Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Prawo jazdy - a raczej jego brak - pomocy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.06.2010 12:08

Każdy ma prawo do swojego zdania :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.06.2010 12:10

Rysio napisał(a):
Serce w pasy napisał(a):Rysio ale na takim dokumencie nie wolno Ci prowadzić samochodu. Tak przynajmniej było kilka lat teu, gdy skradziono mi dokumenty.
Jeźdźiłem na tym co prawda do momentu wyrobienia wtórnika, bo nie miałem wyjścia, ale na szczęście nie byłem kontrolowany.

Tak jest również obecnie, jednak z informacji jakie uzyskałem w Starostwie w Gliwicach, większość patroli policji honoruje te świstki ponieważ są one potwierdzeniem posiadania właściwych uprawnień do kierowania pojazdem. Jeśli trafisz na upierdliwca owszem możesz zapłacić mandat za nieposiadanie dokumentu prawa jazdy, jednak nie będzie to oznaczało końca Twojej jazdy. Sądzę że jeśli miałbyś takie potwierdzenie przetłumaczone przez przysięgłego za granicą to jakoś byś się wyślizgał :wink:

Wybacz, ale nie chciałbym tego sprawdzać, tym bardziej za granicą :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 16.06.2010 12:29

Damian przy swoim koniku ... :wink:

Kiedyś, bodajże przy obowiązkowej akcji wymiany prawa jazdy na te nowe,
jakaś pani rozpoczęła akcję, chyba nawet o Strasburg się to oparło,
że do prowadzenia samochodu potrzebne jest ukończenie pozytywnie kursu nauki jazdy,
a nie "posiadanie" dokumentu.
Jednym słowem: "jak kto chce się dowiedzieć, czy ja mogę jeździć, to niech sobie zadzwoni do bazy danych ..."
Jak widać, akcja skończyła się niepowodzeniem, czyli kartonik przy sobie nadal trzeba mieć.

W sumie, to najważniejsze, lepiej nie ryzykować.

Niby z gipsem na jednym ręku można pływać, a na dwóch?
A na nodze? ;) Niby można poeksperymentowac, ale mucha,
jak się jej wszystkie łapki wyrwie - traci słuch - naukowo dowiedzione :)

Lepiej nie przekonywać się co się straci przy konfrontacji z nieznajomym gliniarzem ...
osimek1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) osimek1 » 16.06.2010 13:44

swoją drogą to jest ciekawe - jedziemy sobie do Chorwacji, zatrzymujemy się na siusiu na stacji, w miedzy czasie ktoś nam kradnie dokumenty i co wtedy ? jestem tysiąc kilometrów od domu, nowego prawka nie mam jak wyrobić a jakoś muszę wrócić - jest to dość ciekawy temat i warty sprawdzenia i potwierdzenia - kodeks pewnie dość jasno mówi co w takiej sytuacji, wydaję (ale tylko sobie gdybam) że policja powinna mieć prawo wystawić zaświadczenie "ten Pan (Pani) ma prawo jazdy tylko je zajumali". nawet nie wyobrażam sobie innej sytuacji...
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 16.06.2010 13:51

osimek1 napisał(a):... policja powinna mieć prawo wystawić zaświadczenie "ten Pan (Pani) ma prawo jazdy tylko je zajumali". nawet nie wyobrażam sobie innej sytuacji...

Tak na zdrowy rozum, to mogliby również wystawić zaświadczenie,
że w totka szóstkę trafiłem tylko mi kupon do kibla wpadł ...

Trzeba będzie zacząć pustą butelkę ze sobą wozić :?
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 16.06.2010 13:59

osimek1 napisał(a):w miedzy czasie ktoś nam kradnie dokumenty i co wtedy ? jestem tysiąc kilometrów od domu, nowego prawka nie mam jak wyrobić a jakoś muszę wrócić

W takiej sytuacji możesz jedynie poprosić innego kierowcę (jeżeli ukradziono tylko prawo jazdy) lub wezwać lawetę (jeżeli zginęły dokumenty auta).
Żadna policja nie wystawia "dokumentów zastępczych" (chyba, że tak nazwiesz mandat za ich brak :roll: ).

Dokumentów trzeba pilnować bardziej niż żony :wink: :idea:

Pozdrav
homar77
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) homar77 » 16.06.2010 14:58

zonatyfacet1 napisał(a):Kolego, zabrali ci za wódę i teraz kombinujesz. Po co zadajesz tak bzdurne pytania innym? Wstydziłbyś się :evil: Typowo polskie kombinatorstwo

Pytanie dotyczy znajomości przepisów drogowych państw przez które większość z nas jechała bądź ma zamiar jechać .....
Ciebie to pytanie nie dotyczy bo po Twojej odpowiedzi widać, że jesteś za "cienki" , żeby to wiedzieć , a już na pewno za "cienki" żeby się dowiedzieć ..(większość ludzi jak czegoś nie wie to zaczyna szukać odpowiedzi oczywiście nie Ty - bo dla Ciebie brak wiedzy oznacza agresję , wymyślenie teorii na którą masz monopol - to takie typowe dziecinne zachowanie w szkole)......
Opisane przypadki mogą zdarzyć się każdemu !! (ale pewnie masz za mało wyobraźni bądź jesteś za młody i za wiele w życiu nie wiedziałeś - jednak gdy np. okradną cię itp. wtedy zaczniesz się zastanawiać )
To twoja odpowiedź obraża Polaków a nie pytanie !
Ktoś tu napisał że "każdy ma prawo wyrażenia opinii" - oczywiście że tak .. tylko, że w tym temacie nikt o takie "opinie" nie prosi - nie wiem czy trzeba skończyć studia (ale niektórym by się przydało) żeby dowiedzieć się co to znaczy "pisać na temat !!!!!! "
Jedno jest pocieszające w Ambasadzie to cię nie zatrudnią, z dwóch ambasad przyszła odpowiedź na postawione przeze mnie pytanie , rzeczowa i krótka - Tak więc kolego kariery to Ty nie zrobisz ... chyba ze dorośniesz , czego Ci serdecznie życzę
pozdrawiam
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 16.06.2010 14:59

No, i teraz wynikła faktycznie ciekawa kwestia!
Każdemu może się zdarzyć, że mu ukradną prawko lub dokumenty. Lub to i to. Lub je zgubi, utopi, spalą się, pies poszarpie i zje lub aligator wciągnie... itp.
A jesteśmy, powiedzmy, 2000 tyś km od domu, gdzieś na zadupiu Turcji lub po prostu na Peloponezie.
I co wtedy?

Moim zdaniem powinno się od razu zgłosić taki fakt na policję i do najbliższej polskiej placówki dyplomatycznej. Muszą być jakieś rozwiązania, jakieś zastępcze papiery. Przecież takie rzeczy się zdarzają. A np. nikt poza okradzionym kierowcą nie prowadzi i nikt rozsądny nie każe nam na 2000 km wynajmować lawety.

PS
A żonę zgubić nie jest tak łatwo!
:?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 16.06.2010 15:15

janniko napisał(a):No, i teraz wynikła faktycznie ciekawa kwestia!
Każdemu może się zdarzyć, że mu ukradną prawko lub dokumenty. Lub to i to. Lub je zgubi, utopi, spalą się, pies poszarpie i zje lub aligator wciągnie... itp.
A jesteśmy, powiedzmy, 2000 tyś km od domu, gdzieś na zadupiu Turcji lub po prostu na Peloponezie.
I co wtedy?

Moim zdaniem powinno się od razu zgłosić taki fakt na policję i do najbliższej polskiej placówki dyplomatycznej. Muszą być jakieś rozwiązania, jakieś zastępcze papiery. Przecież takie rzeczy się zdarzają. A np. nikt poza okradzionym kierowcą nie prowadzi i nikt rozsądny nie każe nam na 2000 km wynajmować lawety.

PS
A żonę zgubić nie jest tak łatwo!
:?

Można jeszcze zgubić karty kredytowe, pieniądze, dostać w łeb, pamięć stracić, świadomość takoż
i z bolącym tyłkiem się obudzić ...

Przed poprzednim wyjazdem, gdzieś tu, na forum wyczytałem
i, dla pewności, zastosowałem w praktyce ksero wszystkich dokumentów,
począwszy od paszportów, na dokumentach samochodu, ubezpieczeniach itd. kończąc.

Na szczęście się nie przydały, to znaczy, gospodarzowi, w Chorwacji,
do ręki właśnie ksero dałem, bo jakoś nie lubię, jak mi obcy, bez uprawnień, mój dokument do ręki bierze.

Natomiast co robić? To samo, co w Polsce na jakimś zadupiu.
Jedynie bariera językowa pozostaje. I co wtedy?

Jak takiemu ignorantowi, co po polsku ani w ząb wytłumaczyć,
że film nam się urwał i zostaliśmy niecnie przez kogoś wykorzystani? :wink:

A Peloponez jest całkiem, całkiem cywilizowany, mimo, że to tam Korynt się właśnie znajduje,
ale również przecież stara stolica Grecji na tym półwyspie jest posadowiona ...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.06.2010 18:41

Z pow.
Ostatnio edytowano 25.08.2010 09:22 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
homar77
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) homar77 » 16.06.2010 18:58

To ja napisał(a):Kolego odczep się od Polaków dobra, mnie to nie obraża, może takie niezguły jak TY.
Nie masz prawa jazdy, bo je zgubiłeś wtedy policja - zgłoszenie o kradzieży, lub zaginięciu, Urząd Miejski jakiś miesiąc i masz wtórnik, lub rzeczywiście zabrali je za niezbyt świeży oddech, albo za wykroczenia wtedy raczej unikasz policji i zawracasz tyłek na forum.
Pojedź wrócisz będziesz miał wątpliwe szczęście, złapią Cię opowiesz co Ci zrobili.
Z pow.

