Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

prośba o odpowiedzi na kilka szczegółowych pytań

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marandi
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marandi » 22.08.2006 21:56

Przede wszystkim witam wszystkich. :)

Przede mną pierwszy wyjazd do Chorwacji.
Wstępne plany to w kolejności :

Primosten (5 nocy),
Orebic (7 nocy)
Tucepi (6 nocy).

Własnie zliczamy planowane wydatki i oczywiście mamy mnóstwo różnych pytań.
Na niektóre znalazłam odpowiedzi , na inne nie -więc zadaję je tutaj (dokładnie 4 sztuki - ponumerowane poniżej).

Ale najpierw w skrocie przedstawię nasze (mąż, pięcioletnie dziecko i ja) plany urlopowe i proszę o ocenę, czy one są rozsądne..

Wyjazd w niedzielę 3 września i przyjazd w poniedziałek rano do Primostenu na 5 noclegów. Tutaj poszukiwanie apartamentów .

I pierwsze pytanie -
1. Czy znajdę apartament w tej miejscowości niekoniecznie blisko morza za 25 euro z opłatą klimatyczną?

Planujemy zwiedzić park Krka oraz Split i Trogir.

2. Czy zwiedzenie Trogiru i Splitu jest możliwe w jeden dzień ? I czy ponoszę jakieś koszty oprócz parkingu za około 10 kun/godz.?

Póżniej wyjeżdzamy w sobotę rano do Orebic - tam mamy zerezerwowany apartament na 7 noclegów. W trakcie przejazdu przez Riwierę chcemy zarezerwować noclegi na kolejny tydzień-prawdopodobnie w Tucepi (ale nie wykluczamy innej miejscowości , która nam się spodoba).

W trakcie pobytu w Orebicu planujemy jednodniowe wycieczki do Dubrownika oraz na Korculę.

3. I tutaj zastanawiam się, jesli chodzi o prom z Orebica na Korculę czy warto tam popłynąc z samochodem? Czy jest tam coś do zwiedzenia oprócz domu Marca Pola i ogólnego podziwiania architektury?

Później planujemy przejazd do Tucepi i stamtąd rejs na Bol oraz wycieczkę do Mostaru, Medjogurje , wodospady.

4. Czy wycieczka do Mostaru i na wodospady wiąże się z jakimiś kosztami? Jesli tak - jakimi (oprócz benzyny na przejazd oczywiście ) :wink:

Będę wdzieczna za zainteresowanie się moim postem. :)
Ostatnio edytowano 23.08.2006 09:33 przez marandi, łącznie edytowano 1 raz
mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 22.08.2006 22:29

ad.2. Trogir i Split nie sa wielkie wiec poradzisz sobie spokojnie w jeden dzien ...lecz kazde z tych miast ma inny nastroj noca a inny za dnia ...
W Splicie Bilety wstepu sa praktycznie wszedzie ... w Trogirze w Zamku
Ja parkowalem w Splicie jak i w Trogirze poza strefa parkowania wiec nie znam cen....lecz od samego starego miasta bylo to okolo 500m
ad.3. Miasto Korcula jest jednym z piekniejszych lecz poza architektura i mnogoscia knajpek wiele tam nie ma do zwiedzania.
Z Orebica lepiej plynac "tramwajem"...czesciej plywaja ,sa tanie, i doplywaja bezposrednio do miasta a i nie potrzeba szukac miejsc parkingowych
ad.4. Mostar jest tanim miastem i wartym zobaczenia a szczegolnie czesc muzumlanska i jego sklepiki i knajpki z wysmienitym zaciem jakze innym od Chorwackiego. Wszystkie pamiatki i dania sa naprawde bardzo tanie.
Medjogurie ....to poprostu Czestochowa....setki sklepow z dewocjonaliami robiacy wrazenie odpustu. Miasto a w zasadzie to przeciez wioska brzydka ,olbrzymia ilosc pielgrzymow ,autokarow itp. Aby dojsc na Gore obiawienia trzeba sobie zarezerwowac pare godzin.
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 23.08.2006 00:58

wszystko co piszesz jest raczej do zrealizowania;)
krka i split w jeden dzien spokojnie;)z primosten to najlepszy wypad wlasnie do trogiru, splitu i wodospadow krka...
Tucepi-najsliczniejsze miasteczko na riwerze:)))i dobra baza wypadowa do okolicznych miasteczek, dubrovnika czy tez na wyspy hvar i brac:)
tylko piszesz 3sierpnia chyba chodzi o 3wrzesnia -nie ma co rezerwowac bo o tej porze wszedzie sa wolne;)
marandi
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marandi » 23.08.2006 09:47

mab napisał(a):ad.2. Trogir i Split nie sa wielkie wiec poradzisz sobie spokojnie w jeden dzien ...lecz kazde z tych miast ma inny nastroj noca a inny za dnia ...
W Splicie Bilety wstepu sa praktycznie wszedzie ... w Trogirze w Zamku
Ja parkowalem w Splicie jak i w Trogirze poza strefa parkowania wiec nie znam cen....lecz od samego starego miasta bylo to okolo 500m
ad.3. Miasto Korcula jest jednym z piekniejszych lecz poza architektura i mnogoscia knajpek wiele tam nie ma do zwiedzania.
Z Orebica lepiej plynac "tramwajem"...czesciej plywaja ,sa tanie, i doplywaja bezposrednio do miasta a i nie potrzeba szukac miejsc parkingowych
ad.4. Mostar jest tanim miastem i wartym zobaczenia a szczegolnie czesc muzumlanska i jego sklepiki i knajpki z wysmienitym zaciem jakze innym od Chorwackiego. Wszystkie pamiatki i dania sa naprawde bardzo tanie.
Medjogurie ....to poprostu Czestochowa....setki sklepow z dewocjonaliami robiacy wrazenie odpustu. Miasto a w zasadzie to przeciez wioska brzydka ,olbrzymia ilosc pielgrzymow ,autokarow itp. Aby dojsc na Gore obiawienia trzeba sobie zarezerwowac pare godzin.

ad. 2 A gdzie w Splicie mozna zaparkowac za darmo? Wyczytałam na forum ,że w Trogirze w okolicach mostu jest darmowy parking... Ile pieniędzy wstępnie powinnam przeznaczyć na zwiedzenie Splitu i Trogiru?

ad. 3 Czyli raczej podarujemy sobie prom i popłyniemy sobie tym "tramwajem" na spacer po Korculi...

ad. 4. W takim razie Medjogurie może sobie odpuścimy... Zobaczymy , jak się wszystko ułoży.

Po przyjeździe oczywiście zdam relację na forum jak plany się miały do rzeczywistości.

ines napisał(a):tylko piszesz 3sierpnia chyba chodzi o 3wrzesnia -nie ma co rezerwowac bo o tej porze wszedzie sa wolne;)

Wyjeżdzamy oczywiście 3 wrzesnia (już to poprawiłam w poście).
Dzięki Ines. Pozdrawiam.
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 23.08.2006 11:03

my w splicie parkowalismy blisko starowki...chyba 2ulice trzeba bylo przejsc;)ale to byl parking platny:(
w trogirze tez platny:(
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 23.08.2006 11:11

Dom Marco Polo to ruina ( stan z 2005 r. kiedy tam byłam ). Wg mnie nie ma potrzeby wchodzić do "środka" nie ma tam nic ciekawego, żadnych pamiątek i innych rzeczy tzw. muzealnych.
Jedyna atrakcja to widok z wieży, ale jak jest tam dużo zwiedzających to jest bardzo ciasno. O wiele ładniejszy widok jest z wiezy nad słynnymi schodami i bramą.( wejście płatne, lecz niestety nie pamiętam ile kun)
Jak zauważyłam wycieczki zorganizowane z przewodnikiem, oglądają dom tylko z zewnątrz.
Polecam tramwaj, przejazd w jedną stronę z Orebica do Korculi 10 kun/osobę
( dane z początku czerwca 2005 r.)
Split i Trogir tez zwiedzaliśmy w ciągu jednego dnia.
Kwatery bez problemu załatwisz. We wrzesniu jest duzo ofert.
W Medjogurje byłam w 2000 roku więc na pewno wiele się zmieniło, ale nie zrobiło na mnie wrażenia.
Na Góry Objawień i Krzyżową najlepiej wchodzić wczesnym rankiem, gdy jest chłodniej.
My bylismy we wrześniu, w słoneczny dzień ok. godz. 13-tej, więc z Góry Objawień wróciłam lekko "zdyszana i ugotowana"- temp. ok 40 st.
Góre Krzyżową zostawiliśmy sobie na nastepny raz, który może kiedyś nastąpi.
Pozdrawiam, życzę wielu pięknych wrażeń, czekam niecierpliwie na relację
FIOLEK
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 23.08.2006 11:49

marandi napisał(a):1. Czy znajdę apartament w tej miejscowości niekoniecznie blisko morza za 25 euro z opłatą klimatyczną?

