to co chciałem napisać, a moze i ja sie żle wyraziłem .... chodzi o to ze ostatnio jechałem kilkanaście kilometrów słoweńską autostrada a zapłaciłem 35 eurasów, a swoją drogą to wydaje mi sie ze odkupienie od kogoś winiety jest mniej niesprawiedliwe i żenujące od pobierania tak wysokiej sumy od przejezdnych. Mimo to pozdrawiam wszystkich.

Pozwól, że Ci odpowiem jak Poznaniak Poznaniakowi. Rozumiem ze wydanie 35 EUR za kilkanaście km autostrady sie nie kalkuluje. Ale właśnie po to ludzie się produkują aby wytyczyć objazd innymi niepłatnymi drogami. Poza tym za te 35 EUR możesz jeździć przez CAŁĄ Słowenię przez pół roku bez ograniczeń.
Więc generalnie można powiedzieć ze jako Poznaniak słabo wykorzystujesz te wydane 35 EUR. To tak jakbyś kupił sobie sieciówkę na MPK na cały miesiąc a jeździł tylko jeden dzień. :-) Więc to od Ciebie zależy jaką trasą jedziesz.

Kwestia odkupowania: Winieta (nie dyskutuję tu o cenie) jest dedykowana do konkretnego auta. Dlatego najczęściej do niej dostajesz kupon kontrolny, na którym wypisujesz nr. rejestracyjny i tylko z nim podczas kontroli winieta jest ważna. Nie wiem jak w Słowenii ale np w CZ czy SVK za takie numery są drakońskie kary. Jest to traktowane jako wyłudzenie. Nie jestem pewien ale takie naklejenie na wodę lub ślinę jest traktowane jako nieposiadanie winiety w ogóle. I w zupełności to popieram.

Sorry ale Twoja mniejsza niesprawiedliwość to dla mnie rozumowanie Kalego. Złodziejstwo to złodziejstwo. Nie ważne mercedesa czy winietki.
Trzeba mieć odwagę nazwać rzeczy po imieniu.

Jeśli macie odwagę przyklejać winietę na niby a potem ją odsprzedawać / odkupować to macie tez odwagę podać swoje numery rejestracyjne i marki aut mailem do słoweńskiej policji ? Oj zdaje mi się ze nie macie....

Polactwo :-(
POZDRAWIAM czepiających sie
Ostatnio edytowano 05.06.2009 16:00 przez dr_carlos, łącznie edytowano 1 raz
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 05.06.2009 12:32

dr_carlos, ale kto ci każe jechać Słoweńską autostradą i płacić 35E? Są drogi alternatywne i nie trzeba nikogo "OKRADAĆ" żeby przejechać Słowenię. Jadąc do Poznania nie jadę autostradą, tylko starą drogą, to też jakeś przestępstwo? Czy mam nazwać "KOMBINOWANIEM" legane ominięcie płatnych dróg? To dlatego mam rzucać przysłowiowymi kamieniami?
Ostatnio edytowano 06.06.2009 08:13 przez Lubuszanin, łącznie edytowano 2 razy
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 05.06.2009 12:39

Jeśli do tej pory nie ma krótszych winiet niż półroczna i tańszych niż 35 EUR to masz do wyboru:
- kupić winietę i jeździć na niej pół roku ile tylko zechcesz
(30 km czy 30000 km nikogo to nie interesuje)
- jechać drogami, które nie wymagają winiet
- nie jechać w ogóle przez Słowenię

Więc nie obracaj kota ogonem. Sieciówka to był tylko przykład i doskonale o tym wiesz. Jak chcesz lepszy: to jak jedziesz 1 minutę tramwajem to tez musisz kupować bilet na 15 minut bo krótszych i tańszych nie ma. Poniał ? Ale nikt Ci nie każe jechać tramwajem: możesz jechać autem, taksówką, rowerem, na rolkach, iść pieszo itd.
Człowieku zrozum: Jeśli korzystasz z czyjejś własności to przyjmujesz reguły korzystania, które on ustanawia. Jeśli Ci nie odpowiadają - nie korzystasz. Jesli ktoś korzysta z Twojej przyjmuje Twoje reguły. Koniec kropka.
Jeśli nadal uważasz za czepianie - piętnowanie złodziejstwa, polactwa i kombinatorstwa polegającego na łamaniu prawa - to właśnie się Ciebie czepiam !!!!!
dr_carlos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dr_carlos » 05.06.2009 16:07

szkoda ze nie potraficie normalnie odpisać bez unoszenia sie. pozdrawiam i miłych wakacji zycze a co do objazdów to wiem ze takowe istnieja, ale zaczeliśmy pisać o autostradzie, zreszta niewazne. a kolega jak bedzie jechał do poznania objazdami czy tez autostrada niech przypadkiem nie narzeka na jakość polskich dróg. pozdrówki
dr_carlos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dr_carlos » 05.06.2009 16:08

uciekam wróce jak ochłoniecie hehe :lol:
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 05.06.2009 16:19

Mam nadzieję że to wstyd był powodem że wyciąłeś swoje posty.
Jeśli tak - było warto :-)
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 05.06.2009 16:53

Janusza brakuje mi tutaj :D
dr_carlos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dr_carlos » 05.06.2009 19:16

Mosqito napisał(a):Mam nadzieję że to wstyd był powodem że wyciąłeś swoje posty.
Jeśli tak - było warto :-)
moze i tak ale cóz zycie idzie dalej. Jesli kogoś uraziłem to przepraszam :oops:

a wyciąłem posty aby nik nowy nie uczył sie złego i na moich błedach
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 05.06.2009 19:57

Spoko. Każdy z nas robi czasem błędy ale sztuką jest wyciągać wnioski. Twój ostatni post kończy temat. Jest OK. Nie każdego stać na słowo "przepraszam".
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 06.06.2009 12:31 przez Mosqito, łącznie edytowano 1 raz
dr_carlos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dr_carlos » 05.06.2009 20:23

pozdrawiam
evil
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) evil » 24.06.2009 10:12

nosekdomin napisał(a):
evil napisał(a):Kiedy śmigasz z tego Leszna bo ja 19.08 z Kościana ?

hello 8)
właśnie z kościana śmigam bezpośrednio(bo stamtąd odbieram 3osoby) więc jadę 18.06 Leszno=>Kościan(35km tak męczące że musimy spać :wink: ). Dnia 19.06.2009 godzina 12-13-max 14-ta.(w zależności co dzieciaki z zakończenia roku szkolnego przyniosą: czerwone paski na świadectwie czy na tyłku) i rura na RAB. A kolega gdzie leci??

A ja na Pag : )
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy czy Niemcy? - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone