Anglicy na forum RIB.net piszą w odpowiedzi na takie pytanie jak twoje
"Bierz taki silnik do którego serwisu masz najbliżej"

Akurat do szaleństw EVINRUDE jest dobry. Ale nadal na PL rynku mało popularny
Pisałem już wcześniej SUZUKI (te z Lean Burn) uchodzą za oszczędne.
Tak są reklamowane, kupujacy je dla tej cechy podkreślają ją potem
Ja chyba odpowiedziałem Tobie w złym watku - chyba o Grecji więc się powtórzę:
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Post kolegi PAWEL_WAWA z forum motorowodnego:
W sumie nasz Weekend 820 z 30 konną Yamą spalił prawie 100 litrów na dystansie niespełna 200 km.
Palili 5 l/h => czyli tak jak lubisz. A teraz przelicz na l/100 => 100 l /200 km =>
50 l/ 100 kmCzyli podając na godzinę wychodzi MALUTKO 5/h
To ja paląc 25 litrów na godzinę i płynąć 50 km/h mam równięż spalanie 50 l / 100 km czyli takie samo jak kolega wyżej raportujący 5l /h
Chyba są jakieś darmowe GPS ślady na telefon. Włączasz, na koniec stopujesz i znasz ile km a ile litrów to widzisz po zbiorniku

Zresztą jak masz zamiar głównie po PL i głownie Odra oraz okolice to każdy silnik będzie dobry
Ale jeśli jednak spacerowo to 4T
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Na ryby nie pływam. Mamy tak zwyczaj ze na wakacje robimy wycieczki po okolicy
Tylko autem nam się przejadlo, bo być w upale i wozić się klimatyzowanym autem to ... coś nie tak.
Wiec staramy się być w kilku miejcach (po tydzień w każdym) (mówię o wakacjach) i szukam wzdluż brzegu w lewo i w prawo ciekawych miejsc, portów. Przykładowo jedna z tras którą mam nadzieję zrobić któregoś dnia w Grecji (między kwaterą a portem jest 80 km a z tego portu odchodzą busiki do Delf - 10km).
Ponieważ busiki są rano to chciałbym w jedną stronę trasę zrobić na raz lub z jednym postojem i szybko (50/60 km/h)
Z powrotem już stawać w zatoczkach i wtedy średnia 40km/h

I z tej kwatery mam 6 róznych tras w rózne miejsca ...
Oczywiście nie wszystkie zdołamy zrobić - to nie jest jakiś sport czy walka ale nie lubimy jednostajnych dni na wakacjach.