Człowieku ty masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem ? , czy ktoś się pyta co masz zrobić w Polsce ?? Pytanie jest proste:
jak regulują sprawę braku prawa jazdy (z różnych przyczyn i w różnych okolicznościach) kodeksy drogowe Austrii, Słowacji i Słowenii ??
Ciężko masz coś zrozumieć w powyższym zdaniu ?? Nie wiesz nie odpowiadaj .. bo Twoja odpowiedź dla kogoś co szuka konkretnej wiedzy nic nie znaczy ....
Czemu pytanie padło na forum ? z prostej przyczyny ... w sieci nie ma kodeksu drogowego wraz z ew. taryfikatorem tych Państw (ja przynajmniej nie znalazłem). A z racji tego, że na forum jest sporo konkretnych ludzi więc jest nadzieja, że ktoś coś będzie wiedział - to nie jesteś TY !!!
Jak co niektórzy zauważyli, mogą się zdarzyć różnego rodzaju sytuacje, w których nie wiemy jak się zachować i co nam ewentualnie grozi ... a przez takich jak Ty zaciemnia się tylko temat !!!
Jeżeli tak to daruj sobie, odejdź na chwilę od monitora - a nie myśl nad kolejnym "mądrym" postem , który nabije Ci licznik ....
pozdr.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.06.2010 21:17

Z pow.
Ostatnio edytowano 25.08.2010 09:22 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
matej.
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) matej. » 16.06.2010 22:10

Serce w pasy napisał(a):Każdy ma prawo do swojego zdania :D

nie każdy ma "prawo jazdy" do swojego zadania.
Wracając do autora wątku to sorry , po ko kombinujesz ?
nie masz glejtu daj spokój , wyluzuj!!!.
Weź "na pokład" jakiegoś spoko ,ale rozsądnego kierowcę : kolegę ,koleżankę i ciesz się wakacjami i przestań zadręczać nie tylko siebie ,ale i innych takimi trolowatymi pytaniami !
zonatyfacet1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zonatyfacet1 » 17.06.2010 12:33

homar77 napisał(a):
zonatyfacet1 napisał(a):Kolego, zabrali ci za wódę i teraz kombinujesz. Po co zadajesz tak bzdurne pytania innym? Wstydziłbyś się :evil: Typowo polskie kombinatorstwo

Pytanie dotyczy znajomości przepisów drogowych państw przez które większość z nas jechała bądź ma zamiar jechać .....
Ciebie to pytanie nie dotyczy bo po Twojej odpowiedzi widać, że jesteś za "cienki" , żeby to wiedzieć , a już na pewno za "cienki" żeby się dowiedzieć ..(większość ludzi jak czegoś nie wie to zaczyna szukać odpowiedzi oczywiście nie Ty - bo dla Ciebie brak wiedzy oznacza agresję , wymyślenie teorii na którą masz monopol - to takie typowe dziecinne zachowanie w szkole)......
Opisane przypadki mogą zdarzyć się każdemu !! (ale pewnie masz za mało wyobraźni bądź jesteś za młody i za wiele w życiu nie wiedziałeś - jednak gdy np. okradną cię itp. wtedy zaczniesz się zastanawiać )
To twoja odpowiedź obraża Polaków a nie pytanie !
Ktoś tu napisał że "każdy ma prawo wyrażenia opinii" - oczywiście że tak .. tylko, że w tym temacie nikt o takie "opinie" nie prosi - nie wiem czy trzeba skończyć studia (ale niektórym by się przydało) żeby dowiedzieć się co to znaczy "pisać na temat !!!!!! "
Jedno jest pocieszające w Ambasadzie to cię nie zatrudnią, z dwóch ambasad przyszła odpowiedź na postawione przeze mnie pytanie , rzeczowa i krótka - Tak więc kolego kariery to Ty nie zrobisz ... chyba ze dorośniesz , czego Ci serdecznie życzę
pozdrawiam

Zabrali ci za wódę i nadal kombinujesz. Nie pij więcej, to i problemów unikniesz i rodzina będzie szczęśliwa. Nie będę się wdawał w polemikę z Tobą. O pracę w ambasadzie nie zabiegam. Dobrze Ci radzę - nie pij. .
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 17.06.2010 13:17

Proponuję zakończyć te słowne przepychanki i że tak powiem moja propozycja jest nie do odrzucenia w tym miejscu :idea:

homar77 - jeśli otrzymałeś odpowiedzi z ambasad to może podzielisz się wiedzą, bo jak widać jest ona na naszym forum pionierska.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Prawo jazdy - a raczej jego brak - pomocy - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone