Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaka nawigacja?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Given
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Given » 08.07.2025 13:00

SebastianM napisał(a):Ja mam ją prawie tylko do kontrolowania ruchu i w razie czego do zmiany trasy, do tego jest potrzebna bezwzględnie. Druga rzecz to kontrola ograniczeń prędkości. W sumie lubię, jak mi Waze przypomina, że akurat mam już 91 na 90 ;) . Kilka lat temu dzięki właśnie nawigacji , kiedy była zablokowana stara S1 podczas remontu i stała też A4, nawigacja skierowała mnie na Ostrawę i Brno, chociaż tego nie planowałem. Wiem , że dzięki temu zaoszczędziłem przynajmniej 3-4 . O tyle mniej więcej byłem szybciej od znajomych w Bratysławie ,którzy jednak zdecydowali się kontynuować jazdę w kierunku Zwardonia . Co to zaś aplikacji przeciwko fotoradarom , to CamSam nie wiem jak , ale często ma już w bazie fotoradary , które dopiero co są instalowane i jeszcze nie aktywe ,a kalibrowane przez służby. W Niemczech czy w Austrii kilka razy mi się zdarzyło , że przejeżdżałem obok takiego miejsca , gdzie dopiero instalowali fotoradary , a aplikacja już informowała , że one tam są ;)

CamSam działa na podobnej zasadzie jak Yanosik, użytkownicy sami zgłaszają "niebezpieczne" miejsca, więc jak ktoś przejeżdża i widzi że się rozkładają to już ich oznacza. :proszedzieki:
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 08.07.2025 13:37

Wiem, ale np. w Waze te informacje tak szybko nie pojawiają się, a działa na podobnych zasadach. Mnie się zdaje, że radary przenośne są wcześniej umieszczane w bazie, bo policja w Niemczech z wyprzedzeniem informuje, gdzie radar będzie postawiony.
coglin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coglin » 08.07.2025 21:36

Mi CamSam w drodze do Chorwacji (zwłaszcza w Chorwacji) puszczał trochę fałszywych alarmów.

Wczoraj na powrocie z Krka, pojechałem sobie autostradą A1 do końca i potem D425 do 8.
W tym miejscu: https://maps.app.goo.gl/XA3deW2159DysiBr8 stała policja. Dobrze że akurat trzepali jakiegoś Włocha bo najprawdopodobniej bym się nadział.
Yanosik, CamSam i Tomtom milczeli.
Tak, że nie znacie dnia ani godziny
dekoder
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dekoder » 09.07.2025 05:54

A dlaczego byś się nadział?

Miałeś odpalone 3 nawigacje na raz? Po co?

coglin napisał(a):Mi CamSam w drodze do Chorwacji (zwłaszcza w Chorwacji) puszczał trochę fałszywych alarmów.

Wczoraj na powrocie z Krka, pojechałem sobie autostradą A1 do końca i potem D425 do 8.
W tym miejscu: https://maps.app.goo.gl/XA3deW2159DysiBr8 stała policja. Dobrze że akurat trzepali jakiegoś Włocha bo najprawdopodobniej bym się nadział.
coglin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coglin » 09.07.2025 10:38

Miałem jedna nawigacje - Tomtom.
Yanosik działał w tle. Na Android auto to nawet bardzo w tle - tylko komunikaty, a CamSam w tle na telefonie, bo na AA nie działa - tylko dźwięki z telefonu.
CamSam mam pierwszy raz zainstalowanego na ten wyjazd i sprawdzam jak działa w porównaniu z Yanosikiem.
A "najprawdopodobniej bym się nadział" bo jechałem trochę szybciej niż na znaku. Chociaż i tak o wiele wolniej niż jeżdżą Chorwaci. I Polacy w Suvach.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 09.07.2025 12:08

Jest jeden, niezaprzeczalnie najlepszy sposób na uniknięcie mandatów. Jazda zgodnie z przepisami 8)
Aaaa, no tak, zapomniałem, można przekroczyć przez przypadek :oczko_usmiech:
dekoder
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dekoder » 09.07.2025 12:16

W HR naprawdę trzeba się postarać, aby psiarnia się przyczepiła. Z krajów bałkańskich chyba tylko jeszcze w Bułgarii łapią nie dla przepisów, a dla kasy co sam przeszedłem kilkanaście lat temu. Ale można sią było potargować ;)

Z tymi suvami nie wiem o co chodzi. Szybsze niż BMW, Porsche i Merce AMG? A jak jeżdżą Polacy w pick-upach typu Amarok albo Hilux?
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 09.07.2025 15:23

coglin napisał(a):Mi CamSam w drodze do Chorwacji (zwłaszcza w Chorwacji) puszczał trochę fałszywych alarmów.

Wystarczy jechać zgodnie z przepisami czy znakami :P
qra69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qra69 » 09.07.2025 15:39

wielbiciel napisał(a):Wystarczy jechać zgodnie z przepisami czy znakami :P

Serio zawsze tak jeździsz?? :oczy:
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 09.07.2025 15:54

Ja się staram tak jeździć. Nie staram się zabezpieczyć kilkoma urządzeniami żeby mnie ostrzegło.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 09.07.2025 18:22

qra69 napisał(a):
wielbiciel napisał(a):Wystarczy jechać zgodnie z przepisami czy znakami :P

Serio zawsze tak jeździsz?? :oczy:

Jak nastało 8zł/litr (24.02.2022) skutecznie mnie nauczyło rozsądku, zamykanie licznika (A1 czy A4) już mnie nie interesuje.
W kraju nie zawsze, na wakacjach zawsze.
qra69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qra69 » 09.07.2025 18:28

wielbiciel napisał(a):Jak nastało 8zł/litr (24.02.2022) skutecznie mnie nauczyło rozsądku, zamykanie licznika (A1 czy A4) już mnie nie interesuje.
W kraju nie zawsze, na wakacjach zawsze.

Ja jakoś nie umiem się tego nauczyć :coool:
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 09.07.2025 19:30

Wszystkie uzyskane minuty stają się niczym przy ewentualnym dzwonie... :|
coglin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coglin » 09.07.2025 21:01

Dzisiaj jakaś dobra duszyczka zgłosiła na Yanosiku policję z suszarką (motor) w miejscowości Baćina. Tutaj stali: https://maps.app.goo.gl/8k2zhpEYPNmnHKCSA
Jechał sznur aut, wszyscy jechali przepisowo ale dziękuję kimkolwiek jesteś.
Może komuś się przydało.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 09.07.2025 21:27

Super, że nikogo nie złapali :verryhappy:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone