Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Karty bankomatowe - jaką ??

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kawo
Croentuzjasta
Karty bankomatowe - jaką ??

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawo » 26.08.2007 11:33

Na temat kart płatniczych jestem .......... ciemny jak tabaka w rogu. Mam jedną, jakąś Visa. Dali mi to wziąłem. Taką co należy wklepać PIN. Pieniążki pobierane są z mojego konta, które tam akurat są. Z tego co wiem to są karty takie że nie trzeba PIN-u wklepywać, szybciej i prościej. Np. płacąc na bramce i wklepać PIN, to chyba byłby problem. Jak nazywa się karta, taka aby było jak najmniej problemu z obsługą.
( karty wkłęsłe, wypukłe, płatnicze, kredytowe ....... boże, nic a nic się na ten temat nie orientuję).
Znawców i proktyków tematu- bardzo proszę o pomoc. Chcę sobie taką najmniej uciążliwą pobrać.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.08.2007 12:05

Nie będę rozpisywał się na ten temat bo to dużo miejsca zajmuje :lol: Daje Ci 2 linki - tam masz wszystko na temat do czego jaka karta służy i dodatkowo napisane to jest w miarę ludzkim językiem a nie bankowym bełkotem :lol:
http://www.money.pl/banki/edukacja/karty/rodzaje/#
http://www.karty-kredytowe.net/rodzaje- ... kowych.php
Pozdrav :papa:
kawo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawo » 26.08.2007 13:12

Dzięki. Idę zgłębiać wiedzę. :D
Spiderx
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Spiderx » 26.08.2007 23:24

Z tego co pisali ludzie na forum kartą "płaską" (elektroniczną) tą z PIN-em NIE zapłacisz na bramkach. Nie wiem, nie sprawdzałem, zawsze płaciłem odruchowo "wypukłą" (kredytową). Być może wiąże się to z tym, że do karty "płaskiej" wymagany jest PIN a do karty "wypukłej" NIC, czyli akceptacja przez kasjera :) W tym roku sprawdzę. Generalnie najbardziej opłaca się brać karty mające jak najniższe prowizje za wypłatę i przewalutowanie (u mnie MAESTRO), czasem Visa robi taki myk, że przewalutowyje USD->EUR->kuna i pobiera około 2-3% dodatkowo za tą "przyjemność" (u mnie w banku tak jest). Najlepiej odwiedzić swój oddział banku, zadzwonić na infolinię lub odwiedzić stronę internetową swojego banku.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 26.08.2007 23:41

Spoko zapłacisz płaską karta np. Maestro. Wklepujesz PIN i jedziesz dalej. Wypukłe karty były potrzebne gdy używali jeszcze "żelazek"
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 30.08.2007 10:52

Wszedzie placilem Inteligo - Visa electron i bez problemu (plaska)
2002, 2003, 2005 r.

Pozdr.
ML
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 30.08.2007 11:33

W tym roku w drodze do Cro na bramkach w Austrii i Slowenii nie chcialo przyjac kart z chipami, w Chrwacji i Niemczech bylo w porzadku. W drodze powrotnej w Austrii i Slowenii spokojnie karty przyjelo.
Pawełka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pawełka » 30.08.2007 12:54

W tym roku zabraliśmy tylko: karty płatnicze, Euro na apartament +200 Euro rezerwy (pojechaliżmy do Wenecji) oraz KOCHANE POLSKIE ZŁOTóWKI. Bez problemu dobrym kursem wymienialiśmy złotówki na kuny po bardzo dobrym kursie, by mieć pieniądze na drobne płatności. Za pozostałe - płaciliśmy kartami: bramki, paliwo, zakupy w sklepach KONZUM itp.
Przypomniałem sobie. Mieliśmy KUNY. Najmłodszy syn pamiętał zabrać kilka kun w bilonie, które zostały z ubiegłego roku.
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 30.08.2007 13:43

kawo napisał(a):Na temat kart płatniczych jestem .......... ciemny jak tabaka w rogu. Mam jedną, jakąś Visa. Dali mi to wziąłem. Taką co należy wklepać PIN. Pieniążki pobierane są z mojego konta, które tam akurat są. Z tego co wiem to są karty takie że nie trzeba PIN-u wklepywać, szybciej i prościej. Np. płacąc na bramce i wklepać PIN, to chyba byłby problem. Jak nazywa się karta, taka aby było jak najmniej problemu z obsługą.
( karty wkłęsłe, wypukłe, płatnicze, kredytowe ....... boże, nic a nic się na ten temat nie orientuję).
Znawców i proktyków tematu- bardzo proszę o pomoc. Chcę sobie taką najmniej uciążliwą pobrać.

Temat kart znam od strony praktycznej jako ich użytkownik. Więc mogę Ci jako praktyk odpowiedzieć.
1. Visa to jeden z systemów kart. Są też inne. Może się zdarzyć że tam gdzie będziesz chciał zapłacić akurat Visy nie będą akceptować (w Europie raczej mało prawdopodobne). Dlatego dobrze jest mieć oprócz tejże VISY np. coś z Mastercarda bo to chyba równorzędny dla poprzedniego system. Z taką sytuacją się spotkałem dlatego mam pod ręką i VISE zwyklą i kredytową z jednego banku, i Maestro zwykla z innego. Z Maesto zaczynałem moje wojaże wakacyjne i wszędzie tam gdzie mogłem nią płacić nie zawiodła mnie (patrz pkt.2). A niech tam, dodam że mam ją z Pekao SA (nie traktujcie tego jako reklamę bo to jedyna pozytywna rzecz którą mogę powiedzieć o tym banku :D )
2. Jak słusznie zauważyłeś są różne rodzaje kart i czasem się zdarza że sprzedawca nie aceptuje tej nazwyklejszej elektronicznej, która służy Ci w kraju do wypłaty pieniędzi w bankomacie a tylko kartę kredytową (z taką sytuacją też się spotkałem).
3. Czasem się zdarzy, że dana karta nie może się skomunikować z centrum rozliczeniowym a taka sama tylko z innego banku działa bez zarzutu (to znam z tylko z drugiej ręki).
4. Karty z różnych banków w różny sposób przeliczają walutę. Moje Maestro zawsze miło mnie pod tym wzgledem zaskakiwało. Obie Visy dotychczas wyżej sobie ceniły i euro i waluty miejscowe.
TYle

Pozdrawiam
endrju22
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) endrju22 » 30.08.2007 16:02

A jak to jest z visą electron inteligo.Czy pobierają prowizje od przewalutowania? Używał ktoś takiej karty?

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone