Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaka nawigacja?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Given
Podróżnik

Postnapisał(a) Given » 06.07.2025 21:41

dekoder napisał(a):Staram się zozumieć, ale po co taki zapyerdol?

Coś co dla kogoś jest zapyerdolem dla drugiego jest przyjemnością. Dziennie robię zazwyczaj 750-850km ciężarówką z max prędkością 89km/h, to co to jest niecałe 1400km z prędkością 140kmh? Szczególnie gdy w swojej pracy czasami latam nocami, co zdecydowanie bardzo dobrze znoszę. Dodatkowo gdyby mi się naprawdę chciało spać, to się zatrzymuję i idę spać, nic na siłę :)
SebastianM
Cromaniak

Postnapisał(a) SebastianM » 07.07.2025 05:36

endryu napisał(a):[quote="SebastianM"
Na czasie przykład G.Maps https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/202 ... w-googleu/

Ja mam a właściwie miałem,bo przestałem korzystać z Google, praktycznie w każdym tygodniu podobne fake-info z GM. Naprawdę coś niedobrego od około roku dzieje się z GM, niedopracowane algorytmy, jeszcze daleki od doskonałości AI ??.. W połowie lipca ubiegłego roku GM usilnie kierował mnie na autostradę koło Ptuj, jako drogę bezpłatną. Od wtedy mniej więcej zauważyłem, że GM coraz częściej wprowadza w błąd.
Yanush
Cromaniak

Postnapisał(a) Yanush » 07.07.2025 06:00

Ja ostatnio zainstalowałem i wykupiłem roczną subskrypcję polecanej m.in. tutaj mapy.com (dawniej mapy.cz) i... w wyznaczyłem trasę do Krakowa na konkretny (znany mi wcześniej) adres. Zawiodłem się kiedy ufając jej pokierowała mnie na ulicę, która w ogóle nie powinna być na trasie po czym kazała mi zawrócić "na właściwą ścieżkę" :lol:
przemek89k
Autostopowicz

Postnapisał(a) przemek89k » 07.07.2025 08:03

Czyli z tego co wyczytałem lepiej przesiąść się na WAZE i w takim razie pewnie tak zrobię. Chociaż czytałem gdzieś że GM miał korzystać z alertów Waze-a przecież to ta sama firma...
Jako drugą pewnie wgram Amigo żeby działała w tle, skoro Yanosik się nie spisuje za granicą.

Mam tylko dziwny problem z najnowszą wersją Waze że nie widzi GPS - pokazuje brak sygnału, natomiast GM i inne aplikacje typu Yanosik łapią GPS bez problemów. Dopiero jak włącze np. GPS Test to Waze też łapie - tak jakby sam nie był w stanie aktywować modułu GPS i podobno czytałem, że taki problem pojawił się w najnowszych wersjach. Czy mieliście taki problem?
endryu
Cromaniak

Postnapisał(a) endryu » 07.07.2025 11:41

przemek89k napisał(a):Czyli z tego co wyczytałem lepiej przesiąść się na WAZE i w takim razie pewnie tak zrobię. Chociaż czytałem gdzieś że GM miał korzystać z alertów Waze-a przecież to ta sama firma...
Jako drugą pewnie wgram Amigo żeby działała w tle, skoro Yanosik się nie spisuje za granicą.

Mam tylko dziwny problem z najnowszą wersją Waze że nie widzi GPS - pokazuje brak sygnału, natomiast GM i inne aplikacje typu Yanosik łapią GPS bez problemów. Dopiero jak włącze np. GPS Test to Waze też łapie - tak jakby sam nie był w stanie aktywować modułu GPS i podobno czytałem, że taki problem pojawił się w najnowszych wersjach. Czy mieliście taki problem?

W waze miałem ze dwa razy podobną sytuację z brakiem gps-a. Ale było to tylko w sytuacji, gdy najpierw włączyłem waze a po chwili gps-a. Wtedy waze nie miał połączenia z navi. Po zamknięciu apki waze i ponownym uruchomieniu od razu łapał sygnał gps.
Yanush
Cromaniak

Postnapisał(a) Yanush » 07.07.2025 12:01

Waze "często gęsto" trzeba aktualizować. Przerabiałem to kiedyś kiedy za żadne skarby nie mógł złapać GPS-a i wtedy po aktualizacji poszło od strzała :sm:
wielbiciel
Cromaniak

Postnapisał(a) wielbiciel » 07.07.2025 14:15

Odpowiedzcie tak szczerze.
Czy po tylu wyjazdach wakacyjnych potrzeba wam jeszcze navi by dojechać do celu. Rozumiem że adres miejscowy ustawiamy, ale na trasie?
Przecież:
1. od ograniczeń prędkości są znaki i przepisy;
2. fotoradary są oznakowane, co przy przestrzeganiu zapisów pkt.1 jest nieistotne;
3. tablice drogowskazowe posiadają też nr. dróg, jeździmy głównymi drogami;
4. na radary przenośne nie ma mocnych, nieistotne przy przestrzeganiu pkt.1. ew. mignięcia pojazdów z przeciwka;
5. odległości od stacji i parkingów też są podawane (dot.autostrad);
Więc po co wam te navi?
SebastianM
Cromaniak

Postnapisał(a) SebastianM » 07.07.2025 14:22

Ja mam ją prawie tylko do kontrolowania ruchu i w razie czego do zmiany trasy, do tego jest potrzebna bezwzględnie. Druga rzecz to kontrola ograniczeń prędkości. W sumie lubię, jak mi Waze przypomina, że akurat mam już 91 na 90 ;) . Kilka lat temu dzięki właśnie nawigacji , kiedy była zablokowana stara S1 podczas remontu i stała też A4, nawigacja skierowała mnie na Ostrawę i Brno, chociaż tego nie planowałem. Wiem , że dzięki temu zaoszczędziłem przynajmniej 3-4 . O tyle mniej więcej byłem szybciej od znajomych w Bratysławie ,którzy jednak zdecydowali się kontynuować jazdę w kierunku Zwardonia . Co to zaś aplikacji przeciwko fotoradarom , to CamSam nie wiem jak , ale często ma już w bazie fotoradary , które dopiero co są instalowane i jeszcze nie aktywe ,a kalibrowane przez służby. W Niemczech czy w Austrii kilka razy mi się zdarzyło , że przejeżdżałem obok takiego miejsca , gdzie dopiero instalowali fotoradary , a aplikacja już informowała , że one tam są ;)
Ostatnio edytowano 07.07.2025 15:47 przez SebastianM, łącznie edytowano 2 razy
dekoder
Croentuzjasta

Postnapisał(a) dekoder » 07.07.2025 14:52

Tak, przydaje mi się. Wyżej napisałem, że przede wszystkim z powodu funkcjonalności online. Poza tym zawsze są jakieś nowe miejsca. Hotelik na nocleg, gospoda albo restauracja, lokalna winnica albo inne atrakcje.
Marlowe1994
Cromaniak

Postnapisał(a) Marlowe1994 » 07.07.2025 15:33

wielbiciel napisał(a):Odpowiedzcie tak szczerze........

Otóż to.
Sam używam gm z wyłączonym głosem albo z włączonym po chorwacku. Na codzień w Polsce także.
Ale jak tak tu czytam o dwóch, trzech urządzeniach to mnie osobiście musiałby buk szumiący opuścić żebym tak jechał :lool: Ale jak ktoś potrzebuje to spoko.
anthony1981
Odkrywca

Postnapisał(a) anthony1981 » 07.07.2025 15:54

Ja używam, żeby śledzić postępy hehe. Godzina przyjazdu do celu itd. Poza tym pewniej się czuję mając wskazówki. Kolejna rzecz, w tak długich trasach koniec końców trochę się rozmawia, dyskutuje - wtedy baardzo łatwo jest ominąć dany zjazd, nawigacja trochę jednak może to ograniczyć, jeśli się na nią zerka.
Też mam często włączoną dużą nawigację auta i małą na telefonie. Duża to oczywiście wskazówki jazdy jak to nawi, a na telefonie - widok ogólny z nami jako kropką, żeby było wiadomo gdzie to w tej Europie właściwie jesteśmy.
Yanush
Cromaniak

Postnapisał(a) Yanush » 07.07.2025 16:15

Krótko mówiąc: "lepiej mieć niż nie mieć"
dekoder
Croentuzjasta

Postnapisał(a) dekoder » 07.07.2025 16:21

anthony1981 napisał(a):Ja używam, żeby śledzić postępy hehe. Godzina przyjazdu do celu itd. Poza tym pewniej się czuję mając wskazówki. Kolejna rzecz, w tak długich trasach koniec końców trochę się rozmawia, dyskutuje - wtedy baardzo łatwo jest ominąć dany zjazd, nawigacja trochę jednak może to ograniczyć, jeśli się na nią zerka.
Też mam często włączoną dużą nawigację auta i małą na telefonie. Duża to oczywiście wskazówki jazdy jak to nawi, a na telefonie - widok ogólny z nami jako kropką, żeby było wiadomo gdzie to w tej Europie właściwie jesteśmy.

Twoja nawigacja nie ma opcji automatycznego przełączania podglądu z mapy ogólnej na szczegółowe wskazówki, kiedy zbliżasz się np zjazdu z autostrady?
anthony1981
Odkrywca

Postnapisał(a) anthony1981 » 07.07.2025 17:05

Oczywiście, że ma - mapy.cz (com). Ale dla mnie to nadal „za blisko”. Nie oczekuję tu zrozumienia, jakby co. Każdy używa jak mu pasuje.
bonovox75
Croentuzjasta

Postnapisał(a) bonovox75 » 08.07.2025 12:31

Yanush napisał(a):Waze "często gęsto" trzeba aktualizować. Przerabiałem to kiedyś kiedy za żadne skarby nie mógł złapać GPS-a i wtedy po aktualizacji poszło od strzała :sm:

Hej, w ogóle nie miałem takich problemów z Waze. Używam od ponad kilkunastu lat.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone