Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płatność za autostrady chorwackie.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zbys2006
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbys2006 » 01.11.2007 15:05

Mam pytanie dotyczące formy zapłaty za przejazd chorwackimi autostradami-czy płaci się za poszczególne odcinki autostrady czy np wjeżdżając na autostrade w miejscowosci Sestanovac (dotąd podobno już sięga autostrada A1) mogę zapłacić dopiero w miejscowości Gorican (przy wyjezdzie z Chorwacji)?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 01.11.2007 15:17

Wjeżdżasz=bierzesz bilet , wyjeżdżasz=płacisz
Poza tym ten temat jest bardzo dobrze omówiony na forum. Funkcja "szukaj" działa!!
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 01.11.2007 15:18

Sławomir Wocial napisał(a):Wjeżdżasz=bierzesz bilet , wyjeżdżasz=płacisz
Poza tym ten temat jest bardzo dobrze omówiony na forum. Funkcja "szukaj" działa!!

pewnie że działa :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.11.2007 17:36

zbys2006 napisał(a):... czy np wjeżdżając na autostrade w miejscowosci Sestanovac (dotąd podobno już sięga autostrada A1) mogę zapłacić dopiero w miejscowości Gorican (przy wyjezdzie z Chorwacji)?

nie możesz - w Zagrebiu skasują Cię za odcinek Sestanovac-Zagreb. Poźniej weźmiesz sobie nowy bilecik i w Gorican zapłacisz :lol: a reszta tak jak moi przedmówcy - masę wątków na ten temat znajdziesz w wyszukiwarce :wink:
zbys2006
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbys2006 » 01.11.2007 20:36

Dzieki kolego Piotrek_B za odpowiedz - nie widzialem za bardzo jak regulowanie płatności jest tam zorganizowane - i teraz wiem.Dzięki.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.11.2007 20:42

zbys2006 napisał(a):.... nie widzialem za bardzo jak regulowanie płatności jest tam zorganizowane - i teraz wiem.....

Bardzo prosto, bezstresowo, gotówka lub kartą - nie zawracaj sobie głowy takimi pierdołami - ważniejszy jest wybór miejsca wakacji i lokalu :wink:
Pozdrav :papa:
zbys2006
Podróżnik
Płatność za autostrady chorwackie

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbys2006 » 01.11.2007 21:15

No wlasnie kolego Piotrek_B jak to wyglada platnosc kartą (dużo takich informacji widziałem na forum-ale nie bardzo się orientuję) - czy to chodzi o kartę np Visa Electron -karta bankomatowa(którą np płacę w Polsce w supermarketach,za paliwo itp) czy o kartę kredytową? Jak to poźniej jest rozliczane na koncie? Prosiłbym o jakieś informacje.Dzięki bardzo.
FUX
Weteran
Re: Płatność za autostrady chorwackie

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 01.11.2007 21:22

zbys2006 napisał(a):No wlasnie kolego Piotrek_B jak to wyglada platnosc kartą (dużo takich informacji widziałem na forum-ale nie bardzo się orientuję) - czy to chodzi o kartę np Visa Electron -karta bankomatowa(którą np płacę w Polsce w supermarketach,za paliwo itp) czy o kartę kredytową? Jak to poźniej jest rozliczane na koncie? Prosiłbym o jakieś informacje.Dzięki bardzo.

Działa na tej i na tamtej... :roll: :wink:, jak w każdej placówce handlowej. Cro nie jest wyjątkiem. Czasami karta nie dzial, więc lepiej uzbroić się w gotówkę. Kiedyś w D na autostradzie 2 karty nie chciały zapłacić. dobrze, że miałem gotówkę; inaczej musiałbym zmywać gary w barze....
Użytkownik usunięty
Re: Płatność za autostrady chorwackie

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.11.2007 21:35

zbys2006 napisał(a):.....jak to wyglada platnosc kartą (dużo takich informacji widziałem na forum-ale nie bardzo się orientuję) - czy to chodzi o kartę np Visa Electron -karta bankomatowa(którą np płacę w Polsce w supermarketach,za paliwo itp) czy o kartę kredytową? ....

Kiedyś na temat kart coś tam pisałem a ponieważ widzę, że troche mieszasz w pojeciach kart (to oczywiście bez złośliwości z mojej strony) to przeglądnij sobie linki dołączone do mojego postu:
forum/viewtopic.php?p=235040#235040
zbys2006 napisał(a):...Jak to poźniej jest rozliczane na koncie? Prosiłbym o jakieś informacje.Dzięki bardzo.

O to zapytaj w swoim banku. Ale generalnie przy płatnościach bezgotówkowych nie zapłacisz więcej niż kantorze (najcześciej poniżej tej kwoty) A reszta.....sorki zapraszam do archiwum bo nie ma sensu zakładać setnego wątku na ten sam temat :lol:
Pozdrav :papa:
Korneliusz
Odkrywca
Uwaga przy opłatach na AUTOSTRADACH!!!!

Nieprzeczytany postnapisał(a) Korneliusz » 09.12.2007 13:16

Witam.Uważjcie na bramkach na Chorwackich autostradach!!!Radzę płacić w KUNACH!!!!Jak jechałem przez Chorwacje od granicy z "MADZIARAMI" aż po sam Split to chcieli mnie 2 razy "PRZEKRĘCIĆ"!!Może dlatego,że płaciłem w EURO!!!Poza tym polecam przejazd przez Węgry ale tylko w sobotę lub niedziele.Mimo braku autostrad jedzie się OK!!Na moje szczęście nie widziałem żadnych radarów!!Na Węgrach miałem 2 dniowy postój nad Balatonem (Balatonkenese-mój kuzyn ma tam domek letniskowy)!Polecam takie postoje 2 dniowe bo można sobie fajnie urozmaicić całe wakacje i odpocząć w podróży a poza tym Madziarski BOGRACZ jest .........mniam,mniam......
Pozdrawiam Wszystkich z pięknego Śląska Cieszyńskiego!!
wojan
Koneser
Re: Uwaga przy opłatach na AUTOSTRADACH!!!!

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 09.12.2007 16:55

Korneliusz napisał(a):.Mimo braku autostrad jedzie się OK!!
Pozdrawiam Wszystkich z pięknego Śląska Cieszyńskiego!!

Korneliusz - nie strasz ludzi.Na Węgrzech autostrady są i to całkiem niezłe.A kilka odcinków jest też w budowie,tak że będzie ich jeszcze więcej :D

Węgierskie autostrady
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.12.2007 18:09

Korneliusz napisał(a):...Poza tym polecam przejazd przez Węgry ale tylko w sobotę lub niedziele.Mimo braku autostrad jedzie się OK!!.....

8O to na których Węgrzech byłeś, że nie zobaczyłeś tam autostrad :?: :lol: :lol: :lol:
Korneliusz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Korneliusz » 10.12.2007 18:37

Piotrek_B napisał(a):
Korneliusz napisał(a):...Poza tym polecam przejazd przez Węgry ale tylko w sobotę lub niedziele.Mimo braku autostrad jedzie się OK!!.....

8O to na których Węgrzech byłeś, że nie zobaczyłeś tam autostrad :?: :lol: :lol: :lol:

Witam.Oczywiście,że są autostrady ale ja nimi nie jechałem!!Jestem z Cieszyna więc jechałem przez Słowacje(oczywiście autostradą) E75(61) a potem dalej przez Węgry drogą E65(ale to już nie była autostrada!)W drodze powrotnej (w związku z 2 dniowym postojem w Balatonkenese) jechałem autostradą nr 7 wzdłuż Balatonu.I tyle pamiętam z przejazdu drogami Węgier!Lecz możliwe,że coś mi umknęło uwadze!;(
Jeżeli ktoś znajdzie czas na miłe i ciekawe zwiedzanie na Węgrzech to polecam półwysep TIHANY!!W tej pięknej,chociaż małej miejscowości można wspaniale odpocząć i zrelaksować się!!Polecam wspaniałą zupę gulaszową ( muzyka na żywo) w restauracji (nazwy nie pamiętam) ok 75 metrów od głównego parkingu przy głównej drodze!
Serdecznie pozdrawiam!!
zielas
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zielas » 23.12.2007 23:24

A ja jadąc przez całą Chorwację autostradą płaciłem wyłącznie kartą płatniczą - zero prowizji w BZ WBK.
Maksymalna wygoda, bo płacenie zajmowało mi maksymalnie 30 sekund i nie martwiłem się, że przewiozą mnie na kursie EURO albo zabraknie mi KUN.

Polecam wszystkim!
Korneliusz
Odkrywca
Autostrady

Nieprzeczytany postnapisał(a) Korneliusz » 24.12.2007 08:19

zielas napisał(a):A ja jadąc przez całą Chorwację autostradą płaciłem wyłącznie kartą płatniczą - zero prowizji w BZ WBK.
Maksymalna wygoda, bo płacenie zajmowało mi maksymalnie 30 sekund i nie martwiłem się, że przewiozą mnie na kursie EURO albo zabraknie mi KUN.

Polecam wszystkim!

Witam.Dzięki za podpowiedź!!Następnym razem też będę płacił kartą!!!Nie wiem dlaczego płaciłem gotówką i to na dodatek w euro!

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone