Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Prawo jazdy - a raczej jego brak - pomocy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
leopantera
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leopantera » 15.06.2010 20:08

Rysio napisał(a):
weldon napisał(a):... co wtedy?

Należy wyrobić wtórnik a jeśli nie ma na to czasu należy zabrać zaświadczenie policji o kradzieży lub właściwego organu że posiadamy uprawnienia do kierowania pojazdem lub potwierdzenie o fakcie złożenia wniosku o wydanie dokumentu. W przypadku wyjazdu zagranicznego konieczne będzie tłumaczenie takiego dokumentu przez przysięgłego.

Problem jest taki, że na świstku z firmy masz napisane, że ci skradli dokument, a nie że posiadasz uprawnienia np. do kierowania i nie ważne czy to było prawo jazdy, czy dowód rejestracyjny :cry:
Co toleruje nasza drogówka - ich (czytaj austryjacka czy innego kraju) nie odpuści :cry:
P.S.
Nawiasem pytanko do założyciela wątku czy zatrzymanie nastąpiło z powodu 178a par 1 kk czy 178a par 2 kk ? :wink:
homar77
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) homar77 » 15.06.2010 22:02

[/quote]

P.S.
Nawiasem pytanko do założyciela wątku czy zatrzymanie nastąpiło z powodu 178a par 1 kk czy 178a par 2 kk ? :wink:[/quote]

Wystarczy poczytać moje wcześniejsze posty .... (wiem, że wymaga to trochę czasu, ale to wina tych, którzy zabierają miejsce żeby się podzielić swoimi: "bo mi się tak wydaje" "bo ja uważam" - a temat jest wyraźnie określony ! , ale już sam nie wiem jak to wyraźniej napisać !!)
a swoją drogą zatrzymanie prawa jazdy nie musi wynikać akurat z tego paragrafu (na co akurat też nikt nie zwrócił uwagi)
pozdrawiam
ps. dla ścisłości : moje prawo jazdy (zresztą zawodowe) ma się jak najlepiej :)
zonatyfacet1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zonatyfacet1 » 16.06.2010 09:37

Kolego, zabrali ci za wódę i teraz kombinujesz. Po co zadajesz tak bzdurne pytania innym? Wstydziłbyś się :evil: Typowo polskie kombinatorstwo
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 16.06.2010 10:05

zonatyfacet1 napisał(a):Kolego, zabrali ci za wódę i teraz kombinujesz. Po co zadajesz tak bzdurne pytania innym? Wstydziłbyś się :evil: Typowo polskie kombinatorstwo

Ale mnie rozbawiłeś. Jesteś pierwszy, który odważył się walnąć prosto z mostu.
Pozdrawiam
zonatyfacet1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zonatyfacet1 » 16.06.2010 10:10

pablo2222 napisał(a):
zonatyfacet1 napisał(a):Kolego, zabrali ci za wódę i teraz kombinujesz. Po co zadajesz tak bzdurne pytania innym? Wstydziłbyś się :evil: Typowo polskie kombinatorstwo

Ale mnie rozbawiłeś. Jesteś pierwszy, który odważył się walnąć prosto z mostu.
Pozdrawiam

Bo wali ściemę, aż miło. Zabrali, to zabrali, każdemu może się zdarzyć. Po co ściemniać? Nie ma prawka, to niech jedzie i sprawdzi, co na to Policja. Mniejszy problem, jeśli zatrzymają do kontroli, ale co wtedy, kiedy spowoduje wypadek np. śmiertelny??? Idzie do paki i problemy do końca życia. Co za idiotyczny temat. Niech admin przeniesie ten temat do śmieci.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 16.06.2010 10:15

:lol: Ale wtedy małżonka się dowie a to gorsze niż patrol austriackiej policji drogowej :lol:
zonatyfacet1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zonatyfacet1 » 16.06.2010 10:22

Jacek S napisał(a):

:lol: Ale wtedy małżonka się dowie a to gorsze niż patrol austriackiej policji drogowej :lol:

... a taki dobry mąż i ojciec był :lol:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 16.06.2010 11:01

...hipotetycznie oczywiście rzecz biorąc :wink:
zonatyfacet1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zonatyfacet1 » 16.06.2010 11:09

Jacek S napisał(a):...hipotetycznie oczywiście rzecz biorąc :wink:

zaraz założy nowy wątek pt. "czy można się zarazić HIV przez dotyk dłoni będąc w delegacji" :lol:
Bert
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bert » 16.06.2010 11:26

ależ przecież bez prawa jazdy można jeździć!.....nóg i rąk to nie związuje..

....ale tylko do pierwszej kontroli drogowej....
zonatyfacet1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zonatyfacet1 » 16.06.2010 11:37

Bert napisał(a):ależ przecież bez prawa jazdy można jeździć!.....nóg i rąk to nie związuje..

....ale tylko do pierwszej kontroli drogowej....

No mozna.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.06.2010 11:54

Rysio napisał(a):

Należy wyrobić wtórnik a jeśli nie ma na to czasu należy zabrać zaświadczenie policji o kradzieży lub właściwego organu że posiadamy uprawnienia do kierowania pojazdem lub potwierdzenie o fakcie złożenia wniosku o wydanie dokumentu. W przypadku wyjazdu zagranicznego konieczne będzie tłumaczenie takiego dokumentu przez przysięgłego.

Rysio ale na takim dokumencie nie wolno Ci prowadzić samochodu. Tak przynajmniej było kilka lat teu, gdy skradziono mi dokumenty.
Jeźdźiłem na tym co prawda do momentu wyrobienia wtórnika, bo nie miałem wyjścia, ale na szczęście nie byłem kontrolowany.
zonatyfacet1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zonatyfacet1 » 16.06.2010 11:57

Serce w pasy napisał(a):
Rysio napisał(a):

Rysio ale na takim dokumencie nie wolno Ci prowadzić samochodu. Tak przynajmniej było kilka lat teu, gdy skradziono mi dokumenty.
Jeźdźiłem na tym co prawda do momentu wyrobienia wtórnika, bo nie miałem wyjścia, ale na szczęście nie byłem kontrolowany.

Ty też jesteś nagminnym pieniaczem i prowokatorem na tym forum. Powinni cie zbanowac na dwa lata. Twoich wypowiedzi nie traktuję powaznie :lol:
Ostatnio edytowano 17.06.2010 12:29 przez zonatyfacet1, łącznie edytowano 1 raz
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 16.06.2010 12:05

zonatyfacet1 napisał(a):
Serce w pasy napisał(a):
Rysio napisał(a):
weldon napisał(a):...
...
....

Ty też jesteś nagminnym pieniaczem i prowokatorem na tym forum. Powinni cie zbanowac na dwa lata. Twoich wypowiedzi nie traktuję powaznie

Do kogo ta mowa bo z Twojej wypowiedzi trudno się domyśleć :?:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 16.06.2010 12:07

Serce w pasy napisał(a):Rysio ale na takim dokumencie nie wolno Ci prowadzić samochodu. Tak przynajmniej było kilka lat teu, gdy skradziono mi dokumenty.

Tak jest również obecnie, jednak z informacji jakie uzyskałem w Starostwie w Gliwicach, większość patroli policji honoruje te świstki ponieważ są one potwierdzeniem posiadania właściwych uprawnień do kierowania pojazdem. Jeśli trafisz na upierdliwca owszem możesz zapłacić mandat za nieposiadanie dokumentu prawa jazdy, jednak nie będzie to oznaczało końca Twojej jazdy. Sądzę że jeśli miałbyś takie potwierdzenie przetłumaczone przez przysięgłego za granicą to jakoś byś się wyślizgał :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Prawo jazdy - a raczej jego brak - pomocy - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone