napisał(a) Użytkownik usunięty » 04.08.2013 21:34
SundanceKid napisał(a):Witam,
mam pytanie, a właściwie dwa - podejrzewam, że już było, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi w tym obszernym wątku.
1. Będę jechał autostradą z Austrii przez Słowenię i tutaj pytanie - czy po przejechaniu granicy austracko-słoweńskiej trzeba już mieć od razu winietę czy też od granicy jest jakiś fragment autostrady bezpłatny, aż do miejsca gdzie można kupić winietę na Słowenię?
Mam plan zatrzymać się na stacji w Sentilj, zaraz za granicą - czy mogę tam dojechać bez słoweńskiej winiety i dopiero tam na stacji ją kupić?
2. Czy w Austrii mogę kupić od razu dwie winiety - jedną 10 dniową "przedziurkowaną" w momencie zakupu, a drugą dopiero do oznaczenia? Jak je się oznacza? Czy przy zakupie takiej winiety "przyszłościowej" trzeba określić sprzedawcy na kiedy ma być przedziurkowana czy samemu się ją jakoś 'dziurkuje-oznacza"?
Ad 1
Jadąc od strony Austrii najpierw zobaczysz to:

To dawne budynki policajów austriackich na granicy
Potem zobaczysz to:

To dawne budynki policji słoweńskiej na granicy
Tam się zatrzymaj i tam kup winietę w kiosku lub zaraz obok na stacji benzynowej
Jak pojedziesz dalej bez winiety, to kilkaset euro nie twoje. Kilka kilometrów za granicą są dawne bramki i tam sprawdzają WSZYSTKIE auta
Jak nie osobiście, to każde auto jest rejestrowane w kamerach
ad 2 Nie wolno samemu dziurkować. Jak nie wiesz, kiedy będzie powrót, to kupisz w tym samym miejscu winietę austriacką przy powrocie