Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Podróż samochodem. Co wolno, a co nie?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
adusia4466
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) adusia4466 » 25.04.2009 11:39

Mam pytanie, a właściwie to pare. :) Jadę w sierpniu samochodem (ok. 6 sierpień) do TROGIRU. Zastanawia mnie pytanie, co powinnam wziąść. Przecież to 16 godzin drogi, bez korków! Czy znacie jakieś przydatne restauracje, by zjeść coś po drodze? Czy wziąść słodycze? Co ile godzin powinniśmy się zatrzymywac(?) - to pytanie jest właściwie błache, ale mam chorobę lokomocyjną, więc to nielada problem dla mnie.
Z góry dzięki, za odpowiedzi ;*
Czekam na wasze uwagi.
PS: Moze znacie najlepsze trasy - krótkie i szybkie? :)
Pozdrwiam :*
~Adusia4466
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 25.04.2009 11:41

Odpowiedź: http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=18622

I ten Twój post chyba wyczerpie cierpliwość moda :) ...

Pozdrawiam
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 25.04.2009 12:36

adusia4466 napisał(a):co powinnam wziąść. Przecież to 16 godzin drogi, bez korków!

Pieniądze, dokumenty, dobry humor no i współtowarzyszy podróży. Dodatkowo coś do picia na drogę (niesłodkiego i zakręcanego), kanapki, parę jabłek, cukierki i inne słodycze raczej odpuść chyba że jakieś orzeźwiające.

adusia4466 napisał(a):Czy znacie jakieś przydatne restauracje, by zjeść coś po drodze?

Jest tego cała masa. Trudno wyznaczyć konkretnie bo ani ja ani Ty nie wiemy gdzie i o jakiej porze będziecie akurat głodni. Zatrzymujcie się tam gdzie stoi dużo TIRów. Ich kierowcy wybierają zawsze najtańsze z najlepszym jedzeniem bo nie robią nic innego jak całą drogę nawijają przez CB gdzie dobrze zjeść :wink:

adusia4466 napisał(a):Co ile godzin powinniśmy się zatrzymywac(?) - to pytanie jest właściwie błache, ale mam chorobę lokomocyjną, więc to nielada problem dla mnie.

A co na to kierowca :lol: To od niego zależy jak się będzie czuł w trasie. Przede wszystkim założeniem podstawowym powinno być, że jedziecie na wakacje i się nie spieszycie, bo lepiej dojechać nawet dzień później niż nie dojechać wcale :wink:

adusia4466 napisał(a):PS: Moze znacie najlepsze trasy - krótkie i szybkie? :)

Poznań lotnisko - Trogir lotnisko :D Może być :lol: :wink:

A na poważnie to wszystko zależy od preferencji kierowcy i załogi, a nawet od posiadanego samochodu :wink:

JacYamaha napisał(a):I ten Twój post chyba wyczerpie cierpliwość moda

Nie strasz, mody to nie ogry :wink:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 25.04.2009 12:39

adusia4466 napisał(a): ... Moze znacie najlepsze trasy - krótkie i szybkie? :)
Pozdrwiam :*
~Adusia4466

Adusia!
Również cię serdecznie pozdrawiam!

Trasa z Poznania do Obornik jest w miarę krótka i w miarę szybka szybka, a i okolica niczego sobie...
Skoro nie starczyło ci szacunku i pomyślunku by przeczytać regulamin, poświęcić chwileczkę by zapoznać się z zasadami panującymi na forum, to może odpuść sobie Chorwację i śmignij gdzieś w Polskę, gdzie jest krótko i szybko...
Mogę ci polecić smaczną knajpkę ... np. w okolicach Świerkówki... to akurat w połowie drogi z Poznania do Obornik, to się nie zmęczysz i choroba loko-loko cię nie zdąży dopaść...

Jeśli chcesz więcej porad, to wal jak w dym ... służę uprzejmie.. :twisted:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 25.04.2009 12:44

janniko napisał(a):Skoro nie starczyło ci szacunku i pomyślunku by przeczytać regulamin, poświęcić chwileczkę by zapoznać się z zasadami panującymi na forum,

Janniko, Tobie polecam pkt 8 regulaminu skoro się nań powołujesz. Tyle OT w temacie i plisss nie odpowiadaj na mojego posta 8)
m_cowboy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) m_cowboy » 25.04.2009 13:24

Rysio w zasadzie wyczerpał temat... chciałem tylko dodać żebyś nie cieszyła się tak na te:
a) 16 godzin (jechałem przy kiepskiej pogodzie i dużym natężeniu ruchu i 24 godziny....)
b) BEZ KORKÓW! :wink: (jak pod Wiedniem pewnego razu chłopaki zabrali się - wzorem naszych orłów - za remont autobany w niedzielę wieczorem to staliśmy równe 4,5 godziny...)
A tak na poważnie to uważam, że im więcej autostrady tym lepiej, wygodniej i szybciej - to tak co do planowania trasy.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 25.04.2009 15:28

Rysio napisał(a): ... Janniko, Tobie polecam pkt 8 regulaminu skoro się nań powołujesz. Tyle OT w temacie i plisss nie odpowiadaj na mojego posta 8)

Rysiu, tylko tyle sobie pozwolę odpowiedzieć, że już się bierę za pkt 8!
:P

PS
Ech.. jesteś okropny... nie dasz człowiekowi powymądrzać się... :(

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone