Re: Omiś - aktualności 2016
napisał(a) ulka740 » 12.04.2016 19:25
Witam obecnych na wątku:)
Dodam swoje trzy grosze o Omisiu. Byliśmy tam w zeszłym roku w sierpniu w pierwszej jego połowie. No może nie w samym Omisiu, dokładnie w Ćelina Zavode, parę kilometrów za Omisiem. Żeby tam dojechać należało przekroczyć Omiś i most na Cetinie.... I w życiu tej drogi nie zapomnę! Planowaliśmy dotarcie do kwatery około 11.00, ale miasto przywitało nas zdecydowanie później, częstując na początek kilku kilometrowym korkiem, który jak się okazało później był codziennie od 8.00 do 20.00!!!! Odcinek 8 km pokonaliśmy chyba w około 4 godziny. Klima zdechła, upał w samochodzie i na zewnątrz, cienia brak na asfalcie. Zazdrościłam pieszym! Te kilka godzin odchorowałam lekkim przegrzaniem.
Poźniej jednak stwierdziliśmy że ....warto było pocierpieć. Omiś urzeka (idealnie byłoby gdyby było troszkę mniej tłumów, no ale taki urok pięknych chorwackich miasteczek). Podobały mi się kamienne domy z malutkimi podwórkami, wąskie uliczki i ukryte w nich knajpki. Starówka mała ale śliczna. Absolutnie warto wydać 180 kn i popłynąć w rejs statkiem piratów z atrakcjami - ubaw mieliśmy po pachy i co nieco się zobaczyło.W samym Omisiu dla maluchów na plaży sporo atrakcji:)