20-dni-na-balkanach-czyli-gory-i-atrakcje-turystyczne-t45566.html
kinczyk-bukowski-1251-opolonek-1021-pliszka-1068-t43790.html
zugspitze-wodospady-krimml-neuschwanstein-i-t43277.html

Od pewnego czasu planowałem wyjazd na Pikuj. W planach było żeby jechać przez Krościenko ale po informacjach przeczytanych w necie ze po stronie ukraińskiej zła jest droga lub że jej nie ma wcale to postanowiłem jechać przez Słowację na UZgorod . Po stronie Ukraińskiej miała być lepsza droga. Z Gorlic przez Słowację, Uzgorod do Husnego Wyżne jest 340km, natomiast przez Krościenko jest 295km . Wyjazd był 31 maj do 2 czerwca. Uczestnicy JA I Bożena.
Dzień wyjazdu - droga do Husnego
Rano się obudziłem i tak myślę przecież niemożliwe jest żeby droga przez Krościenko po stronie ukraińskiej była w bardzo złym stanie lub że jej niema jak pisali niektórzy. Po chwili zastanowienia podejmuje decyzje jadę przez Krościenko. Łudzę się że droga tylko czasami będzie nie przypominać drogi a w większości to da się nią w miarę jechać. (jak się bardzo myliłem to trudno opisać). 6.30 wyjazd z Gorlic do Krościenka przyjazd przed szlaban o 9.00. Przede mną 15 aut. Na przejściu jest kantor - ceny normalne. Stoję chwile przed szlabanem a potem wjeżdżam na przejście. (należy zająć prawy pas). Na przejściu odprawa na dwa pasy więc idzie szybko. W sumie to o 10.00 to już jestem po wszystkim i kontynuuje jazdę.
Na samym przejściu ukraińscy celnicy i strażnicy bardzo mili i szybko odprawiają mnie. Ucinamy pogawędkę pytają ile kosztuje u nas używany lanos ile cena instalacji gazowej ile lpg. Ja się dowiaduje ze u nich dalej produkują lanosy. Po polskiej stronie pytam się czy jest wymagane pozwolenie na auto jak nie jest się właścicielem. Odpowiedz –tak--- w sumie to wiedziałem ale chciałem potwierdzenia (wymagają tego Ukraińcy). Pierwsze zdjęcie jakie zrobiłem po stronie wschodniej to było ...dziurawej drodze.