Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ocencie trase :) Katowice - Ciovo

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
sopel87
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sopel87 » 26.06.2008 01:22

Przegladnalem juz pare tematow nt. drogi do Chorwacji i stworzylem sobie oto takie dziwadlo. Rozwiazanie dla mnie i tanie i (chyba) szybkie. Jesli mozna prosic o ewentualne porady co do mojej trasy.
Trasa ma sie nastepujaco.
Bytom/Katowice - Cieszyn - wislanka.
Cieszyn, droga E75 az do Granicy, przez Cadce do Ziliny.
Stamtad E50 do Ruzomberok, a potem E77 az do Budapestu.
Nastepnie Budapest M7 az do granicy w Latenye, a stamtad autostrada az do Splitu bo jedziemy w okolice Ciovo.
Czy cos mozna zmienic na lepsze w tej trasie ?
nav
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) nav » 26.06.2008 08:09

My tez jedziemy z Katowic (granica przez Cieszyn) do Dalmacji i jak sprawdzalem trase to wyszlo mi tak samo jak Tobie:) tym bardziej ze mialem zamiar zobaczyc Balaton. Ale plany mi sie zmienily i Balaton zobacze w powrotnej drodze:) Reasumujac: przy Twojej opcji trasy nadkladasz duzo kilometrow jadac przez Budapeszt. Ja skrocilem droge i bede jechal przez Zalaegerszeg (Wegry). Wtedy nie zobacze Balatony, nie bede sie meczyl przez Budapeszt i zaoszczedze kilometrow (czasu chyba nie):) Granice przekrocze w Letenye i dalej autostrada do Cro.
- Zastanow sie nad skroceniem drogi :)

pozdrawiam
bird80
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) bird80 » 26.06.2008 14:01

Witam, polecam taka trasę z Katowic, osobiście jechałem nią trzy razy,
ani razu nie natrafiłem na jakieś problemy w stylu korki, upirdliwa policja itp.Zawsze wyjeżdżałem koło 14:00 w piątek a na miejscu 6:00-7:00 sobota rano. Najgorzej jest wyjechać z naszego kraju a potem już jak po nitce,oznaczenia super.Przejazd przez Węgry 86 i Słowenię nie wymaga winiety. Życzę szerokiej drogi i udanych wakacji.

KRAJ MIEJSCOWOŚĆ
POLSKA BYTOM
POLSKA KATOWICE
POLSKA TYCHY
POLSKA PSZCZYNA
POLSKA BIELSKO BIAŁA
POLSKA ŻYWIEC
POLSKA MILÓWKA
POLSKA ZWARDOŃ

SŁOWACJA Skalita
SŁOWACJA ĆADCA autostrada-D1
SŁOWACJA ŻILINA zakup winiety 300 koron
SŁOWACJA Povazska Bystrica
SŁOWACJA Trenčín
SŁOWACJA Bratislava M15 [E65]-Węgierska
ZJAZD NA GYOR

WĘGRY Rajka trasa 86 (jak po nitce)
WĘGRY mosonmagarovar trasa 86
WĘGRY janossmoria trasa 86
WĘGRY csorna trasa 86
WĘGRY szil trasa 86
WĘGRY pali trasa 86
WĘGRY repcelak trasa 86
WĘGRY szeleste trasa 86
WĘGRY zonat trasa 86
WĘGRY szombatheley trasa 86
WĘGRY kisunyom trasa 86
WĘGRY kormend trasa 86
WĘGRY Redics trasa 86

SŁOWENIA Lendava

CHORWACJA Mursko -Sredisce
CHORWACJA Cakovec
CHORWACJA Varazdin bramka 29 kun
CHORWACJA Zagrzeb (0 KM)
CHORWACJA SPLIT
CHORWACJA DUGOPOLIE bramka 171 kun
CHORWACJA Sestanowac (417 km). zjazd koło górnej breli

CHORWACJA baska voda
CHORWACJA makarska
CHORWACJA tucepi
CHORWACJA podgora
CHORWACJA kravica
CHORWACJA igrane
CHORWACJA zigosce blato
CHORWACJA DRVENIK MIEJSCE DOCELOWE
KB
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KB » 27.06.2008 16:28

Czy w jadąc prze Lednawę na granicy SLO\HR można wymienić kuny?
Czy mozna się posilić itp.Zawsze jeździłem przez A\SLO\HR tym razem spróbuje przez Węgry.
POzdrowienia z PIekar.
sopel87
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sopel87 » 29.06.2008 15:14

troche pozmieniala nam sie koncepcja, bo chcemy sobie cos pozwiedzac po drodze , a jednoczesnie jechac w miare fajnymi drogami.

wiec zmiany maja sie tak:
Od Ziliny na E75, i Autostrada D1, do Bratyslawy.
Stamtad D2, az do Wegier i M1 az do Gyor.
Nastepnie 81 do Veszprem, 73 nad Balaton, potem 71 i na M7 az do granicy z Chorwacja.

Czy jakies niespodzianki moga mnie czekac ? Szczegolnie na tej drodze 81 z Gyor do Veszprem. Jakies korki ? Dziurawe drogi ?

Aha, czy nad Balatonem mozna sobie spokojni znalezc miejsce do kapieli ??
elbek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) elbek » 30.06.2008 11:29

bird80 napisał(a):Witam, polecam taka trasę z Katowic, osobiście jechałem nią trzy razy,
ani razu nie natrafiłem na jakieś problemy w stylu korki, upirdliwa policja itp.Zawsze wyjeżdżałem koło 14:00 w piątek a na miejscu 6:00-7:00 sobota rano. Najgorzej jest wyjechać z naszego kraju a potem już jak po nitce,oznaczenia super.Przejazd przez Węgry 86 i Słowenię nie wymaga winiety. Życzę szerokiej drogi i udanych wakacji.

W sumie ile wyszło kilometrów?

Jechałeś na LPG, czy benzyna?

Jaka ilość stacji benzynowych / +lpg po drodze?

Gdzie najlepiej się zatrzymać (nocleg)?
bird80
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) bird80 » 01.07.2008 14:24

elbek napisał(a):
bird80 napisał(a):Witam, polecam taka trasę z Katowic, osobiście jechałem nią trzy razy,

W sumie ile wyszło kilometrów?

Jechałeś na LPG, czy benzyna?

Jaka ilość stacji benzynowych / +lpg po drodze?
Gdzie najlepiej się zatrzymać (nocleg)?

Wyszło około 1320 km w jedną stronę.
Jechałem na benzynie, samochód spalił 5,5 l srednio przez cały pobyt. Po drodze stacji sporo, poza ocinkiem 200 km przez węgry (naliczyłem chyba tylko 2 wieksze stacje po drodze), myslę że i z gazem nie będzie problemu. Jeśli chodzi o nocleg po drodze to nie wiem gdzie się zatrzymać ponieważ zawsze robię trasę na raz, ewentualnie tak koło 4 rano półgodzinki snu na parkingu przy autostradzie.
nav
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) nav » 03.07.2008 07:28

witam .. jade przez Cieszyn (Czechy), Słowację, Węgry i CRO - moje pytanie dotyczy winiety w Slowacji - czy kupic ja za pomoca karty czy lepiej zabrac Slowackie pieniadze i za nie zakupic winiete? i gdzie najlepiej za granica z Czechami ta winiete zakupic? i czy mozna tam karta placic?
dzieki i pozdro

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone