napisał(a) gesio » 30.07.2009 08:07
patrol011 napisał(a):o ktorej najlepiej jechac do chorwacji? jade 1.08.2009
witaj kolego ja jestem właśnie po trasie chorwacja - polska i mam pewne przemyslenia, może ci sie przydadzą.
na to pytanie trudno odpowiedzieć jesli nie ma sie innych informacji np. jaka trasa jedziesz, ilu jest kierowców w aucie, czy jedziesz w ciemno czy masz juz zarezerwowane miejsca, oraz jaki dzień tygodnia jest wyjazd itd.
zakładam że jedziesz w ciemno, jestes jedynym kierowcą i masz do przezjkechania ok 1000- 1100 km, (tyle jest z dolnego sląska do zadaru) i oczywiście że jedziesz trasą polska- czechy- austria- słowenia- chorwacja.
jesli tak to ja skłaniał bym się do wyjazdu bardzo wczesnie rano bo jednak lepiej sie jedzie za dnia niż w nocy, wówczas byłbyś tam po południu, jak masz miejsce zajete to jest to według mnie wyjście optymalne, (oczywiście zakładam że masz klimę

)
jak wyjedziesz po południu ok 16.00 z polski to o tyle bedzie dobrze że bedziesz tam rano i spokojnie znajdziesz miejsce dla siebie na noclegi, (choć tam generalnie zawsze znajdziesz jakies miejsce, może nie takie wymarzone jak btys sobie tego życzył) ale jadąc w nocy bedzie cie łamało w czasie jazdy okrutnie, przerabiałem to wielokrotnie i już sobie obiecałem że jeśli bede jechał sam jako kierowca to nie bede jechał w nocy, co innego jesli jest wiecej kierowców w aucie,
na koniec tylko dodam że wczoraj wyjechałem sobie z zadaru rano o 8.30 i całą drogę pokonałem bez jednego ziewnięcia, naprawde jechało sie rewelacyjnie, nawet udało mi sie przelecieć sprawnie wiedeń, zdążyłem jeszcze przed szczytem popołudniowym, granice puściutkie,
przy okazji polecam jechać na przyszłość w tygodniu, najgorsza jest sobota i niedziela.