Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Poradźcie proszę jaką drogą dojechać do Albanii

Nazwa Albanii wywodzi się ze źródeł greckich i rzymskich, nawiązując do koloru białego. Sami Albańczycy używają nazwy Shqipëria, co oznacza Krainę Orłów. Albania jest niewielkim krajem - jej powierzchnia wynosi to niewiele mniej niż powierzchnia województwa wielkopolskiego.
Kacper1978
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kacper1978 » 23.02.2017 09:52

majchrzy napisał(a):Najszybsza trasa wg mnie to lot np. z Warszawy do Korfu. Prom z Korfu do Albanii.

Ale nie daje tyle przyjemności.
majchrzy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) majchrzy » 23.02.2017 12:33

Ja nie czerpie przyjemność z ciągłej jazdy samochodem przez praktycznie dobę.
Jeszcze jak dojdą do tego małe dzieci to się robi problem.
Osobiście wolę jak najszybciej na miejsce wypoczynku i odpoczynek.
To jest sposób na wakacje preferowany przez moją rodzinkę.
Każdy lubi spędzać wakacje jak uważa i o to chodzi, bo wakacje to odpoczynek :)
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 23.02.2017 13:02

możliwe, że jednak zadający te pytanie o najszybszą trasę ma inne preferencje niż (dwu)tygodniowe leżenie na plaży. Samochód daje niezależność, a w Albanii alternatywą mogą być albo kiepsko działająca komunikacja publiczna (głównie w postaci busików), albo taksówki albo drogie wycieczki fakultatywne.

No i nie wiem czy z Korfu pływają promy w inne miejsca w Albanii niż Saranda.
majchrzy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) majchrzy » 23.02.2017 13:51

Zgadzam się z tym, że każdy lubi co innego. Cała Albania jest może jak Województwo Mazowieckie więc wszędzie jest blisko. Wynajęcie samochodu to też nie tragedia jak gdzieś się chce pojechać (chyba ze ktoś jeździ codziennie to już wychodzi drogo).
Dla mnie i mojej rodziny odpoczynek to "reset dysków", codzienny pęd w życiu dostarcza nam aż za nadto problemów.
Niezależność przy jeździe własnym samochodem to się zgadzam zdecydowanie. W zeszłym roku byliśmy własnym autem w Cro i nie wspominam podróży za dobrze ponieważ połowę drogi jechaliśmy nocą ze względu na dzieci.
Ale ok jak ktoś lubi zwiedzać ja to rozumiem.
marwyk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marwyk » 23.02.2017 15:08

majchrzy napisał(a):Cała Albania jest może jak Województwo Mazowieckie więc wszędzie jest blisko.

Tylko pomimo odległości na mapie z jednego końca na drugi jedzie się cały dzień
marcines
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcines » 23.02.2017 15:43

Bardziej chodzi o to ze w drodze do Albanii samochodem mozna wiele ciekawych rzeczy zobaczyc w BiH MNE i SRB.
patrykdo
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) patrykdo » 23.02.2017 17:35

wątek trochę sie rozjechał .... :P a jest o trasach do Albanii :)
majchrzy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) majchrzy » 24.02.2017 06:09

patrykdo napisał(a):wątek trochę sie rozjechał .... :P a jest o trasach do Albanii :)

Popieram wracajmy do tematu.
lubadom
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lubadom » 24.02.2017 09:45

W 2014 odwiedziłem Albanię, a dokładnie Ksamil na południu. Odpoczywaliśmy 15 dni na miejscu z samodzielnymi wycieczkami.
Do Albanii jechaliśmy: Warszawa - Radom - Kielce - Kraków - Chyżne - Ruzomberok - Zvolen - Sahy - Budapest - Roszke - Novy Sad - Belgrad - Nisz - Kumanovo - Gewgelija - Janina - Kakavia - Saranda - Ksamil.
Powrót taki sam.
Do Albanii postój w Belgradzie - warszawa belgrad ok 13 godz, belgrad ksamil ok 11 godz.
Z Albanii postój w Novym Sadzie - ksamil novy sad ok 12 godz, novy sad warszawa ok 13 godz.
marcines
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcines » 24.02.2017 11:19

Najlepiej niech każdy pisze którędy jechał, w jakim terminie i ile stał na granicy, będzie wtedy rozeznanie co do wyboru granicy.
Jeśli chodzi o mnie w 2015 r granica przejscie Hani i Hotti bez korków początek lipca, przejscie gr. Albania-Macedonia św.Naum koło j.Ochrydzkiego połowa lipca bez korków.
W 2016 granica SRB-MNE koniec czerwca przejscie Spiljani z 30 minut, MNE-Albania koniec czerwca przejscie Vermosh-Guci całkiem pusto. Połowa lipca Albania-Kosowo Morine-Vermice z 30 minut i Kosowo-SRB przejscie Merdare z 40 minut
W 2014 połowa lipca MNE-Al prz.gr. Sukibin z 30 min.
Najdłużej stałem na granicy Macedonia-SRB ok 1h. ale to kierunek Grecja więc standard
Kacper1978
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kacper1978 » 27.02.2017 15:19

Witam

Marcines ma.racje
Powinno się pisać tylko o tym co nas spotkało i jak to wyglądało.
Pozdrawiam
mkbojarczuk
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkbojarczuk » 28.02.2017 13:38

Ta.... to jest pisanie jak o zeszłorocznym sniegu.
Dzisiaj jest kolejka a jutro nie ma .Dodatkowo,przecież każdy wybrał najlepszą drogę.
Kolega przedmówca,pierwszy jest nie do przekonania,że coś jest innego .
Co ciekawe na forum albańskim jest spokojniej.

Mam takie spostrzeżenia,chyba ze dwa lata temu zatrzymałem sie na nocleg w Nowym Sadzie.
Opinie super,srednia była z 9,5.
Prawie same polskie.Oczywiście tym sie sugerowałem.
Zawsze podczas wyjazdu korzystam z 3-4 miejsc i nigdy nie spotkałem sie z gorszym standardem niż tam,ale opinie ma najlepsze do dziś.
Takie PRL-owskie kwatery czym spowodowana taka ocena.Nie mam pojęcia.
Ostatnio edytowano 28.02.2017 13:43 przez mkbojarczuk, łącznie edytowano 1 raz
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 28.02.2017 13:41

Zwróć uwagę, że na forum albańskim ruch jest bardzo mały, a uzyskać informację na pytanie jest bardzo ciężko....
A już żeby ktoś podzielił się namiarem na nocleg.....
mkbojarczuk
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkbojarczuk » 28.02.2017 13:48

piekara114 napisał(a):Zwróć uwagę, że na forum albańskim ruch jest bardzo mały, a uzyskać informację na pytanie jest bardzo ciężko....
A już żeby ktoś podzielił się namiarem na nocleg.....

a nie powiedziałbym
tutaj posty nabija 2-3 osoby.
Mysle,ze tam mozna duzo konkretów zdobyć.
Jest kilka osób ,które były pare razy i informacje sa rzeczowe.
Nie zauwazylem,tez aby pytania były bez odpowiedzi.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 28.02.2017 13:55

Mam inne doświadczenia... W zeszłym roku byłam na Albanię nastawiona, ale niestety tam mało szczegółowych informacji i opisów miejsc. Więcej informacji tu z relacji wyciągnęłam i wyczytałam... Ostatecznie pojechałam do Grecji...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Albania - Shqipëria

Poradźcie proszę jaką drogą dojechać do Albanii - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone