Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Prawo jazdy - a raczej jego brak - pomocy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
waldas
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldas » 17.06.2010 13:57

Ludzie !!!

Gościu zadał pytanie. Napisaliście 60 odpowiedzi - po jaką chol ...... skoro żadna nie jest odpowiedzią na zadane pytanie. Po co piszecie i zaśmiecacie forum. Ze względu na tego typu odpowiedzi - śmieci są problemy ze znalezieniem konkretnych informacji które ktoś wyszukuje.
Oczywiście potem jeśli zada pytanie w kolejnym temacie to jest bardzo szybko gnojony, i nie do pomyślenia jest aby napisał u-zwykłe zamiast
ó - kreskowane. W pewnych momętach myślę że jesteście emerytami bez kontaktu z ludzmi , a to bardzo wartościowe forum jest Waszym jedynym
oknem na świat gdzie możecie wygłaszać swoje nieomylne opinie ,oczywiście bez związku z tematem.
Przy okazji pozdrawiam wszystkich pozostałych forumowiczów którzy uczestniczą w tworzeniu tej skarbnicy wiedzy o tej pieknej krainie.
Pozdrawiam - do zobaczenia w Trpanju.
Waldas
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.06.2010 15:31

Z pow.
Ostatnio edytowano 25.08.2010 09:19 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
homar77
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) homar77 » 17.06.2010 15:35

Rysio napisał(a):Proponuję zakończyć te słowne przepychanki i że tak powiem moja propozycja jest nie do odrzucenia w tym miejscu :idea:

homar77 - jeśli otrzymałeś odpowiedzi z ambasad to może podzielisz się wiedzą, bo jak widać jest ona na naszym forum pionierska.

A proszę bardzo:
Austria - mandat do 2150 euro i ewentualny zakaz prowadzenia pojazdów na terytorium Austrii (zakładając że mamy na mandat gotówkę i w aucie jest drugi kierowca - to jesteśmy wolni w przeciwnym wypadku na poczet mandatu może zostać zatrzymany samochód lub jakaś inna wartościowa rzecz )
Słowenia - mandat 950 euro i zatrzymanie do wyjaśnienia !! (co to znaczy i ile może trwać - nie wiem)
Czekam jeszcze na odpowiedź co zrobić w przypadku kiedy zostaniemy okradzeni a zgłosimy ten fakt miejscowej Policji , jakie są szanse wracania do domu jako kierowca ? - prawdopodobnie możemy się zwrócić o pomoc do Polskiej Ambasady ale to narazie dane nie potwierdzone .
pozdrawiam

To ja napisał(a):Jakie pytania takie odpowiedzi.

przestań się kompromitować ... nic nie wygrałeś nic nie przegrałeś możesz odejść w pokoju ... tylko już więcej nie pisz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.06.2010 15:46

Z pow.
Ostatnio edytowano 25.08.2010 09:19 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
homar77
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) homar77 » 17.06.2010 15:54

To ja napisał(a):Kolego tylko zacytuję twoje drugie pytanie w stylu daj małpie brzytwę:
2. jazda bez prawa jazdy (bo się go nie ma zrobionego)
czy można napisać coś bardziej bezsensownego - komentarz zbędny.
Z pow.

a jednak się kompromitujesz ...
masz za mało wyobraźni żeby sobie w pustej główce wyobrazić sytuację kiedy nadepniesz na jeżowca i za cholerę nie możesz jechać , ale jest szansa bo jest z tobą brat, kuzyn, kolega (bez znaczenia - wiesz ??) który umie jeździć (robi kurs itp - bez znaczenia - wiesz ??) i jest okazja że wrócicie jakoś do domu ....
ale po co ja to pisze ?? przecież ty to przeczytasz a nie zrozumiesz nic !!!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.06.2010 16:07

Z pow.
Ostatnio edytowano 25.08.2010 09:20 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
lichy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lichy » 17.06.2010 17:43

homar77 napisał(a): ... kiedy nadepniesz na jeżowca i za cholerę nie możesz jechać ...

W takich przypadkach zastosowanie mają różne wypasione pakiety ubezpieczenia assistance. Nie są z pewnością tanie, ale zapewniają w zależności od TU i wariantu np: transport pasażerów i bagażu do miejsca zamieszkanie albo do celu podróży, kierowcę zastępczego w razie choroby albo śmierci kierowcy, a nawet (oby nie) transport zwłok do ich miejsca pochówku.
Skoro przewidujesz jakieś straszne komplikacje w podróży (utrata kierowcy, jego zdolności prowadzenia auta albo utrata uprawnień do jego prowadzenia) spróbuj przed wyjazdem znaleźć jakąś firmę, która Ci na takie przypadki sprzeda polisę.

Szerokiej drogi!
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 17.06.2010 18:12

Austria - mandat do 2150 euro i ewentualny zakaz prowadzenia pojazdów na terytorium Austrii (zakładając że mamy na mandat gotówkę i w aucie jest drugi kierowca - to jesteśmy wolni w przeciwnym wypadku na poczet mandatu może zostać zatrzymany samochód lub jakaś inna wartościowa rzecz )

A to mialem racje,ze w Austrii zartow nie ma...2150 eu x 4.10 zl w/g dzisiejszego kursu,to daje 8815 zl mandatu...i na 100% trafisz do ciupy,przynajmniej na czas wyjasnienia sprawy...
piotr68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr68 » 17.06.2010 20:31

waldas napisał(a):Ludzie !!!

Gościu zadał pytanie. Napisaliście 60 odpowiedzi

To akurat standard. Proste pytanie na które można udzielić prostej odpowiedzi, ale lepiej pieprzyć kilka stron bez sensu. A jak ktoś zada niechcący pytanie związane z turystyką to jest odsyłany do FAQ gdzie często informacje są nieaktualne od kilku lat.
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 18.06.2010 05:45

"A jak ktoś zada niechcący pytanie związane z turystyką to jest odsyłany do FAQ gdzie często informacje są nieaktualne od kilku lat."

100% racji,POPIERAM...
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 18.06.2010 07:47

Haweł napisał(a):"A jak ktoś zada niechcący pytanie związane z turystyką to jest odsyłany do FAQ gdzie często informacje są nieaktualne od kilku lat."

100% racji,POPIERAM...

Ceny autostrad i winiet są nieaktualne? 8O Widać, że tam nie zaglądacie.
bb84
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bb84 » 18.06.2010 08:49

Do autora ... nie przejmuj się czasami forum to miejsce gdzie niektórzy muszą się wyżyć pouczyć i odreagować ... Życios jedziemy dalej... sam też pierwszy kamieniem nie rzucę .

Dzieki za inf będą bardzo przydatne bo np nie zrezygnuje z jazdy jak zgubie prawko... ryzyk fizyk
ps w Polsce świstek z policji o zagubionym prawku nie upoważnia do prowadzenia pojazdu !! JAK JEST ZAGRANICĄ ??

ps2 do wszystkich poruszonych informacją o możliwości prowadzenia samochodu bez prawa jazdy ... zwróćcie uwagę na poziom szkolenia kierowców ich wiedzy !! ( testy na pamięć ) następnie zwróćcie uwagę na instruktorów ... Jakoś brak prawka mnie już nie przeraża, bardziej ci co zdają po 5 razy i w końcu się udaje .... sory może kogoś uraziłem przepraszam ale takie mam zdanie.
Ostatnio edytowano 18.06.2010 08:51 przez bb84, łącznie edytowano 1 raz
bb84
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bb84 » 18.06.2010 08:50

bb84 napisał(a):Do autora ... nie przejmuj się czasami forum to miejsce gdzie niektórzy muszą się wyżyć pouczyć i odreagować ... Życios jedziemy dalej... sam też pierwszy kamieniem nie rzucę .

Dzieki za inf będą bardzo przydatne bo np nie zrezygnuje z jazdy jak zgubie prawko... ryzyk fizyk
ps w Polsce świstek z policji o zagubionym prawku nie upoważnia do prowadzenia pojazdu !! JAK JEST ZAGRANICĄ ??

ps2 do wszystkich poruszonych informacją o możliwości prowadzenia samochodu bez prawa jazdy ... zwróćcie uwagę na poziom szkolenia kierowców ich wiedzy !! ( testy na pamięć ) następnie zwróćcie uwagę na instruktorów ... Jakoś brak prawka mnie nie już nie przeraża, bardziej ci co zdają po 5 razy i w końcu się udaje .... sory może kogoś uraziłem przepraszam ale takie mam zdanie.
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 18.06.2010 09:54

bb84 napisał(a):ps2 do wszystkich poruszonych informacją o możliwości prowadzenia samochodu bez prawa jazdy ... zwróćcie uwagę na poziom szkolenia kierowców ich wiedzy !! ( testy na pamięć ) następnie zwróćcie uwagę na instruktorów ... Jakoś brak prawka mnie już nie przeraża, bardziej ci co zdają po 5 razy i w końcu się udaje .... sory może kogoś uraziłem przepraszam ale takie mam zdanie.

Pomyśl sobie o konsekwencjach w razie spowodowania wypadku a nawet głupiej kolizji. Wszytkie koszty ponosisz z własnej kieszeni. Nie obowiązuje w takim przypadku to znienawidzone OC. A jak na skutek zdarzenia trzeba będzie płacić komuś rentę do końca życia?
Wydaje mi się, że problem w tym wątku jest fakt nieprecyzyjnego postawienia pytania przez autora. Jeżeli zapytał by o konsekwencje prowadzenia pojazdu bez dokumentu prawo jazdy utraconego na skutek zagubienia bądź kradzieży to nie było by tych ataków. Ani razu nie sprecyzował, że o takie przypadki mu chodzi.
W takim przypadku można snuć spekulacje. A powody nie posiadania uprawnień to:
-nigdy nie podchodził do egzaminu;
-zabrano za przekroczenie ilości punktów karnych oraz najgorsze a zarazem najczęszcze w Polsce:
-zabrane za jazdę na tzw. podwójnym gazie.
Samo interesowanie się tego typu sprawą jest jak dla mnie dziwne. Można by się równie dobrze interesować konsekwencjami pobicia żony po pijaku w Chorwacji. A nuż ręka mi się wymsknie w gorącej dyskusji.
rapez
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rapez » 19.06.2010 10:03

Dziwny temat...
Jechałem kiedyś z kolegą przez Słowację, wyprzedzał na ciągłej lini autobus i policja go drapneła. Jako, że nie mieliśmy euro na mandat w wysokości 150e, policja zatrzymała prawo jazdy. Kolega dostal dokument dopuszczający go do kierowania pojazdem na 14 dni ale tylko po Słowacji. A co z Polaską???- jestem ciekawy jak zgłośić coś takiego; jak nasi urzędnicy podejdą do tego? Było to dośc daleko od granicy, a do domu mieliśmy jeszcze 700km. Więc jak się wrócić aby zapłacić, nie ryzykując kontroli w Polsce?
Co ciekawe mandat nie został wypisany; ponformowali go, że mandat zostanie wypisany na posterunku Policji, po zapłaceniu go, otrzyma prawo jazdy.
....Kolega zgubił adres Komisariatu i dokument uprawniający do jazdy po Słowacji, był na innym komisarciacie Słowackim i żadnych danych o zatrzymaniu go, nie ma w systemie. Nie pamiętamy miejsca zdarzenia, była noc. I co teraz? ....Poprostu wyrobił w Polsce nowe prawko!!! Ciekawe co się stanie, jak "stare" prawko dotrze wkońcu do Polski...będzie dym :roll: I jaki wysoki mandat??? Za wyprzedzenie autobusu, który wjeżdrzał na przystanek...?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Prawo jazdy - a raczej jego brak - pomocy - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone