Przepraszam, ze masę pytań. To nie lenistwo lecz brak czasu. Decyzja o wyjeździe zapadła dość spontanicznie i szybko, nie miałem czasu wszystkiego przemyśleć, a musiałem szybko wybrać jakiś cel. Wczoraj udało mi się przejrzeć kilka relacji i zgromadzić troszkę informacji o Pelesacu ale to wciąż mało i nurtują mnie jeszcze w/w pytania na które z pewnością już nie znajdę czasu.
plz help
tak więc wybieram się w okolice półwyspu Peljesac. Prawdopodobnie pojadę do Cro tak jak w zeszłym roku drogą 86.
1. czy ktoś może określić na jakim odcinku zaczynają się kłopoty z dziurami? ponoć bliżej granicy ze Słowenią ale miło byłoby znać nazwę jakiejś miejscowości gdzie warto zacząć uważać bo standardowo będę tam w nocy.
2. Jadę autostradą do Splitu. Rok temu zjeżdżałem chyba w Dugopolje na drogę biegnącą wybrzeżem ale może warto pociągnąć dalej?
Docelowo myślę o Trpanj lub Orebic i nie będę przeprawiał się z Ploce promem. na forum znalazłem taką drogę (oczywiście pociągnę dalej przez Ston): http://tiny.pl/hhpvz
Czy to dobry wariant? Zjeżdżać na Split i wybrzeże czy może dopiero dalej na Sestanovac i tu przez Górną Brelę? Czy może jechać jak prowadzi droga na mapce z forum?
3. Czy między Trpanj, a Orebicem poruszanie się jest trudne?
tzn czy droga jest dobra i ile zajmuje przejazd? planujemy wypad na Korculę i pobyt w Trpanj (lub Orebic), zastanawiamy się czy bardzo nam to skomplikuje sprawę.
4. gdzie można znaleźć jakieś mapki trasy na Sv. Ilje z okolicy Orebica? jakieś namiary na szlak? ile czasu zajmuje wejście?
5. gdzie znajdę godziny i ceny przepraw z Orebica na Korculę?
6. będąc już na Korculi (bez samochodu) można się dostać do Vela Luka jakimś publicznym środkiem transportu? koszty? i czy warto poświęcać na to czas jeśli na Korculę wybierzemy się raptem na jeden dzień?
7. wspominałem, że zamierzamy zwiedzić Mostar i w związku z tym zastanawiam się również nad dojazdem od strony BiH. niestety decyzja o wyjeździe zapadła w ostatniej chwili i dziś wyjazd, stąd nie mam wiele czasu na zgromadzenie informacji. jesli ktoś wspomógłby mnie jakimś gotowcem tej alternatywnej trasy przez Mostar to będzie mi miło
8. równie na gwałt (nie z lenistwa) potrzebna jest mi dobra relacja z Dubrovnika w pigułce którą puszczę na drukarce i zlecę pilotowi w drodze. planujemy poświęcić raczej jeden (może dwa dni) na to miejsce.
było by nam to bardzo pomocne, a ja jeszcze nie spakowany i nie mam już czasu na szukajkę
9. i bardzo mnie interesuje sprawa parkingu. pamiętam, że zaglądając tu od czasu do czasu kiedyś czytałem że kawałek od starówki można znaleźć jakiś parking podziemny po 10 kn - można to jakoś zlokalizować?
ew. jakieś godne polecenia miejsce gdzie zostawić autko?
10. czy ktoś mógłby mi zaznaczyć w google maps gdzie zjechać z wybrzeża by wspiąć się samochodem na Sv.Jure? (rozważam to w drodze powrotnej bo w zeszłym roku nie zaliczyłem)

.png)
.png)
.png)
.png)
.png)