We wrześniu nie powinno być problemu. W kazdym razie 30 euro to raczej nie przekroczycie

marandi napisał(a):Planujemy zwiedzić park Krka oraz Split i Trogir.

No i fajnie. Ja bym dodał Szibenik. Bo uważam że jest lepszy niz przereklamowany i przeludniony Trogir a katedra w Szibeniku jest chyba najciekawsza z chorwackich katedr. No może poza Veliką Gospą i na równi z bazyliką Eufrazjana. Ale tej atmosfery wiekowego, wciąż żywego kościoła to nie ma żadna z wymienionych

marandi napisał(a):2. Czy zwiedzenie Trogiru i Splitu jest możliwe w jeden dzień ? I czy ponoszę jakieś koszty oprócz parkingu za około 10 kun/godz.?

Wejście do twierdzy w Trogirze nie jest konieczne. Widok taki se na promenadę. To jednak nie jest Dubrownik. A branie 10 kun za wejście do zrujnowanej twierdzy zanienionej na kino to uważam za naciągactwo.
Niestety w cenie nie ma filmu ;-)
W Splicie można zaparkować za free. Np przy plazy miejskiej. Duży tańszy parking jest na północny zachód od pałacu Dioklecjana. tam jest chyba stadion. I jeszcze są parkingi bliżej pałacu tylko trzeba pojechać w stronę strefu przemysłowej a nie na starówkę
tu masz widok na 2 parkingi jeden chyba nest pod hipermarketem a drugi przed urzędem. W każdym razie do Pałacu dioklecjana jest o krok bo długi budynek dookoła długiego placu na dole zdjecia to jest tzw Nowy Targ w stylu weneckim a to już dotyka do Pałacu Dioklecjana
http://maps.google.com/?ie=UTF8&ll=43.511374,16.436684&spn=0.005019,0.005783&t=k&om=1

W Splicie jadąc w stronę Trogiru warto zajechać do Salony. Wejscie 10 kun a ten anfiteatr jest naprawdę klimatyczny

Wracając z Trogiru warto zajrzeć nawet wieczorem do któregoś z kaszteli. Wiecej informacji znajdziesz na forum i w sieci

W Splicie warto zapłacić za wstęp do katedry. Natomiast czy pchać sie na wieżę to już inna sprawa. Dużo ludzi, widok ok ale czy warto tracić tyle czasu? lepiej chłonąć atmosferę zwłaszcza najstarszej częci czyli od portu

marandi napisał(a):W trakcie pobytu w Orebicu planujemy jednodniowe wycieczki do Dubrownika oraz na Korculę.

Korczula Ok, ale do Dubrownika to jest kawał drogi

marandi napisał(a):3. I tutaj zastanawiam się, jesli chodzi o prom z Orebica na Korculę czy warto tam popłynąc z samochodem? Czy jest tam coś do zwiedzenia oprócz domu Marca Pola i ogólnego podziwiania architektury?

Nie warto. Chyba ze macie jakieś większe plany na Korczulę. Lepiej samochód zostawić gdzieś w Orebiczu bo całą Korczule miasto można oblecieć w pół godziny. Najlepsza jest Katedra - cudeńko. Reszta - dla klimatu. Wziąść stroje kąpielowe - podczas zwiedzania warto wskoczyć do wody pod murami. Coś niecoś opisłem w "bałkańskiej petli"

marandi napisał(a):4. Czy wycieczka do Mostaru i na wodospady wiąże się z jakimiś kosztami? Jesli tak - jakimi (oprócz benzyny na przejazd oczywiście ) :wink:

Musicie mieć paszporty i zieloną kartę. W ubigłym roku biletów nie było nie wiem jak w tym. W Mostarze płatny parking ale ceny nie są zabójcze
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 23.08.2006 12:02

W Trogirze, przy moście, parkowanie podobno juz nie jest za free.
No i najgorszy jest ten most. Co prawda wrzesień to już nie sezon i już korka nie powinno być ale lepiej chyba jest nie odbijać od morza w stronę staruwki tylko w prawo w stronę częsci gdzie sa najpierw skleby budowlane i tu poszukać parkingu.
Jeżeli nie znajdziecie w innym miejscu tu tu jest cmentarz i parking przed nim. A odległość do starówki - 1km, więc 15minut spacerkiem.
http://maps.google.com/?ie=UTF8&t=k&om=1&ll=43.522555,16.257513&spn=0.011265,0.018003
prazek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) prazek » 23.08.2006 12:26

W Splicie płaciłam za parking 5 kun za h. Był to parking z bramkami - przy wjeździe pobierałam kwit, a przy wyjeździe płaciłam. W Mostarze za parking płaciłam 1 euro za h. W BiH miałam wrażenie, że wszystko kosztuje 1 euro - parking, lody , świeże figi, itp. Za wodospady nic się nie płaci, za parking też nie. W BiH można płacić każdą walutą - euro, kunami i miejscową, Nawet nie wiem w jaką, bo za wszystko płaciłam w kunach i w euro.W restauracji na rachunku były 2 ceny - w euro i w miejscowej walucie, spytałam się czy mogą być kuny i bez problemu kelnr przeliczył należność. Wejście na Górę Objawień to indywiduala sprawa. Jeśli czuje się potrzebę, można wejść. Nie jest to specjalnie trudne. Droga krzyżowa ładnie zrobiona. Wiele osób wchodząc na górę odmawia różaniec, modli się. Uważam, ze nie jest to miejsce do zwiedzania, raczej zaspakaja się duchowe potrzeby.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 23.08.2006 12:48

... a wszystkim nam życzę tak fenomenalnej przejrzystości i schludności w przekazywaniu komunikatów, jaką prezentuje marandi :)
marandi - aż się chce patrzeć na Twoje posty - czekam z ciekawością na Twój opis popodróżowy i pozdrawiam, krystof
mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 23.08.2006 14:29

Zaraz za mostem po lewej stronie a wiec okolo 100m od starego miasta w Trogirze zawsze parkuje.
i jeszcze jedno naprawde warto kazde z tych miejscowosci zwiedzic szczegolnie po zapadnieciu zmroku...Tych klimatow sie nie zapomina zreszta zaraz wkleje fotki do mojej galerii tych samych miejsc noca i za dnia ... niestety nie nauczylem sie wklejac ich na forum :(
ted
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ted » 23.08.2006 15:01

No to jeszcze dwa słowa uzupełnienia do wcześniejszych postów. Przejazd na Korczulę z Orebicza kosztuje w tym roku już 12 kun od osoby. Za samochód osobowy 58 kun. Najłatwiej dostać się na Korczulę kursującymi tam taksówkami wodnymi.
Pozdrawiam, życzę miłych wrażeń (cojest raczej pewne). Ja niestety mam to już za sobą :( i leczę jak to ktoś ładnie określił, zespół szoku pourlopowego, zaglądając co chwilę na forum.
Ted
pt
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pt » 23.08.2006 15:59

Parking przy stadionie Hajduka jest darmowy ale nie polecam go jako punktu wypadowego do zwiedzania Splitu,szczególnie pałacu.Po prostu za daleko ,zwłaszcza ,ze we wrześniu pewnie będzie jeszcze gorąco.Jezeli chcesz uniknąć płacenia skorzystaj z parkingów polecanych przez Kira(nie znam ich ,nie wiem jak daleko są od pałacu).
Unikając płacenia za parking możesz stracić jednak czas(a chcesz w jednym dniu zaliczyć dwa miasta) na szukanie darmowego parkingu i na dojście do pałacu.Zastanów się co lepsze.

Może w trzecim etapie pobytu poszukaj noclegu bardziej na poludniu?Łatwiej byłoby wtedy zrobic wycieczkę do Dubrownika.Powodzenia.
pozdrav
marandi
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marandi » 23.08.2006 21:02

Dziękuję wszystkim za cenne informacje. Wydrukuję sobie Wasze posty, bo na pewno mi się przydadzą.

Widzę, że odradzacie mi wycieczkę do Dubrownika z Orebica... Czy to rzeczywiscie tak daleko? Ile godzin zajmie podróż?
Podobno z Tucepi (gdzie mam zamiar spędzić ostatnie dni wakacji to około 2,5 godziny). A z Orebica dłużej się jedzie?

Dzięki , Krystof :oops: . Pierwszy raz zdarzyło mi się otrzymać taki komplement. :)
mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 23.08.2006 21:21

Ani sie waz odpuscic sobie Dubrownik...;) Zarezerwuj sobie tylko caly dzionek lacznie z wieczornym spacerem bo tam naprawde jest co robic.
Dojedziesz tam przez jakies poltorej godziny wiec nie jest daleko...
Ostatnio edytowano 23.08.2006 22:13 przez mab, łącznie edytowano 1 raz
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone