Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Prawo jazdy - a raczej jego brak - pomocy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 15.06.2010 10:27

homar77 napisał(a):
1. jazda bez prawa jazdy (np. zostało zatrzymane w Polsce przez policję)

2. jazda bez prawa jazdy (bo się go nie ma zrobionego)

3. brak prawo jazdy przy sobie (np. zostało w domu )

W którym miejscu :?:
Martyna 111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martyna 111 » 15.06.2010 10:29

Tylko ,że kolega homar nic nie pisze o skradzionym/ bo to trochę inna sytuacja/ prawku. Pisze za to o zabranym przez policję , lub w ogóle nie wyrobionym, lub zapomnianym z domu. Nie wiem czy w ogóle mozna pytać o coś takiego.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 15.06.2010 10:32

Pytać można ...

Ja tylko się podłączam z taką bardziej realną sytuacją.

Raczej nie gubię dokumentów, ale jakbym zostawił na jakimś Parkingu - to co?

Zejść do podziemi od razu, czy spróbować się z policmajstrem dogadać?
Pomoże?
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 15.06.2010 11:08

Ja bym rozróżnił dwa przypadki:
1. jazda bez uprawnień do kierowania danym pojazdem
2. jazda bez dokumentu potwierdzającego posiadanie uprawnień do kierowania...
z tego co się orientuję to za pkt 1 w Polsce grozi mandat (niech jakiś policjant się wypowie) za pkt 2 z resztą też. Sprawa się komplikuje w przypadku spowodowania wypadku drogowego. W pkt 1 nie obowiązuje polsa oc. A to już dramat.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 15.06.2010 11:11

Rysio napisał(a):W którym miejscu

homar77 napisał(a):Witam
Przeszukałem sporo stron w sieci, ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi ... może ktoś z Forumowiczów wie co grozi za trzy poniższe przypadki jazdy przez Słowację , Austrię i Słowenię ?

1. jazda bez prawa jazdy (np. zostało zatrzymane w Polsce przez policję)

2. jazda bez prawa jazdy (bo się go nie ma zrobionego)

3. brak prawo jazdy przy sobie (np. zostało w domu )

Pozdrawiam :)
homar77
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) homar77 » 15.06.2010 11:16

hmmm... po co zabierać głos w temacie jeżeli się nie ma nic do powiedzenia ???
tutaj rozchodzi się o znajomość kodeksu drogowego poszczególnych państw, i jak można samemu sprawdzić w internecie ciężko jest znaleźć jednoznaczną odpowiedz czyli:
w np. Austrii za jazdę bez uprawnienia obcokrajowca jest taka i taka grzywna taka i tak procedura .. w Słowacji tak a tak, a w Słowenii tak ..
Wszystkim tym, którzy zostali namaszczeni do ferowania wyroków i pouczania dziękuje - sytuacja jest hipotetyczna więc i wszelki forumowy lament zbyteczny.
pozdrawiam

ps. co do Polski sprawa jest jasna , mamy ogólnie dostępny kodeks drogowy
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 15.06.2010 12:17

Homar
Nic się nie przejmuj. Jeśli umiesz jeździć to wsiadaj i jedź do Czarnogóry.
Ważne żebyś jakoś łagodnie przebrnął Słowację i Węgry, bo z nimi to raczej żartów nie ma. Pepiczki to wredne upierdliwce, a Madziarska policja, to gorsza od austriackiej, okropne biurokraty i służbisty.
No, ale za to w Serbii i Montenegro - totalny luzik!
Sprawę załatwiasz od pół litry do .. powiedzmy 20-30 euro.. i lajt!
W Grecji z kolei nawet nie próbuj. Bo ci zabiorą dokumenty, samochód i jeszcze mandat w wysokości kilku tyś. euro dowalą! No chyba, że ich przekonasz do uhonorowania małego datku na rzecz panów drogówkowców. Myśmy nie mieli do czynienia, ale słyszałem od znajomków, że za głupie przekroczenie szybkości pojechali po bandzie i nie było przeproś! Oni niestety też służbiści i biuraliści.. no cóż.. Grecy, pomimo całej mojej do nich sympatii, to pieprzeni socjaliści i często nawet lewacy... ale tylko urzędasy i policja.. społeczeństwo jest spoko.. Ale u nich to lepiej nie ryzykuj.
Z kolei Ukraina i Bułgaria stoją otworem. Wezmą każdą zaproponowaną kwotę. Ukraińcy to ci jeszcze glejt wydadzą, że już "opłata" pobrana, żeby cię nie skubali następni panowie GAI (gosavtoinspekcja).. porządny naród. Zresztą tam można całkiem tanio kupić prawko.. warte rozważenia..
:sm:
pozdro
homar77
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) homar77 » 15.06.2010 12:38

Janniko :)
Może i śmieszna wypowiedź .... ale nic nie wnosi

ps. Wyobraźcie sobie te cisze, jaka by nastąpiła, gdyby ludzie mówili tylko to, co wiedza! ...
wildstar
Globtroter
...

Nieprzeczytany postnapisał(a) wildstar » 15.06.2010 12:40

witajcie , widziałem przypadek gdzie podczas kontroli pojazdu mojemu koledze plastikowy polski dokument ( prawo jazdy ) wleciało podczas podawania policiantowi w austrii do szpary ( tam gdzie chowa sie szyba ) w drzwiach samochodu ( toyota land cruiser) , wiecie ile zajeło rozebranie tego ustrojstwa w celu odzyskania niezbędnego dokumentu ....pozdro.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 15.06.2010 13:46

homar77 napisał(a):Janniko :)
Może i śmieszna wypowiedź .... ale nic nie wnosi

No dobra, to może inaczej!

Zadam pytanie:

Przeszukałem sporo stron w sieci, ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi ... może ktoś z Forumowiczów wie co grozi za trzy poniższe przypadki jazdy przez Słowację , Austrię i Słowenię ?

1. Jazda pod wpływem alkoholu, gdy wypiłem z okazji imienin teściowej, bo nie wypadało odmówić.

2. Jazda pod wpływem alkoholu, gdy zostałem przez kolegów (lub obcych) zmuszony do wypicia kilku głębszych

3. Jazda pod wpływem alkoholu, gdy wypiłem, bo miałem ochotę się narąbać przy wyjazdem

Bardzo ważne dla każdego Polaka pytania..
:twisted:
homar77
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) homar77 » 15.06.2010 14:11

Szanowna (?) Janniko !
To nie szkoła (ani sprawdzian dla Ciebie ) ... i naprawdę nie musisz być sfrustrowana tylko dlatego że nie znasz odpowiedzi ... po prostu nie odpowiadaj (masz zaliczone )

ps. choć analogia pewna jest do szkoły , większość odpowiada nie na temat :)
Pozdrawiam serdecznie
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 15.06.2010 14:12

janniko napisał(a):Bardzo ważne dla każdego Polaka pytania...

O, przepraszam, mów za siebie ... :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 15.06.2010 14:35

homar77 napisał(a):Szanowna (?) Janniko !
To nie szkoła (ani sprawdzian dla Ciebie ) ... i naprawdę nie musisz być sfrustrowana ...

Sfrustrowany...ale niewiele to zmienia :wink:
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 15.06.2010 14:56

homar77
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) homar77 » 15.06.2010 19:09

otrzymałem odpowiedz z Ambasady RP w Austrii:

Szanowny Panie,

Zasadniczo bez względu na powód nie powinno się prowadzić samochodu bez ważnego prawa jazdy. Grozi za to kara mandatu do 2150 Euro i ewentualny zakaz prowadzenia pojazdów na terytorium Austrii.

Z poważaniem,

Kierownik Wydziału Konsularnego
Ambasada RP w Austrii

no i o takie informacje mi chodzi :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Prawo jazdy - a raczej jego brak - pomocy - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone