napisał(a) Mario 1975 » 09.03.2011 12:28
Martyno, z czystym sumieniem mogę polecić Ci willę Tomicz. Właścicielem jest przemiły Pan Tomislav Tomić i mieszka On w domu położonym na tyłach domu z apartamentami. Tomislav jak większość Chorwatów jest spokojny, wiecznie uśmiechnięty i pozytywnie nastawiony do swoich wczasowiczów, oraz chętny do wszelkiej pomocy. Porozumiewałem się z Nim mieszanką słów polskich, rosyjskich i chorwackich (naprawdę warto nauczyć się tych 50-60 podstawowych chorwackich słów, zauważyłem, że to robi na Nich dobre wrażenie).
Jeśli chodzi o lokalizację to willa ta umiejscowiona jest idealnie na wysokości plaży Trstenica, odległość do plaży oceniam na jakieś 300-400 metrów i co ważne niemal po płaskiej nawierzchni, tylko na samą plażę trzeba zejść po około 40-50 schodkach. Do sklepu i piekarni jakieś 500m, port to ok. 1200 m ale idzie się do niego nadmorską promenadą.
Mi taka lokalizacja bardzo odpowiadała, wszędzie blisko a jednocześnie bez uciążliwego hałasu i odgłosów aut.
Mieszkałem wraz z rodziną w apartamencie nr 6 i byłem bardzo zadowolony. Wprawdzie mam 190 cm wzrostu i w najniższych miejscach musiałem się trochę schylać ale wybraliśmy z Żoną ten apartament rozmyślnie ze względu na rewelacyjny balkon.
Rezerwowaliśmy w ubiegłym roku na początku kwietnia i mimo że były wolne praktycznie wszystkie pozostałe apartamenty, my wybraliśmy właśnie ten ponieważ uwielbiamy śniadanka i poranną kawkę, herbatkę spożywane właśnie na balkonie lub tarasie. Do tego widok z tego balkonu to czysta poezja i kwintesencja chorwackiego krajobrazu.
Chętnie jeszcze raz pojechałbym do Orebica ale niespokojna natura podróżnika nakazuje mi co roku być w innej miejscowości i w tym roku wybór brzmi: Baska Voda.
Także polecam tą willę, w razie jakichkolwiek pytań, chętnie służę podpowiedzią i radą, pozdrawiam ciepło.