.png)
boboo napisał(a):romuald22 napisał(a):Zadziwia mnie kultura jazdy. a najlepiej gości którzy włączają kierunkowskazy pod wpływem kąta. U mnie na wsi jest takie skrzyżowanie, może niektórzy nazwaliby rozwidleniem. Główna droga nieznacznie skręca w lewo. Nikt prócz mnie nie włącza tam lewego kierunkowskazu. Jakieś 10%. Ale jakby było ponad 90% to kierowca by włączył. Nie tam, że ktoś jest chamski i się nie zna na przepisach ruchu drogowego, ale takie rzeczy istnieją.Teraz dotarło do mnie.romuald22 napisał(a):Tutaj już nie promil, ale ze trzy.
.png)
romuald22 napisał(a):boboo napisał(a):romuald22 napisał(a):Zadziwia mnie kultura jazdy. a najlepiej gości którzy włączają kierunkowskazy pod wpływem kąta. U mnie na wsi jest takie skrzyżowanie, może niektórzy nazwaliby rozwidleniem. Główna droga nieznacznie skręca w lewo. Nikt prócz mnie nie włącza tam lewego kierunkowskazu. Jakieś 10%. Ale jakby było ponad 90% to kierowca by włączył. Nie tam, że ktoś jest chamski i się nie zna na przepisach ruchu drogowego, ale takie rzeczy istnieją.Teraz dotarło do mnie.romuald22 napisał(a):Tutaj już nie promil, ale ze trzy.
Cóż. Kiedyś w końcu dociera. Nawet nowy silnik z czasem się dociera.
Nie ważne promile. Ważne dotarcie.
.png)
Marlowe1994 napisał(a):Nowe przepisy
Nowelizacja wprowadza karę utraty prawa jazdy za przekroczenie prędkości o więcej niż 50 km na godz. na drogach jednojezdniowych dwukierunkowych poza terenem zabudowanym. Przepisy te nie będą jednak dotyczyć większości tras szybkiego ruchu, takich jak autostrady i drogi ekspresowe, które zazwyczaj są dwujezdniowe, ale nie zawsze. W Polsce można spotkać również drogi ekspresowe jednojezdniowe, np. drogi typu 2+1. Droga jednojezdniowa to taka, która nie jest podzielona pasem zieleni.
egzamin na prawo jazdy kategorii B od 17. roku życia (za zgodą rodzica czy opiekuna). Taka osoba będzie jeździła pod nadzorem doświadczonego kierowcy po okresie próbnym;
.png)
A z kim będzie jeździła w okresie próbnym? Sama?
.png)
yanek37 napisał(a):To jeszcze zależy czy przed tym" lekkim skrętem w lewo" stoi znak informujący o pierwszeństwie...,
bo jeżeli nie ma znaku to te Swoje "mądrości" zachowaj dla siebie... nadużywanie czegokolwiek jest niewskazane ... nawet kierunkowskazu...
.png)
.png)
.png)
.png)
599 napisał(a):a co jeśli "nagle" kierunkowskaz przestał działać ?
(wiadomo kiedy bo zap,,,,,,la jak szalony )
można skręcać czy trzeba bezwzględnie jechać prosto?,
.png)
romuald22 napisał(a):Marlowe1994 napisał(a):Czy przed tym rozwidleniem jest jakiś znak? Czy to jest skrzyżowanie o kształcie litery Y?
Jakie by nie było to zawsze jest znak przed skrzyżowaniem. Rozjazdem. Zwał jak zwał.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi