Krzychu...róbmy swoje..
.png)
.png)
.png)
cromix napisał(a):alias21 napisał(a):A tak na marginesie....ten dział to chyba jest o pontonach..pływaniu nimi...o przyjemnościach z tym związanych....problemach..Może trzymajmy się tego....Bo robi się jałowa dyskusja..jak przekupy na targu...Kafeteria frustratów różnej maści....
Krzychu...róbmy swoje..
Nie wiem czy popiszemy , po tym jak się zalogowałem pod innym nickiem... to znów blokada na pisanie i ZMIANA W REGULAMINIEo serwisach proxy
poczytaj
EDIT to nie jest klon, po prostu uniemożliwiono mi pisanie. Z ostatniego nicka to po wprowadzeniu zmian w regulaminieale jak nick był założony to regulamin był inny
.png)
jacek2929 napisał(a):Szukałem kiedyś po zakupie info na temat mojego pontonu (bo może sprzedawca się mylił) i znalazłem. Tyle że na innym forum pewnej Pani doradzili krótką 5 z yamahy. Nawet nie chcę myśleć jak to pływa. Znalazłem też opis jak pewien motorowodniak przerabiał pawęż kolibri pod silnik z krótką stopą.
Hydrofile to genialny wynalazek (moje zdanie) żeby nie stawiało dęba i łatwiej ponton wchodził w ślizg. Co do pomocy przy łapaniu powietrza myślę że może nie pomóc bo on wyciąga tył do góry.
Naklejki - jak się zostawi ponton w chorwackim słońcu na 2 tygodnie, a potem jeszcze (niektórzy tak robią) trzyma napompowany na zewnątrz muszą zostawić trudne do usunięcia ślady nawet po kilku miesiącach.
.png)
infob napisał(a):
jeżeli masz wątpliwości co do długości stopy, to sprawdź położenie płyty antykawitacyjnej względem dna łodzi - powinno to być 0-25mm poniżej dna (niektóre źródła podają, że nie więcej niż 3-5cm).
Objawem zastosowania zbyt długiej kolumny są mniejsze osiągi i woda wlewająca się przez pawęż (przerabiał to marsik i mnie się również zdarzyło)
Spróbuję jeszcze MACsofta w przyszłym sezonie, jak nie wyjdzie to maluję.
pzdr
Jacek
.png)
alias21 napisał(a):Wydaje mi się że o to chodzi..
.png)
jacek2929 napisał(a):Hydrofile to genialny wynalazek (moje zdanie) żeby nie stawiało dęba i łatwiej ponton wchodził w ślizg. Co do pomocy przy łapaniu powietrza myślę że może nie pomóc bo on wyciąga tył do góry.
.png)
Takie standardowe hydrofoile pewnie tak, ale te są inne, bardziej wyciągnięte do tyłu, przykrywają wodę nad śrubą i kawałek za nią, na stronie napisali m.in.:
• DEFEATS CAVITATION AND PROP BLOW OUT
Chyba się zdecyduję na ich zakup i sprawdzę efekty.
Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...