Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pierwszy raz do cro... - kilka pytań

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mtasiu
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mtasiu » 06.05.2009 21:36

Witam,

Od dosc dawna wertuje forum i na wiele pytań juz uzyskałem odpowiedzi :)

Do Chorwacji jedziemy na dwa samochody 7 sierpnia (od 8 - 18 mamy zakwaterowanie) ruszamy z Bielska na wyspe Ciavo do miejscowości Slitine. Myslimy jechac przez Słowacje, Węgry, a w drodze powrotnej zahaczyć o jeziora plitwickie :)

1.Jak sprawa ma sie z wwozem jedzenia do krajów przez ktore bedziemy przejezdzac i do samej Chorwacji, czy faktycznie ten przepis nie jest tak bardzo egzekwowany ?
2.Wiem że na niektóre autostrady przez słowacje nie trzeba winiet, nie wiem czy na te prowadzace na wegry bede musiał kupowac winiete??
3.Dzieki paszportowi bede mógł korzystac np. z publicznych przychodni itp., czy musze miec ze soba ksiazeczke ubezpieczeniowa lub cos innego (tak na wszelki wypadek)??
4.W samochodzie mam niemiecka apteczke i 1 kamizelke, czy to wystarczy, czy musze cos jeszcze dokupic?? (np. bezpieczniki czy zarowki??)
5.Co sadzicie o miejscowosci Slatine i co fajnego jest w okolicy do zobaczenia dla 20 latków (muzea, pałace, parki rozrywki ;] )

Z góry dziekuje za wyrozumiałość i pomoc.

Pozdrawiam
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 06.05.2009 21:55

mtasiu napisał(a):Witam,

Zdravo :!:

mtasiu napisał(a):Od dosc dawna wertuje forum i na wiele pytań juz uzyskałem odpowiedzi

Coś słabiutko wertowałeś . . .

mtasiu napisał(a):1.Jak sprawa ma sie z wwozem jedzenia do krajów przez ktore bedziemy przejezdzac i do samej Chorwacji, czy faktycznie ten przepis nie jest tak bardzo egzekwowany ?

Zakaz wwozu żywności do Chorwacji

mtasiu napisał(a):2.Wiem że na niektóre autostrady przez słowacje nie trzeba winiet, nie wiem czy na te prowadzace na wegry bede musiał kupowac winiete??

Opłaty za autostrady i drogi ekspresowe

mtasiu napisał(a):3.Dzieki paszportowi bede mógł korzystac np. z publicznych przychodni itp., czy musze miec ze soba ksiazeczke ubezpieczeniowa lub cos innego (tak na wszelki wypadek)??

Usługi i poradnie medyczne. Wasze doświadczenie.

http://www.odyssei.com/pl/health/chorwacja.php

mtasiu napisał(a):4.W samochodzie mam niemiecka apteczke i 1 kamizelke, czy to wystarczy, czy musze cos jeszcze dokupic?? (np. bezpieczniki czy zarowki??)

Kamizelki, trójkąty ostrzegawcze, ubezpieczenia ...

Przepisy drogowe: zmiany w 2009 r., uwagi

mtasiu napisał(a):5.Co sadzicie o miejscowosci Slatine i co fajnego jest w okolicy do zobaczenia dla 20 latków (muzea, pałace, parki rozrywki ;] )

Slatine na Ciovo

a tu relacja Ciovo, Slatine 2008 - Chorwacja po raz pierwszy.

...i inne

Przewertuj jeszcze raz.

Pozdrav
Ostatnio edytowano 06.05.2009 23:02 przez pasażer, łącznie edytowano 2 razy
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 06.05.2009 22:15

Ja już nie mogę patrzeć na takie tematy. :evil:
Wszystkie informacje tu są, a nikomu sie nie chce chwile poszukać...
Co chwile tylko "pierwszy raz w cro", "do Chorwacji po raz pierwszy" "pomóżcie, bo coś tam...".
Tego już się czytać nie da...
Chyba ten tekst "Zaglądnij tu, zanim zadasz pytanie" - w FAQ jest zbyt mało widoczny..
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 06.05.2009 22:32

mutiaq napisał(a):Ja już nie mogę patrzeć na takie tematy. :evil:
Wszystkie informacje tu są, a nikomu sie nie chce chwile poszukać...
Co chwile tylko "pierwszy raz w cro", "do Chorwacji po raz pierwszy" "pomóżcie, bo coś tam...".
Tego już się czytać nie da...
Chyba ten tekst "Zaglądnij tu, zanim zadasz pytanie" - w FAQ jest zbyt mało widoczny..

Linki są więc co koleżanko robimy?

przypominamy Obrazek . . . i . . . Obrazek

100 Obrazek

i Obrazek

Ps. Możesz jorgus111 temat zamykać :wink: wiem 8. :wink:
Ostatnio edytowano 06.05.2009 23:13 przez pasażer, łącznie edytowano 1 raz
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 06.05.2009 22:38

Chodzi o to, że zamiast najpierw trochę pozwiedzać forum, to następny i następny i następny temat jest zakładany...
Łapki opadają...
Pozdrav...
egipt3
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) egipt3 » 06.05.2009 22:47

Witam jestem z cieszyna od paru lat bywam w trogirze i prawie codziennie jestem na ciovo. Jeśli chcecie o coś zapytać to dajcie mi telefon na maila oddzwonie Tomek. Ja w tym czasie też tam będe z rodziną. adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 06.05.2009 23:17

mutiaq napisał(a):Chodzi o to, że zamiast najpierw trochę pozwiedzać forum, to następny i następny i następny temat jest zakładany...
Łapki opadają...
Pozdrav...

Pamiętam ostatnie Twoje piękne 5 punktów z zakończeniem "jedź w ciemno" :wink: temat chyba w kosmos poleciał :twisted:

Pozdrav Popiel Obrazek
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.05.2009 23:48

mtasiu napisał(a):Z góry dziekuje za wyrozumiałość i pomoc.

Pozdrawiam

Pomoc dostałeś, temat z przyczyn regulaminowych zamykam.

PS Jedziesz zapewne na Ciovo do miejscowości Slatine :wink:

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone