Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Poplatek na drodze tuż przed Brnem

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
matmol
Autostopowicz
Poplatek na drodze tuż przed Brnem

Nieprzeczytany postnapisał(a) matmol » 25.04.2007 15:50

Witajcie,

w drodze z Wrocławia do Chorwacji (Boboszów-Svitavy-Brno-Mikulov-...), oprócz jednego kilkunastokilometrowego kawałka płatnej drogi szybkiego ruchu tuż przed Brnem, Czeska winietka właściwie nie jest potrzebna. Czy ktoś wie jak ominąć ten fragment aby nie błądzić?

Pozdrawiam,
MM
frome
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) frome » 25.04.2007 19:00

Witam,
płatny odcinek jest kilka km przed Brnem, ale też ok. 35 km za Brnem w kierunku Mikolova. Na mapce jest widać łatwy objazd z Kurimi do Rosic, dalej na Ivancice, Dolni Kounice i za Pohorelicemi sie wjeżdża na drogę nr E461 do Wiednia. http://www.mapy.cz/#centerX=138108928@c ... izIds=none
beniu11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) beniu11 » 25.04.2007 21:07

matmol napisał(a):Witajcie,

w drodze z Wrocławia do Chorwacji (Boboszów-Svitavy-Brno-Mikulov-...), oprócz jednego kilkunastokilometrowego kawałka płatnej drogi szybkiego ruchu tuż przed Brnem, Czeska winietka właściwie nie jest potrzebna. Czy ktoś wie jak ominąć ten fragment aby nie błądzić?

Pozdrawiam,
MM

Myślę że jadąc przez Mohelnice i Olomouc oszczędzasz czas i paliwo i warto zapłacić poplatek. W zeszłym roku winieta miesięczna 300kc co daje 45 pln. Jechałem jedną i druga trasą i zdecydowanie polecam tę za opłatą.Pozdrawiam. :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.04.2007 07:27

frome napisał(a):Witam,
płatny odcinek jest kilka km przed Brnem, ale też ok. 35 km za Brnem w kierunku Mikolova. Na mapce jest widać łatwy objazd z Kurimi do Rosic, dalej na Ivancice, Dolni Kounice i za Pohorelicemi sie wjeżdża na drogę nr E461 do Wiednia. http://www.mapy.cz/#centerX=138108928@c ... 2708352@ty
p=base@zoom=9@vizType=none@vizIds=none

W ubiegłym roku w Brnie były roboty drogowe na zjeździe do Mikulowa i przejechałem ten zjazd,i byłem zmuszony(korek w stronę Brna) jechać mw. drogą którą opisujesz ,odradzam !,fatalne oznakowanie(np.znaki pokazują jazdę w prawo ,droga idzie w lewo),jazda przez tak gęsty las że myślałem że to koniec drogi,a była noc.Trafiłem w końcu do Pohorelic (dzięki chyba intuicji ,szczęściu i doświadczeniu) ale ile kosztowało mnie to nerwów o czasie i zużytym paliwie nie wspomnę.Naprawdę nie warto :!:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 26.04.2007 11:08

8O Jechalem tą trasą już wiele razy i zawsze bylem przekonany, że na tym odcinku winieta nie obowiązuje 8O Na wlasne oczy widzialem we wrześniu zeszlego roku tablicę BEZ POPLATKU w miejscu gdzie droga z dwupasmowej zmienia się w 4-pasmową 8O Chyba niedawno wprowadzili tę zmianę :cry: albo zapomnieli zdjąć tablicę....... :wink:

W każdym razie to kolejny dowód na to że to forum ma nieocenioną wartość :D zwlaszcza, że prawdopodobnie będę tamtędy jechać już za 2-3 dni :D Mapka wydrukowana..... :D
Korala
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Korala » 26.04.2007 12:58

kulka53 napisał(a):8O Jechalem tą trasą już wiele razy i zawsze bylem przekonany, że na tym odcinku winieta nie obowiązuje 8O Na wlasne oczy widzialem we wrześniu zeszlego roku tablicę BEZ POPLATKU w miejscu gdzie droga z dwupasmowej zmienia się w 4-pasmową 8O Chyba niedawno wprowadzili tę zmianę :cry: albo zapomnieli zdjąć tablicę....... :wink:

Tablica bez popłatku jest tylko ze dotyczy pierwszych paru kilometrów.
Potem jest następna droga z poplatkiem.

kulka53 napisał(a):Mapka wydrukowana..... :D

To sobie ją przygotuj i nie wyrzucaj przed granicą, milicjanci na granicy jak nie zapomną to patrzą na szybę czy masz nalepkę. Jeśli jej nie ma zaczyna się dyskusja, grożenie mandatem, domaganie się "darowizny" za odpuszczenie mandatu. Oprócz tego że boczną drogą pojedziesz znacznie dłużej to jeszcze starcisz czas na granicy. Swoją drogą po ostatniej zmianie i wzroście opłaty o 100% (przy wyjeździe od wekendu do weekendu) płacenie 300kC za 30 km odcinek drogi ma mały sens ekonomiczny
matmol
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) matmol » 26.04.2007 14:08

Pogrzebałem i już właściwie sam znalazłem odpowiedź na swoje pytanie. Podzielę się tym z Wami - może jeszcze komuś przydadzą się te informacje. Tak więc płatny jest tylko kilkunastokilometrowy kawałek trasy Boboszów-Mikulov, nie przed Brnem, lecz tuż za Brnem na drodze nr 52. Dokładnie od Zjazdu nr 10 "Rajhrad" do zjazdu 23 "Pohorelice-sever". Tak wynika z oficjalnych stron czeskiego zarządu dróg: http://www.ceskedalnice.cz/znamky.htm.

Można podejrzeć płatny kawałek na tej mapce:
Obrazek

Objazd wydaje się dość prosty i nadrabia się jedynie kilka kilometrów: zjazd na Rajhrad drogą 425, po 8 km za Vojkovicami w Zidlichowicach w prawo zmiana na drogę 416 i po chwili wracamy na trasę szybkiego ruchu, ale już na bezpłatny odcinek. Polcem podgląd tego fragmentu w powiększeniu na viamichelin, zresztą widać to też na mapce podlinkowanej wyżej. Moim zdaniem nie warto kupować winietki za te kilka kilometrów - ja przynajmniej będę próbował objazd.

Pozdrawiam,
matmol
Arteg
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arteg » 29.07.2007 20:37

Przetestował już ktoś tą drogę z powyższego postu? Wydaje się dość logiczna i wcale nie czasochłonna.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi